Humanitarni koncert: Opovački tamburaši svirali za Sretena Miševskog (video)

Humanitarni koncert: Opovački tamburaši svirali za Sretena Miševskog (video)

OPOVO, 8. jul 2022 – U organizaciji Opštinske narodne biblioteke Opovo, a pod patronatom lokalne samouprave u velikoj sali Kulturnog centra Opovo održan je humanitarni koncert čiji je kompletan prihod namenjen za lečenje Sretena Miševskog iz Sefkerina.

Na koncertu su nastupili Opovački tamburaši sa svojim gostima. Bane, Ivica, Zvonko, Neša i Jovica su nas muzički proveli kroz vojvođanski melos i sevdalinke onako kako samo oni znaju i umeju.

Kao gosti nastupili su Dušana i Dušan Vidić iz Čente, kao i naša sugrađanka Ljiljana Zdravković, koja je posebno razgalila publiku svojim maestralnim izvođenjem izvornih pesama iz južne i istočne Srbije.

Lep gest organizatora i izvođača da se priredi humanitarni koncert za našeg Sretena kojem su sredstva neophodna za terapiju i lečenje. Takođe, upućen je apel svim ljudima dobre volje da se odazovu ovoj akciji i koliko ko može uplati na:
dinarski račun 160-6000001216393-10 ili
devizni račun 160-6000001216749-09, IBAN: RS35160600000121674909, SWIFT/BIC: DBDBRSBG.
Sretenu možemo pomoći i slanjem sms-a za jednokratnu pomoć od 200 dinara (upiši 1092 i pošalji sms na 3030). 

Ljiljana Zdravković sa tamburašima oduševila publiku

Izložba Poznati likovi: Šilerovo „Igralište“ u opovačkoj galeriji (video)

Izložba Poznati likovi: Šilerovo „Igralište“ u opovačkoj galeriji (video)

Šilerovo „Igralište“ u opovačkoj galeriji

OPOVO, 8. jul 2022 – Nakon 10 kolektivnih izložbi mladi fotograf Igor Šiler po prvi put izlaže samostalno i to u svom Opovu.

Izložbu pod nazivom „“ otvorili su direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić, istoričar umetnosti Ivana Milinković i autor Igor Šiler.

Igor je studije fotografije započeo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a završio na Kraljevskoj akademiji umetnosti u Hagu i trenutno živi i radi u Amsterdamu.

Igor Šiler/Foto: Glas Opova

Fokus njegovog umetničkog izraza je fotografija nastala na unikatan način. Koristeći se instalacijama, koje neretko prate izlagačku praksu umetnika, sa elementima dizajna, autor daje finalan proizvod nesvakidašnjih prizora.  Izložba „Poznati likovi: Igralište“, nastavak je njegovog diplomskog rada „Familiar Characters“, koji je odbranio na Kraljevskoj akademiji umetnosti u Hagu, ističe u prikazu izložbe Ivana Milinković.

Prema rečima samog autora, njegova umetnička praksa se oslanja na balkansko poreklo, uključujući tradiciju i kulturu podneblja. Koristeći sećanja stvara fantazmagoriju prožetu ličnim osećajem neobičnosti i sumornosti sučeljene sa nežnošću i toplinom. Šiler ističe da ke detinjstvo njegova glavna preokupacija kojoj pristupa prostorno i teatralno, uz naglašavanje atmosfere.

Igor Šiler je dobitnik počasnog priznanja na konkursu za nagradu Dimitrije Bašičević Mangelos 2021. godine za osoben i izvanredan višegodišnji umtenički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu. Takođe, nominovan je za Foam Paul Huf nagradu 2022. godine, koja se dodeljuje generacijskom talentu koji je stvorio nezavisan rad kroz prikaz ličnog vizuelnog jezika i stila.