Streličarstvo: Novi državni rekord Roberta Mažinga

Streličarstvo: Novi državni rekord Roberta Mažinga

Streličarstvo: Novi državni rekord Roberta Mažinga

OPOVO, 5. jul 2022 – Opovački streličar Robert Mažing nastavlja sa osvajanjem zlatnih medalja i obaranja državnih rekorda.

Mažing je 26. juna na III Vidovdanskom kupu Kikinde u organizaciji Streličarskog kluba „Apolo“ bio najbolji u disciplini goli luk i osvojio zlatnu medalju za Streličarski klub Pančevo za koji nastupa.

Robert je briljirao i na III Centralno evropskom kupu (CEC) održanom 2. jula na terenu u Sirigu u organizaciji Streličarskog kluba „Temerin“ . Ne samo što je osvojio zlatnu medalju, već je ponovo oborio državni rekord u disciplini goli luk (koji je inače on držao) sa rezultatom od 594 krugova. Podsetimo, Mažing je samo pre tri nedelje postavio državni rekord, koji je sada popravio.

Najava humanitarnog koncerta: Opovački tamburaši za Sretena Miševskog

Najava humanitarnog koncerta: Opovački tamburaši za Sretena Miševskog

Opovački tamburaši za Sretena Miševskog

OPOVO, 5. jun 2022 – U organizaciji lokalne samouprave i ONB Opovo, u petak, 8 jula, u Kulturnom centru Opovo sa početkom u 20:00 časova, održaće se humanitarni koncert na kojem će nastupiti Opovački tamburaši.

Cena ulaznice je 1000 dinara, a kompletan prihod uplatiće se za potrebe lečenja našeg sugrađanina Sretena Miševskog iz Sefkerina. Ulaznice se mogu kupiti u prostorijama biblioteke u Opovu.

Organizatori koncerta pozivaju sve ljude dobre volje, preduzeća, privatne preduzetnike i udruženja da se odazovu i dolaskom na koncert pomognu našem Sretenu.

PROČITAJTE JOŠ O SRETENU:

KUD Sveti Nikola: Folklorno veče u Sakulama  (video)

KUD Sveti Nikola: Folklorno veče u Sakulama (video)

Folklorno veče u Sakulama

SAKULE, 3. jul 2022 – Nakon tradicionalnog „Đurđevka“ u Opovu, organizovan je još jedan folklorni festival, ovog puta u Sakulama.

U organizaciji  sakulskog Kulturno umetničkog društva „Sveti Nikola“, a uz podršku lokalne samouprave, na malom fudbalskom terenu održana je manifestacija pod nazivom „Folklorno veče u Sakulama“.

Festival je otvorio predsednik opštine Miloš Markov, koji je izrazio zadovoljstvo organizovanjem koncerta, učesnicima poželeo kvalitetan nastup, a prisutnim gledaocima da provedu lepo letnje veče.

Markov otvorio festival; Foto: Glas Opova

„Želim da se pridružim sa željama da se svi lepo provedemo i da vam kažem da nam je veliko zadovoljstvo što sam večeras ovde sa vama u Sakulama. Sva četiri naša naseljena mesta su specifična, svako na svoj način ali Sakule još uvek pamtim iz dana kada sam radio u školi i ima neku posebnu emociju za mene, tako da mnogo mi je drago što sam ovde sa vama. Iskoristio bih priliku da se zahvalim Midragu Živaku, ovo je sve njegova inicijativa, hvala ti što si nas večeras sve ovde okupio i samo nastavi sa tvojim idejama. Mi smo tu da ti budemo podrška kao i uvek, pre svega zbog ove dece i da pravimo više ovakvih manifestacija i više da se družimo. Uživajte u večerašnjem programu i hvala vam“, rekao je Markov na otvaranju festivala.

Predsednik KUD „Sveti Nikola“ i idejni tvorac manifestacije Miodrag Živak nada se da će se ova manifestacija nastaviti i postati tradicionalna.

„Rodila se jedna ideja sa kojom smo počeli, prvo sakulsko veče folklora, želimo da nastavimo sa ovom manifestacijom u još većem broju i da to bude masovnije. Večeras su na programu igre od Banata pa do Niša, tako da smo sve obuhvatili. Želim da se zahvalim Opštini Opovo na podršci bez koje ne bi mogli da napravimo ovu manifestaciju“, rekao je Živak.

Spletom banatskih igara festival je otvorio domaćin, a na koncertu su nastupili Dom kulture „Mladost“ Glogonj, KUD Čenta, KUD „Arsenije Teodorović“ Perlez, Folklorno udruženje „Perlas“ Perlez i KUD „Sedmica“ Ugrinovci.

Galerija Jovan Popović: Najava izložbe Igora Šilera

Galerija Jovan Popović: Najava izložbe Igora Šilera

Najava izložbe Igora Šilera

OPOVO, 5. jul 2022 – U petak, 8. jula (19:00h), u Galeriji „Jovan Popović u Opovu, biće priređeno otvaranje izložbe Igora Šilera – Poznati likovi: Igralište.

Igor Šiler (Igor Schiller) je vizuelni umetnik poreklom iz Srbije (Opova), koji živi i stvara u Amsterdamu. Fokus njegovog umetničkog izraza je fotografija nastala na unikatan način.

Poznati likovi: Igralište nastavak je njegovog diplomskog rada Familiar Characters, koji je odbranio na Kraljevskoj akademiji umetnosti u Hagu. Njegova umetnička praksa se oslanja na balkansko poreklo, uključujući tradiciju i kulturu podneblja. On koristi sećanja i stvara fantazmagoriju prožetu ličnim osećajem neobičnosti i sumornosti sučeljene sa nežnošću i toplinom. Šiler ističe da je detinjstvo njegova glavna preokupacija kojoj pristupa prostorno i teatralno uz naglašavanje atmosfere.

Pripremanjem prve samostalne izložbe autor kontemplira nad daljim razvijanjem istraživanja sopstvene prošlosti i identiteta. Prema njegovim rečima detinjstvo postaje opsesija, i u procesu ponovne kontekstualizacije prošlosti, on se vraća kroz vreme. Relikvije autorovog detinjstva, u kontekstualizaciji koju im on daje, svedoče o vremenu svog nastanka i realnosti iz koje potiču. On ih proučava kao fenomene prošlosti i preko njih razvija nove odnose sadašnjeg, prošlog i budućeg vremena i ujedno spoznaje sebe i sopstveni identitet čijem su razvoju one doprinele.

Izložbu će otvoriti direktorka Galerije Jovan Popović, Katarina Nikolić Ralić, istoričarka umetnosti, Ivana Milinković, i autor Igor Šiler.