MUP sektor za vanredne situacije: Apel da se ne spaljuje trava i nisko rastinje

MUP sektor za vanredne situacije: Apel da se ne spaljuje trava i nisko rastinje

Apel da se ne spaljuje trava i nisko rastinje

BEOGRAD, 20. jul 2022 – Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apeluje na sve građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenim prostorima i da ne lože vatru u šumi i po obodima šuma, zbog opasnosti širenja požara koje može da ugrozi živote građana i da nanese velike materijalne štete. 

Samo u toku juna i jula meseca ove godine evidentirano je 4.982 vanredna događaja, od kojih su najbrojniji požari, kojih je bilo 3.836. Od ukupnog broja požara 2.884 su nastali na otvorenom prostoru. 

U narednom periodu očekuju se duži sušni period bez padavina sa visokim temperaturama, koji pogoduju nastanku požara na otvorenom prostoru i njegovom brzom širenju.

Podsećamo naše građane da je odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva, i da je nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Ovim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

Sektor za vanredne situacije će i u narednom periodu,  zajedno sa drugim linijama rada MUP-a, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, nastaviti aktivnost pojačanog nadzora i obilaska terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana.

Nacionalna služba za zapošljavanje: Isplata redovne i privremene novčane naknade za jun

Nacionalna služba za zapošljavanje: Isplata redovne i privremene novčane naknade za jun

Isplata redovne i privremene novčane naknade za jun

BEOGRAD, 20. jul 2022 – Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Banke Poštanska štedionica isplatiti redovnu i privremenu novčanu naknadu za mesec jun 2022. godine.

Redovna novčana naknada za nezaposlena lica biće isplaćena u četvrtak 21. jula 2022. godine, dok će privremena novčana naknada za lica koja žive na i izvan teritorije AP Kosova i Metohije biti isplaćena u petak 22. jula 2022. godine.

Inspekcija za zaštitu životne sredine: Kvalitet unutrašnjeg vazduha

Inspekcija za zaštitu životne sredine: Kvalitet unutrašnjeg vazduha

Kvalitet unutrašnjeg vazduha

Opovo, 20. jul 2022
Pored očuvanja kvaliteta i sprečavanja zagađenja vazduha u spoljašnjoj sredini, veoma je važan kvalitet ambijentalnog, unutrašnjeg vazduha.

Ako se uzme u obzir koliko vremena provodimo u zatvorenom prostoru svakako da se nameće pitanje kvaliteta vazduha koji udišemo u kući ili na radnom mestu. Na kvalitet ovog vazduha utičemo sami upotrebom sredstava koja su pratioci savremenog načina života.

Sredstva za čišćenje, dezinficijensi, sredstva za odmašćivanje, deterdženti, omekšivači, osveživači prostorija, parfemi, lakovi za nokte i kosu, kupke i šamponi, mirišljave sveće, lepkovi, boje i lakovi, sve su to supstance koje utiču na kvalitet unutrašnjeg vazduha. Svrstavaju se u isparljiva organska jedinjenja (VOC), koja isparavaju već na sobnoj temperaturi i prepoznajemo ih po intenzivnom mirisu u prostoriji. Koncentracija VOC jedinjenja u zatvorenom prostoru može biti višestruko veća nego u spoljašnjem vazduhu i može izazvati umor, glavobolju, vrtoglavicu, iritaciju kože i očiju, poremećaje u funkciji respiratornog i nervnog sistema. Efekti na zdravlje mogu biti kratkotrajni ali izazvati i trajna oštećenja.

Redovno provetravanje, biranje proizvoda bez mirisa i češća primena prirodnih i biljnih preparata, dobro ispiranje svih površina, ispiranje deterdženata i omekšivača sa odeće, oprani veš sušiti napolju, renoviranje i krečenje kuće vršiti kada je kuća prazna, izbegavanje upotrebe cigareta, načini su za  smanjenje emisije isparljivih organskih jedinjenja u zatvorenom prostoru.

                                                                                                Inspektorka za zaštitu životne sredine

                                                                                                                     Marina Mitrović

Pantransport: Od danas karta do Pančeva 360 dinara

Pantransport: Od danas karta do Pančeva 360 dinara

Od danas karta do Pančeva 360 dinara

OPOVO, 20. jul 2022 – Međumesni prevoz autobusima Pantransporta od danas je u proseku skuplji za oko 18%, tako da je karta na relaciji Opovo – Pančevo sada 360 dinara u jednom pravcu.

Kako kažu u Pantransportu, poslupljenje prevoza je uslovila cena goriva koje neprestano raste.

Streljaštvo: Polovičan rezultat Sakuljana u Staroj Pazovi

Streljaštvo: Polovičan rezultat Sakuljana u Staroj Pazovi

Polovičan rezultat Sakuljana u Staroj Pazovi

SAKULE, 20. jul 2022 – Po novim pravilima 9/10/16. jula održan je III kup Streljačkog saveza Srbije za leteće mete u disciplini olimpijski trap 125+50 glinenih meta na strelištu u Staroj Pazovi.

Učestvovalo je 18 ekipa, odnosno 90 pojedinaca. Ekipa „Stevan Doronjski“ iz Sakula zauzela je 14. mesto, dok je junior Adrijan Nađ bio treći u svojoj kategoriji, a Cveta Ostojin prvi u kategoriji veterana.

„Na četvrtom kupu očekujemo bolje rezultate i prodor ka vrhu tabele“, izjavio je Blagoje Mirkov iz sakulskog streljačkog kluba.