Pasuljijada Sefkerin: Takmičenje u kuvanju pasulja, etno bazar i koncert (VIDEO)

Pasuljijada Sefkerin: Takmičenje u kuvanju pasulja, etno bazar i koncert (VIDEO)

 Takmičenje u kuvanju pasulja, etno bazar i koncert

SEFKERIN, 26. avgust 2023 – Ovogodišnja pasuljijada u Sefkerinu održana je u dosta izmenjenom formatu. Nova lokacija u parku kod mesne zajednice i doma kulture pokazala se funkcionalnija, što je upotpunio i podatak da je na takmičenju u kuvanju pasulja učestvovalo 47 ekipa iz bliže i šire okoline.

Takođe, program manifestacije je značajno obogaćen jer je u popodnevnim satima organizovan etno bazar, a tokom večeri i muzički koncert.

Na pasuljijadi nikad veća gužva, rekordan broj takmičara, a nije nedostajalo i posetilaca koji su došli da degustiraju pasulj. Pored aroma koje idu uz kuvanje pasulja, centrom Sefkerina su se širili i mirisi drugih kulinarskih specijaliteta, fruštuk dok se čekao pasulj, pa je tako bilo suvih kobasica i slanine, pilećih krilca, turšije, roštilja, pa čak i riblje čorbe.

Na ovogodišnjoj Pasuljijadi učestvovalo 47 ekipa iz raznih mesta: Foto/Glas Opova

Po odluci žirija, pobednik 14 sefkerinske pasuljijade je ekipa „Jocići“ iz Čente, vicešampion je domaća ekipa „Baš, baš paori“, dok je treća bila „Mladost“ iz Jabučkog rita.

Ispred organizatora, Udruženja „Tata i sinovi“, Zoran Kravar je izrazio zadovoljstvo odzivom takmičara i posetilaca i zahvalio se lokalnoj samoupravi na podršci.

„Prezadovoljni smo, prijavilo se 47 iz raznih mesta, Opova, Barande, Sakula, Čente, Glogonja, Beograda… odziv je bio fantastičan. Pomogli su nam Mesna zajednica Sefkerin i Opština Opovo, hvala lokalnoj samoupravi na finansijskoj podršci“, izjavio je Kravar.

Takmičenje su obišli predstavnici lokalne samouprave, zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov, zamenik predsednika Skupštine opštine Opovo Dragan Ugrinov i pokrajinski poslanik Predrag Ginculj.

„Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas u Sefkerinu na, sada već mogu da kažem tradicionalnoj manifestaciji „pasuljijada“, koja se održava poslednje subote u avgustu. Mi kao lokalna samouprava prepoznajemo ovakve manifestacije koje su od velike važnosti za našu malu lokalnu samoupravu, posebno zbog promocije turizma ali i zbog vidljivosti naše opštine. Ove godine smo manifestaciju obogatili etno bazarom na kojem učestvuju udruženja žena iz naše opštine i okoline, kao i koncertom grupe Garavi sokak“, rekla je Simin Damjanov.

Etno bazar i koncerti u večernjim satima: Foto/Glas Opova

U popodnevnom programu, u organizaciji sefkerinskog udruženja „Kreativa“ održan je etno bazar na kojem su pored domaćina učestvovala ženska udruženja iz Sakula, Pančeva, Glogonja i Opova i koja su na svojim štandovima predstavila rukotvorine koje izrađuju.

Na sportskom igralištu pored doma kulture održan je veliki muzički koncert. Publiku je prvo dobro zagrejao opovački duet Borko i Nina, a nakon njih je nastupio novosadski kantautor Aljoša Boroš koji je specijalno za ovu priliku komponovao i otpevao dve pesme – Himna Sefkerina i Klupa ljubavi.

Boroš je na binu pozvao sefkerinskog pokrajinskog poslanika Predraga Ginculja, koji je pozdravio prisutne posetioce i zahvalio se svim gostima koji su učinili da ova manifestacija bude tako uspešna.

Na kraju, zvezde večeri, popularna novosadska grupa Garavi sokak, koja je još jednom pokazala zašto je jedan od najomiljenijih vojvođanskih muzičkih sastava.

Garavi Sokak nastupio na manifestaciji u Sefkerinu: Foto/Glas Opova

Odbojka na pesku: Osam ekipa na turniru u Barandi

Odbojka na pesku: Osam ekipa na turniru u Barandi

BARANDA, 26. avgust 2023 – U Barandi je održan, sada već tradicionalni, a ove godine peti po redu turnir u odbojci na pesku. U pitanju je lepa omladinska inicijativa čiji je nosilac grupa mladića u sastavu Uroš Urošević, Dejan Veselinov, Mihajlo Smuđa, Milan Stojanov i Nikola Vlah.

Ove godine na turniru je učestvovalo osam ekipa iz Barande, Opova, Čente, Sakula i Pančeva. Pobednički trofej je ponela domaća ekipa „Viski i cigare“, drugi su bili „Hobiti“ iz Pančeva, a treći „Tri i po“, takođe iz Barande.

Turnir su obišli predstavnici lokalne samouprave koja je finansijski podržala organizaciju turnira, zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov, predsednik Skupštine opštine Opovo Nenad Josić i njegov zamenik Dragan Ugrinov.

Za sve učesnike i gledaoce bio je obezbeđen roštilj i osveženje, tako da im ovaj vreo avgustovski sportski dan i nije teško pao.

U Barandi održan peti po redu turnir u odbojci na pesku; Foto/Glas Opova