Popis stanovništva 2022: Popis obavezan, cilj da pruži objektivnu sliku stanovništva

Popis stanovništva 2022: Popis obavezan, cilj da pruži objektivnu sliku stanovništva

Popis obavezan, cilj da pruži objektivnu sliku stanovništva

BEOGRAD, 31. avgusta (Tanjug) – U terenskoj realizaciji popisa stanovništa biće angažovano 20.000 ljudi, preliminarni rezultati biće objavljeni do 30. novembra, a obevezu da u njemu učestvuju, po zakonu, imaju svi građani, kaže pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Snežana Lakčević.

Ona je za Tanjug navela da će tokom terenske realizacije popisa biti angažovano 20.000 ljudi, od kojih najveći deo, njih 15.000, čine popisivači, koji će biti na terenu, kao i oko 2.200 isntruktora, 161 član popisne komisije, koja broji od tri do sedam članova, uz practeće službe za finasijske, pravne i ostale poslove.

Novina u popisu ove godine su elektronski upitnici, koji su već uneti u svaki lap top, koji će popisivači nositi sa sobom tokom rada na terenu od 1. do 31. oktobra i u koje će unostiti odgovore građana, prikupljene metodom intervjua, od vrata do vrata.

„Elektronski upitnici mnogo znače, jer time dobijamo na kvaltetu“, rekla je Lakčević, navodeći da su neka logička pravila kontrole već ugrađena, pa se, primera radi, ne može uneti broj 13, kao mesec rođena.

To će, dodaje, ubrzati rad, pa će se brže doći i do konačnih podataka.

„Preliminarni podaci biće objavljeni 30. novembra, mesec dana posle popisa, a sa diseminacijom konačnih rezultata krenućemo od aprila sledeće godine, što je šest meseci brze nego 2011, i to će trajati do juna 2024“, rekla je Lakčević.

Intervju, kaže, traje oko pola sata, za 30-ak pitanja, koja su standardna, usklađena sa međunarodnim preporukama, na koje odgovore prikupljaju i države članice UN i EU.

„To su pitanja koja se odnose na starost, pol, mesto rođenja, migracije, državljanstvo, bračni status, obrazovanje, ekonomsku aktivnost, zaposlenost, zanimanja… Najjednostavnija pitanja kako bismo dobili statističku sliku populacije. Zatim adresa stanovanja, broj članova u domaćinstvu, srodstvo.. Kad je reč o stanovima, poršina stana, da li ima kuhinje, broj soba, opremljenost instalacijama…“, rekla je Lakčević.

Na pitanje da li neko može da odbije da učestvuje u popisu, Lakčević istice da su građani u skladu sa zakonom dužni da učestvuju u popisu i da daju tačne odgovore, a da u skladu sa Ustavnom i zakonom, na pitanja nacionalne pripadnosti i veroispovesti može da kaže da ne želi da se izjasni, i takav odgovor popisivač će uneti u obrazac.

Pojašnjava i da se utvrđuju takozvani popisni krugovi, a jedan popisivač je zadužen da sprovede popis u tri popisna kruga. Takođe, nedelju dana pre 1.oktobra, svaki popisivač sa svojim instruktorom, obilazi teritoriju za koju je „nadležan“, kako bi se razrešile sve dileme, ukoliko ih ima. Svaki popisivač ima preciznu mapu popisnih krugova, i jasno vidi sve objetke na „svojoj“ teritoriji.

Ukoliko popisivač nikoga ne pronađe kod kuće, u više navrata, ostaviće tzv.pomoćni obrazac, a ti građani će biti zamoljeni da se jave na besplatan broj, kako bi stupili u kontakt sa popisivacem, i dogovorili datum i vreme popisivanja.

Na pitanje kako se rešava ukoliko neko ne želi da razgovara sa popisivačem, Lakčević odgovara da u tom slučaju popisna komisija pokuša da razgovara sa tim građanima, da im skrene pažnju na zakonsku obavezu da učestvuju u poposu, jer su za neučestvovanje predviđene i kazne.

„Popis je važan zbog nas i za nas. Da bude što precizniji, da dobijemo objektivnu sliku našeg stanovništva, da vidimo koliko nas je, šta se promenilo u obrazovnom profilu, da li imamo više migranata, unutrašnjih, kao i odlazaka u inostranstvo, šta se desilo sa strukturom porodice, brojem dece, od kojih su nam materijala zgrade, šta koristimo kao energente za grejanje…“, kaže Lakčević.

Popis je, kaže, važan da bismo dobili precizne, pouzdane i kvalitetne podatke, koji treba da posluže kao osnova za izradu različitih planova i politka.

Na pitanje treba li da se plašimo rezultata, budući da se često govori o depopulaciji, Lakčević kaže da sa nestrpljenjem očekuje rezultate popisa, dodajući da depopulacija jeste prisutna, to je karakteristika našeg, ali stanovništva većine evropskih država.

Navela je da je RZS na osnovu prethodnog popisa, uradio projekcije do 2041.godine, po kojima će, uz konstantan pad broja stanovnika, svaki četvrti stanovnik Srbije imati više od 65 godina, a osam odsto njih biće starije od 80 godina.

Prosečna starost će, prema toj proceni, umesto 43, biti 46,5 godina.

„Demografski trendovi će se nastaviti. Da li strepimo? Imamo okvire, ali nepoznanica su pandemijske godine, šta je sve donela onlajn mogućnost rada… To su izazovi i sa nestrpljenjem očekujemo rezultate popisa“, rekla je Lakčević.

Markov: Uskoro nov način regresiranja prevoza učenika

Markov: Uskoro nov način regresiranja prevoza učenika

Uskoro nov način regresiranja prevoza učenika

OPOVO, 31. avgust 2022 – Povodom postupka javne nabavke i izbora najpovoljnijeg autoprevoznika na relaciji Opovo – Pančevo – Opovo, čije će mesečne karte za učenike regresirati lokalna samouprava, predsednik opštine Miloš Markov je izdao saopštenje za javnost.

„U skadu sa Zakonom o javnim nabavkama naša lokalna samouprava je dužna da prihvati najpovoljniju ponudu koja je bila na datoj relaciji, u ovom slučaju Opovo – Pančevo. Pantransport je dao niže cene u odnosu na „City Star Ekspres“ i na taj način mi smo u obavezi da sa njima potpišemo ugovor. Međutim, svesni smo činjenice da samo 15 do 20% dece putuje Pantransportom, dok oko 80% dece koristi „City Star express“ tako da nismo zadovoljni načinom na koji subvencionišemo đački prevoz, jer na taj način pokrivamo manjinski deo učeničke populacije koja se školuje u Pančevu.

Želimo to da ispravimo i promenimo prilagođavanjem naših lokalnih akta na osnovu čega ćemo moći da subvenciju prevoza direktno uplaćujemo na tekući račun roditelja. Na taj način oni će imati mogućnost izbora, opet po najpovoljnijoj ponudi u skladu sa Zakonom, jer ćemo mi opet vršiti istraživanja tržišta, ali ćemo uplaćivati novac na tekuće račune roditelja, a oni taj novac iskoristiti za prevoznika za kojeg oni smatraju da im je najbolji ili najfunkcionalniji.

S obzirom da je u pitanju izmena šire lokalno – pravne regulative, treba nam set koraka koji obuhvataju i skupštinski proces i proces opštinskog veća, kao i određene komisije koje treba da zasedaju, tako da nam treba određeni vremenski period i računamo da ćemo do nove godine sva akta uskladiti i prilagoditi za početak naredne godine.

Osnovna škola: Početak nastave po mestima

Osnovna škola: Početak nastave po mestima

Početak nastave po mestima

OPOVO, 31. avgust 2022 – Osnovna škola „Dositej Obradović“ objavila je satnicu početka nastave u matičnoj školi i izdvojenim odeljenjima:

Opovo 7:55h

Baranda 7:55h

Sakule 7:50h

Sefkerin 8:00

Regresiran prevoz učenika: Izabran najpovoljniji ponuđač – Pantransport

Regresiran prevoz učenika: Izabran najpovoljniji ponuđač – Pantransport

Izabran najpovoljniji ponuđač – Pantransport

Opovo, 31. avgust, 2022
Obaveštavaju se roditelji i učenici koji putuju za Pančevo u srednju školu da je u postupku javne nabavke  izabran najpovoljniji autoprevoznik – Pantransport.

Puna cena mesečne karte   Opovo – Pančevo  iznosi 8.450,20 dinara, a sa regresom opštine Opovo iznosiće 6.760,16 dinara, za relaciju Sefkerin – Pančevo puna cena je 6.450,40, dok će sa  regresom iznositi 5.160,32 dinara.

Pri kupovini mesečne karte potrebno je da na autobuskoj stanici u Pančevu donesete dokaz o prebivalištu i potvrdu od škole, karte će se prodavati do 9. septembra.
Radi obezbeđivanja subvencije od opštine potrebno je da se do 10. septembra 2022. godine  donese potvrda iz škole i kopija lične karte ili prijava prebivališta u opštinsku upravu Opovo, a sve informacije oko kupovine mesečnih karata možete dobiti na stanici u Pančevu ili na tel: 013/2518-570 ili 066/889-1919.

Rukomet: U nedelju Memorijalni turnir „Đura Kanački“

Rukomet: U nedelju Memorijalni turnir „Đura Kanački“

U nedelju Memorijalni turnir „Đura Kanački“

OPOVO, 31. avgust 2022 – Rukometni klub „Mladost“ iz Opova organizuje u nedelju, 04. septembra (16:00h), Memorijalni turnir „Đura Kanački“, u znak sećanja na jednog od osnivača kluba i čoveka koji je vodio klub 41. godinu.

Takmičiće se četiri ekipe u mini-rukometu, deca uzrasta od šest do 12 godina. Na turniru učestvuju rukometni klubovi Beograd, Spartak (Debeljača), Jabuka i Mladost (Opovo).

Organizator poziva sve ljubitelje sporta da dođu na rukometni teren, kod osnovne škole, na druženje uz ovaj sportski događaj.