Pokrajinski sekretarijat za finansije: Opštini Opovo podržan projekat za socijalno stanovanje i povećanje zaposlenosti

Pokrajinski sekretarijat za finansije: Opštini Opovo podržan projekat za socijalno stanovanje i povećanje zaposlenosti

Opštini Opovo podržan projekat za socijalno stanovanje i povećanje zaposlenosti

NOVI SAD, 4. jul 2022 – Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović uručila je danas ugovore o dodeli subvencija u ukupnom iznosu od 78,3 miliona dinara za učešće u sufinansiranju projekata podržanih iz fondova Evropske unije u 2022. godini.

Sredstva su opredeljena za 60 projekata, koji će biti realizovani na teritoriji opština Opovo, Novi Kneževac, Ruma, Senta, Kanjiža i Irig i gradova Zrenjanin, Kikinda, Sombor, Sremska Mitrovica, Pančevo, Subotica i Novi Sad.

Među projektima koji su podržani jeste i projekat Opštine Opovo, koja je dobila šest miliona za podršku socijalnom stanovanju, odnosno za kupovinu kuća za socijalno ugroženo stanovništvo i za program povećanja zaposlenosti socijalno ugroženih.

Ugovor je potpisala zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov, koja je istakla značaj realizacije ovog projekta u socijalnoj politici Opštine Opovo.

Sekretarka Jovanović je istakla da je i ovoga puta najviše sredstava – 34,2 miliona dinara – dodeljeno lokalnim samoupravama za realizaciju 13 projekata.

„Posebno bih istakla da su novac dobile manje opštine Opovo i Irig, kojima je teško da u svojim budžetima ostvare sredstva potrebna za realizaciju projekata“, kazala je pokrajinska sekretarka i dodala da su te dve opštine na konkursu dobile veći iznos, jer spadaju u kategoriju opština sa nižom stopom razvijenosti, za koje je opredeljen maksimalan iznos do šest miliona dinara po projektu.

Sekretarka je navela da su sredstva dobile i institucije u oblasti obrazovanja i nauke, gde prednjači Univerzitet u Novom Sadu sa fakultetima, zatim regionalne razvojne agencije, organizacije iz nevladinog sektora, zdravstvene institucije, te privatna i javna preduzeća.

„Radi se o projektima koji doprinose unapređenju nauke, zdravstva, sporta, turističkog potencijala, a podržani su i projekti upravljanja otpadom, javnog prevoza putnika i tereta u prekograničnim područjima, kao i prevencije ekoloških nesreća“, rekla je Smiljka Jovanović dodajući da su sve to projekti koji doprinose lokalnom i regionalnom razvoju i poboljšanju kvaliteta životne sredine na teritoriji AP Vojvodine.

Ona je naglasila da Pokrajinski sekretarijat za finansije ovu meru podrške kontinuirano realizuje od 2012. godine, te da je za sufinansiranje prekograničkih projekata u protekloj deceniji izdvojeno više od milijardu dinara. Sekretarka je istakla da je od formiranja nove Pokrajinske vlade, 2016. godine, do danas dodeljeno 700 miliona dinara.

„Do kraja godine će biti raspisan još jedan poziv za dodatnih sto miliona dinara podrške“, kazala je Jovanovićeva i dodala da su do sada opredeljena sredstva omogućila povlačenje 10 milijardi dinara iz fondova Evropske unije.

Eko kadar ponovo u fokusu: Novi konkurs za fotografe, vredne nagrade za pobednike

Eko kadar ponovo u fokusu: Novi konkurs za fotografe, vredne nagrade za pobednike

Novi konkurs za fotografe, vredne nagrade za pobednike

OPOVO, 2. jul 2022 – Kao i prošle godine Opštinska narodna biblioteka Opovo pod pokroviteljstvom  lokalne samouprave organizuje i poziva sve zainteresovane profesionalne i amaterske fotografe sa teritorije Opštine Opovo da učestvuju na konkursu: EKO KADAR OPOVO

Tema konkursa: promocija prirodnih vrednosti i lepota Opštine Opovo – landscape.

Kako učestvovati:

Napravite fotografiju

Popunite prijavu – Prijava treba da sadrži ime, prezime, adresa, kontakt telefon i e-mail, odnosno gde i kada je snimljena fotografija. Naziv fotografije i redni broj moraju biti u skladu sa Prijavom, a potpisivanjem Prijave autor izjavljuje da su sve slike njegovo autorsko delo, odnosno da će snositi troškove spora oko autorstva, ukoliko do njega dođe. Uz striktno poštovanje autorskih prava, radove koji učestvuju na konkursu, Opštinska narodna biblioteka Opovo će koristiti u skladu sa temom fotografija, osim ukoliko se autor pismeno ne izjasni drugačije. Ustupanje fotografija trećim licima je moguće jedino po dogovoru sa autorom.

Fotografije i prijave pošaljite na adresu kulturnicentaropovo@gmail.com

Pravila učestvovanja – Na konkursu mogu učestvovati svi meštani opštine Opovo. Autorska prava materijala sa kojim aplicirate ostaju u vlasništvu učesnika konkursa. Organizator nagradnog konkursa zadržava pravo da koristi pristigle fotografije u promotivnim aktivnostima uz potpis autora.

Tehnički uslovi

Veličina prihvatljivih digitalnih fotografija ne može biti manja od 2000 piksela po dužnoj stranici formata u rezoliciji 300 dpi;

Tip datoteke može biti samo .jpg

Maksimalna veličina datoteke ne sme preći 20 MB

Fotografije ne smeju da sadrže potpis autora, bilo kakvu imitaciju vodenog žiga ili naknadno unetog teksta preko fotografije

Jedan autor može učestvovati sa najviše četiri fotografije

Fotografije nastale digitalnom manipulacijom neće biti prihvaćene. Dozvoljena je samo standardna obrada fotografija u celini (npr. tonalna vrednost, kontrast, svetlina, boja, zasićenje, bela ravnoteža), minimalno čišćenje (kao što su uklanjanje sočiva prašine i tragova) i kropovanje.

Ostaviti .exe fajlove

Nagrade

I nagrada: 40.000 dinara

II nagrada: 20.000 dinara

III nagrada: 10.000 dinara

Dana 26. jula 2022. godine biće dodeljene nagrade, a najbolje fotografije biće izložene u parku u Opovu.

Trajanje konkursa

Od 4. jula do 20. jula 2022. godine.

Žiri

Milovan Ulićević, predsednik Fotografskog kluba Vojvodine, Nikola Konstantinov, fotograf i pobednik EKO kadra 2021. godine, Čeda Vučković, fotograf Kulturnog centra Opovo i Glas Opova.

Ako imate pitanja u vezi sa nagradnim foto-konkursom, budite slobodni da kontaktirate organizatore i to putem mejla: kulturnicentaropovo@gmail.com. Prijavni list možete preuzeti: https://onbopovo.org.rs/konkurs-eko-kadar-opovo-2/

Mandalinski turnir u Sefkerinu: U velikom finalu Baranđani osvojili pobednički pehar (video)

Mandalinski turnir u Sefkerinu: U velikom finalu Baranđani osvojili pobednički pehar (video)

U velikom finalu Baranđani osvojili pobednički pehar

SEFKERIN, 3. jul 2022 – Utakmicama za treće i prvo mesto, u nedelju uveče završen je četvrti Mandalinski turnir u malom fudbalu, koji je ove godine organizovao Fudbalski klub „Tempo“ Sefkerin.

Do sada najmasovniji po broju ekipa, turnir je bio izuzetno kvalitetan, a svaku utakmicu pratio je veliki broj gledalaca.

U meču za treće mesto Pink panteri su pobedili ekipu Pali Sent Žermen rezulatom 4:3, a u finalu zasluženo su se našle dve najbolje ekipe – Baranda i Novaković. Odlična utakmica koja je i pored sparnog vremena imala visok tempo gde su Baranđani za razliku od rivala iskoristili svoje prilike i zasluženo na kraju podigli pobednički pehar.

Smenjivali su se napadi i šanse obe ekipe, puno lepih poteza i duela, a briljirali su golmani zahvaljujući kojima je se na poluvreme otišlo bez golova. Milan Šiđanin je branio i nemoguća, a na drugoj strani istakao se i Dejan Vasić. U nastavku meča presudilo je iskustvo Barande. Prvo je mrežu zatresao Milan Trojanović, a malo kasnije i Milan Dodić. Međutim, Novaković se nije predavao, nastavili su da pritiskaju kako bi došli do izjednačenja, ali u finišu braća Šušnjar pokazuju klasu i prvo Milan, a zatim i Aleksandar stavljaju tačku na ovaj meč – 4:0 za Barandu.

Milan Šušnjar iz pobedničke ekipe uputio je pohvale rivalima i istakao da je utakmicu odlučilo iskustvo i „duža“ klupa njegove ekipe.

„Borili smo se, protivnici su mlada ekipa, naglasio bih da su dosta mlađi od nas i njihovo vreme tek predstoji. Mi smo se trudili da sačuvamo prvo poluvreme, da izdržimo, imali smo dosta jaku klupu i izmenama smo došli do rezultata u drugom poluvremenu“.

Baranđani su i na početku turnira važili za favorite ali su u grupi imali jedan neplaniran poraz.

„Imali smo situaciju da smo igrali istovremeno više turnira. Momci su išli od turnira do turnira, negde su se poklapala vremena, a taj kiks se dogodio kad smo došli sa turnira iz Beograda. Bilo nas je četvorica bez zamena, bili smo umorni i to je razlog što smo izgubili tu utakmicu“, rekao je Šušnjar.

Pobedničke pehare za Barandu, Novaković i Pink pantere, uručio je predsednik opštine Miloš Markov. Za najboljeg igrača turnira proglašen je upravo Milan Šušnjar, prvi strelac je Nemanja Nedić, najbolji golman Nikola Šiđanin, a nagradu za fer plej dobila je ekipa PSŽ. Plakete za podršku turniru i fudbalskom klubu „Tempo“ dobili su predstavnici lokalne samouprave, predsednik opštine Miloš Markov, pokrajinski poslanik Predarg Ginculj, pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta i svi sponzori turnira.

Na kraju ovog odlično organizovanog turnira pobedničko postolje i vatromet.