Opštinska uprava Opovo: Paketi za novorođene bebe

Opštinska uprava Opovo: Paketi za novorođene bebe

Paketi za novorođene bebe

OPOVO, 2. jul 2022 – U prvoj julskoj raspodeli paketa za novorođene bebe, Opštinska uprava Opovo je uručila četiri paketa za četiri dečaka. Sve prinove su junske, a dve bebe su iz Opova i po jedna iz Sefkerina i Sakula.

Pakete su uručili zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov i opštinski odbornik Predrag Ginculj.

JUN: Miloš Kustrimović (Opovo), Tadija Disić (Sefkerin), Lazar Kirhner (Opovo), Nenad Jovanov (Sakule).

Dunav osiguranje: Sve više osiguranja u poljoprivredi, a veće i štete

Dunav osiguranje: Sve više osiguranja u poljoprivredi, a veće i štete

Sve više osiguranja u poljoprivredi, a veće i štete

BEOGRAD, 2. jul 2022
U 2022. godini i dalje rast i broja osiguranika i površina koje su obuhvaćene osiguranjem u poljoprivredi, izjavila je danas Nataša Novčić Zubac iz Dunav osiguranja na prvom festivalu bobičastog voća koji se održava u Beogradu.

“Ove godine smo imali ozbiljne štete u Vojvodini na ratarskim kulturama, naročito u okolini Zrenjanina. U Zapadnoj Srbiji tradicionalno su stradale maline, a na jugu naročito oko Niša – višnja. A na području cele Srbije mraz je naneo velike štete na voću”, precizirala je ona.

Naglasila je da Kompanija Dunav prepoznaje značaj i podržava manifestaciju na Savskoj promenadi i festival te da želi da iskoristi priliku da ukaže koliko je osiguranje važno za poljoprivrednu proizvodnju.

Dodala je da je osiguranje posebno važno kada je reč o bobičastom voću koje ima posebno osetljivu proizvodnju.

“Proizvođači mogu da veruju da će ih nepogode zaobići, da ulažu u skupe sisteme zaštite koje štite samo od jednog rizika, ali mogu i da zaključe polisu osiguranja i budu potpuno mirni. To najbolje potvrđuju oni koji iz godinu u godinu osiguravaju svoje zasade bez obzira da li imaju štete ili ne”, rekla je ona.

Osigurava se od grada, požara, udara groma, ali i od poplave, oluje i naročito prolećnog mraza.

“Nekada se čuje da je osiguranje skupo, pravo pitanje kolika je vrednost ulaganja u toku godine potreba da bi se došlo do roda, i kako u jednom trenutku sve može biti uništeno”, poručila je ona.

Istakla je da je ove godine bilo zasada voća koji su imali višestruke štete, i od mraza, a kasnije od grada.

“A cena osiguranja je nekoliko procenata od vrednosti roda. Za malinu, gde je rizičnija proizvodnja pa je i nešto skuplje osiguranje, ipak je ono oko 10 posto vrednosti roda”, rekla je ona.

Podsetila je da država već godinama subvencioniše 40 posto premije osiguranja, a u pet najugroženijih okruga u Srbiji ta subvencija je 70 odsto.

Naglasila je da dodatno neke lokalne samouprave regresiraju deo premije, i čine osiguranje i jeftinijim a nekad čak i besplatnim.

“Stav da je osiguranje skupo ne može biti argument za odluku da se stvari prepuste riziku”, poručila je ona.

Naglasila je da je procedura zaključenja je jednostavna, i svodi se na odluku da se briga prepusti osiguravajućoj kući.

“Najbolje je da se polisa osiguranja zaključi što pre, na vreme. Zato što trenutak zaključenja uopšte ne utiče na cenu, koja je uvek ista. Ne čekati da meteorolozi najave nevreme jer tad može biti kasno”, zaključila je ona.

Dunav osiguranje podržalo je festival bobičastog voća, gde se o osiguranju u poljoprivredi mogu dobiti dobri saveti.

(Tanjug)

Ministarstvo odbrane: Poziv za dobrovoljno služenje vojnog roka

Ministarstvo odbrane: Poziv za dobrovoljno služenje vojnog roka

Poziv za dobrovoljno služenje vojnog roka

BEOGRAD, 2. jula (Tanjug) – Ministarstvo odbrane pozvalo je danas mladiće i devojke koji u ovoj godini navršavaju od 19 do 30 godina, da se prijave za dobrovoljno služenje šestomesečnog vojnog roka sa oružjem.

U toku je prijavljivanje za septembarski uputni rok, koje traje do 31. avgusta ove godine. Osim mogućnosti da steknu nove veštine, upoznaju se sa savremenim naoružanjem i vojnom opremom i steknu nova znanja, vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka primaće i mesečnu platu u iznosu oko 38.000 dinara, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vojniku, za vreme trajanja dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem, obezbeđuje se naknada putnih troškova, zdravstveno osiguranje, smeštaj, ishrana, vojna odeća i obuća.

Posle odsluženog vojnog roka, mladićima i devojkama pruža se i mogućnost da odmah postanu profesionalni pripadnici Vojske Srbije. Svi oni koji izraze želju da postanu profesionalni vojnici, moći će to da učine po ubrzanoj proceduri i potpišu ugovore odmah po okončanju dobrovoljnog služenja.

Prijavu za dobrovoljno služenje vojnog roka i vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire moguće je podneti u svim filijalama Pošte Srbije, na portalu e-uprave kao i u centrima Ministarstva odbrane – nekadašnjim vojnim odsecima.