Udruženje Srpski krajevi i Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije

Udruženje Srpski krajevi i Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije

OPOVO, 15. jul 2022 – Obaveštavamo vas da je Udruženje „Srpski krajevi“ u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije počelo sa realizacijom programa „Informisanje o imovinskim pravima Srba u Federaciji BiH“.

U narednom periodu ćemo vam slati sve bitne informacije o upisu imovine u FBiH kako bi mogli da ih prenesete zainteresovanim građanima.ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

U celoj Bosni i Hercegovini je na snazi projekat usklađivanja (harmonizacije) zemljišnih knjiga i formiranja jedinstvenog registra ili UPIS IMOVINE U BiH.

OVAJ UPIS IMOVINE JE OBAVEZAN ZA SVE VLASNIKE NEKRETNINA U BiH!!!

Procenjuje se da u Federaciji BiH ima oko 400.000 katastarskih jedinica čiji su vlasnici Srbi koji su izbegli ili se raselili, a najveći broj se nalazi upravo u Republici Srbiji. Zato je naš zadatak da im pomognemo da na vreme upišu imovinu na koju polažu pravo i da sprečimo da im ta imovina bude uzurpirana ili čak i oduzeta.

Kako se odvija ovaj obavezan upis imovine u Bosni i Hercegovini?

Svaka opština raspisuje javni poziv za jednu ili više svojih katastarskih opština u kome poziva građane da sami prijave svoju imovinu najčešće sa rokom od 60 dana ili maksimalno godinu dana. U Republici Srpskoj se ovi javni pozivi objavljuju u službenom glasniku i javnim glasilima i šalju se lično na adresu vlasnika. U Federaciji BiH se ovi pozivi ne šalju lično nego se samo objavljuju u službenom glasniku i nekim štampanim medijima koji velikom broju izbeglih Srba (ali i drugih) nisu dostupni, tako da i ne mogu biti informisani kada je za njihovu katastarsku opštinu raspisan javni poziv. U praksi to znači da postoji realna opasnost da ne saznaju na vreme za taj javni poziv i da propuste propisane rokove da upišu svoju imovinu ili imovinu svojih predaka na koju polažu pravo. Istraživanjem smo utvrdili da iza velikog broja vlasnika nepokretnosti nije održana ostavinska rasprava, pa se veliki broj nekretnina vodi na davno preminule vlasnike. Takođe postoji realna opasnost da tu imovinu prijavi i upiše neko drugi, pa je onda postupak dokazivanja imovinskih prava i povrata imovine veoma komplikovan i skup, tako da mnogi odustaju i ostaju bez ostvarenja svojih imovinskih prava.

O svim detaljima ćemo vas blagovremeno informisati, kako bi i vi mogli da prenesete ove važne informacije direktnim korisnicima. Takođe stojimo na raspolaganju da pružimo odgovore na sva eventualna pitanja koja nam možete postaviti putem elektronske pošte na  mejl adresu srpskikrajevi@gmail.com .

Pružajući sve bitne informacije, praveći analizu i preseke stanja, kao i medijskom kampanjom želimo pomoći ovoj populaciji da ostvari svoja imovinska prava. 

Obaveštavamo vas i da su otvorene posebne kancelarije u Beogradu i Novom Sadu za pružanje besplatne pravne pomoći koje se isključivo bave problematikom vezanom za ovaj upis imovine u Federaciji BiH.

Kancelarija za pružanje besplatne pravne pomoći za upis imovine u FBiH u Beogradu

Adresa: Gavrila Principa br. 16, Beograd

Telefoni: +381645145877, +381601157447 (Viber, WhatsApp)

Mejl adresa:beograd@srpskazemlja.org

Radno vreme: radnim danom od 8:00 do 15:00

Kancelarija za pružanje besplatne pravne pomoći za upis imovine u FBiH u Novom Sadu

Adresa: Vojvođanskih brigada br. 17/prizemlje, Novi Sad

Telefoni: 021/528-132 i 021/520-030 svakog radnog dana od 9:00 do 15:00 časova

Mejl adresa: –

Radno vreme: utorak, sreda i četvrtak od 17:00 do 20:00

Prvenstvo Srbije za starije juniore: Zlato za Mojsu u štafeti 4×400

Prvenstvo Srbije za starije juniore: Zlato za Mojsu u štafeti 4×400

Zlato za Mojsu u štafeti 4×400

OPOVO, 15. jul 2022 – Opovčan Boris Mojsa okitio se zlatnom medaljom u štafeti Crvene Zvezde na 4×400 metara na Prvenstvu Srbije održanom 12. jula u Kruševcu.

Mojsa je nastupio i u disciplinama 400 i 800 metara. Na 400 metara je bio peti sa rezultatom 50.51, a peti je bio i na 800 metara sa rezultatom 1:57.94.

U štafeti 4×400 atletičari Crvene Zvezde su nastupili u sastavu Aleksandar Kamaljović, Petar Andrović, Boris Mojsa i Filip Nedeljković i postali državni prvaci sa rezultatom 3:27.92.

Foto/AK Crvena Zvezda

Za Glas Opova trener Crvene Zvezde Desimir Gajić uputio je reči hvale za Borisa Mojsu.

„Boris Mojsa od nedavno atletičar AK “Crvena zvezda”. U novembarskom (2021) prelaznom roku došao iz AK “Spartak” iz Opova  i već u prvom delu sezone pokazao je izuzetan nivo forme. To je i potvrdio na Prvenstvu Srbije za starije juniore u disciplini 400 m gde je ostvario svoj lični rekord u vremenu 50.51, a 800 m je istrčao za 1:57.94. Nadamo se da će u bliskoj budućnosti povratiti status reprezentativca Srbije. Radi se o jednom izuzetno talentovanom i požrtvovanom atletičaru, koji će uz poslušnost i odgovornost vrlo brzo doći do vrhunskih rezultata u disciplinama 400-1500 metara“, poručio je Gajić.

Crveni krst Opovo: Održana izborna Skupština

Crveni krst Opovo: Održana izborna Skupština

Održana izborna Skupština

OPOVO, 14. jul 2022 – U velikoj sali Kulturnog centra održana je izborna Skupština Crvenog krsta Opovo.

Izveštaj o radu podnela je vd sekretarka opštinske organizacije Dragana Avramović, koja istakla da su sve redovne aktivnosti ispunjene ali u nešto manjem obimu zbog pandemije koronavirusa.

Markov pozdravio prisutne / Foto: Glas Opova

Skupština je usvojila stratešku orjentaciju Crvenog krsta Opovo za period 2022 – 2026. godine, a izabran je i novi sastav organa upravljanja – članovi Skupštine, Upravni i Nadzorni odbor. Za predsednicu organizacije izabrana je Ivana Spasojević, a za sekretarku Dragana Avramović.

Predsednik opštine Miloš Markov pozdravio je rad Skupštine i istakao da lokalna samouprava i Crveni krst Opovo baštine zajedničke ciljeve i da će lokalna samouprava nastaviti da podržava rad i akcije ove organizacije.