Upis u srednjoškolaca: Rapored učenika po obrazovnim profilima od sutra na sajtu

Upis u srednjoškolaca: Rapored učenika po obrazovnim profilima od sutra na sajtu

Rapored učenika po obrazovnim profilima od sutra na sajtu

BEOGRAD, 12. jula (Tanjug) – Konačni rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima u srednjim školama biće objavljeni do sutra u 8.00 časova na portalu Moja srednja škola, saopštilo je Ministarstvo prosvete i naglasio da će sutra takođe biti objavljena i preostala slobodna mesta za upis u drugom krugu.

Ministarstvo navodi da oni koji ne iskoriste prednost elektronskog uvida to mogu učiniti u matičnim osnovnim školama.

Popunjavanje i predaja liste želja za drugi upisni krug elektronskim putem ili neposredno u školi je 14. jula, dok će dan kasnije 15. jula biti objavljen konačni raspored učenika po školama u drugom upisnom krugu.

Takođe, u četvrtak i petak, prijave za upis u srednje škole, za prvi upisni krug, mogu se podneti i neposredno u školi, osim za upis u muzičke i baletske škole.

Od 14. jula od 8.00 do 20. jula u ponoć je podnošenje prijava za upis elektronskim putem, posle prvog i drugog upisnog kruga.

Sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole, kao i upis u srednju školu obavljaće se bez podnošenja ijednog papira, jednim logovanjem na portalu mojasrednjaskola.gov.rs.

In memoriam: Aleksandar Alimpić (1966 – 2022)

In memoriam: Aleksandar Alimpić (1966 – 2022)

Aleksandar Alimpić (1966 – 2022)

OPOVO, 12. jul 2022 – Iznenada, u 56. godini preminuo je pančevački slikar Aleksandar Alimpić koga poznajemo i po oslikavanju pravoslavnih hramova u Sakulama i Sefkerinu.

Alimpić je prvo slikarsko obrazovanje stekao u ateljeu poznatog pančevačkog slikara Čedomira Kesića, a kasnije i na Akademiji za živopis i konzervaciju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

Pored ikonopisanja koje je obeležilo njegov rani stvaralački opus, Alimpić je u kasnijoj fazi na svojim platnima postigao značajan i jedinstven likovni izraz.

Ranko Sarić: Gde god nađeš zgodna mesta tu drvo posadi

Ranko Sarić: Gde god nađeš zgodna mesta tu drvo posadi

Gde god nađeš zgodna mesta tu drvo posadi

OPOVO, 12. jul 2022 – „Gde god nađeš zgodna mesta tu drvo posadi“ stihovi su našeg poznatog pesnika Jovana Jovanovića Zmaja, a kojih se pridržava naš sugrađanin Ranko Sarić bez kojeg se gotovo ne može zamisliti akcija pošumljavanja u našem kraju. Za šume i prirodu vezan je profesionalno kao samostalni referent za gajenje i zaštitu šuma mekih lišćara u Šumskom gazdinstvu „Banat“ Pančevo ali poslednjih sedam godina većinu svog slobodnog vremena posvećuje ekološkom aktivizmu, konkretno podizanju drvoreda i poljozaštitnih pojasa na području Opštine Opovo.

Na osnovu inicijative i ličnog zalaganja, Ranko je svoj prvi drvored hrasta lužnjaka podigao u neposrednoj blizini Sportsko rekreativnog  centra Opovo, a do kraja proleća 2022. godine, zasnovao ih je u ukupnoj dužini od 5 km, na lokacijama: početak ulice Stanka Tomića, staza prema Barandi i put prema Debeljači. Pored ove plemenite vrste tvrdih lišćara koju je podigao iz semena, Ranko je proizveo sadnice domaće crne topole čije poreklo je sa područja Deliblatske peščare, i zasadio ih pored puta za Sefkerin, Debeljaču, kod mosta u Opovu i pored Sportsko rekreativnog centra, na pravcu dugom 2 km.

Radi raznovrsnosti, na stazi za Barandu, i pored Sportsko rekreativnog centra Opovo, u dužini od 1,5 km je zasadio i sadnice klena, bagrema, javora i poljskog jasena.

Njegova posvećenost u očuvanju prirode bio razlog da mu Opština Opovo ove godine dodeli Majsku nagradu za doprinos u ekološkom aktivizmu i unapređenju lokalnog biodiverziteta.

Putevi  Srbije: Radovi na Pančevcu i ulasku u Zrenjanin

Putevi  Srbije: Radovi na Pančevcu i ulasku u Zrenjanin

Radovi na Pančevcu i ulasku u Zrenjanin

Beograd, 12. Jul 2022
Putevi Srbije su objavile raspored radova zbog kojih će doći do određenih izmena u saobraćaju, izdvajamo neke od njih.

Pančevački most, oba smera – radovi na ugradnji novih dilatacionih spojnica do 21. jula od 18.00 do 06.00 časova, uvek u jednoj saobraćajnoj traci i saobraćaj se odvija u drugoj saobraćajnoj traci. Prema informacijama Uprave granične policije u 07.30 časova.

Zrenjanin – Ečka, u Zrenjaninu, od raskrsnice ulica Beogradska/Dositeja Obradovića do kružne raskrsnice ulica Beogradska/Baranjaska/Pere Dobrinovića, obustava saobraćaja zbog radova na pojačanom održavanju.
Alternativni pravci: ulice Opovačka/Lazarevački drum/Banatska/Miletićeva.
Zrenjanin – Ečka, radovi na pojačanom održavanju do 15. jula, uz naizmenično propuštanje vozila.