Novi singl mladog pančevačkog kantautora

Novi singl mladog pančevačkog kantautora

PANČEVO, 25. avgust 2023. Mladi umetnik koga predstavljamo zove se Saša Gambiroža, živi i stvara u Pančevu.
Muzikom se aktivno bavi 10 godina. Svira dva instrumenta, gitaru i klavir. Pohađa muzičku školu “Jovan Bandur” u Pančevu, u klasi naše sugrađanke profesorke Ivane Josić. Ranije je svirao u različitim bendovima: 5 Minuta, Krug IV, Nestašni, Against The System, Mimo Protokola. Nakon sviranja u ovim bendovima nastavlja solo karijeru kantautora.
Do sada je uradio pet autorskih numera “Tonem” , “Dodiri” “Porazi” , “Ples I strast” i “Gledam kako igraš”. Sve pesme je snimao sa producentom Stefanom Rodićem u Beogradu studio “Revenge”.
Novi singl “Ma ćao bejbe” ne potpisuje sam  već u saradnji sa Ognjenom Stošićem. Gambiroža naglašava da mu je najveći izazov prvi studijski album koji je još u pripremi pod radnim i nezvaničnim naslovom “Godine bez ljubavi” koja publika može da očekuje 2024. godine

AMSS upozorava na pojačan saobraćaj za predstojeći vikend

AMSS upozorava na pojačan saobraćaj za predstojeći vikend

BEOGRAD, 25. avgust2023
Auto-moto savez Srbije upozorio je danas vozače na pojačan saobraćaj na glavnim putnim pravcima i prilazima gradovima tokom predstojećeg vikenda.
Kako je navedeno poslednji dani avgusta, kao i početak još jedne školske godine
sigurno će biti samo razlog više da saobraćaj u narednim danima bude dodatno
pojačan.
AMSS podseća i da su na više deonica autoputeva i magistralnih puteva u toku radovi na redovnom održavanju i uređenju zelenog pojasa, zbog čega se vozači pozivaju da prilagode brzinu i način vožnje privremenoj saobraćajnoj signalizaciji.

AMSS

Početak školske godine donosi povećan broj internet prevara

Početak školske godine donosi povećan broj internet prevara

Početak školske godine donosi povećan broj internet prevara

BEOGRAD, 25. avgusta (Tanjug) – Kompanija kasperski saopštila je danas da je, uoči početka školske godine, primećen rast zlonamernih online aktivnosti i sofisticiranih phishing kampanja usmerene ka učenicima, profesorima i administratorima. Kako navode, jedna od tehnika prevare je kreiranje lažnih nagradnih igara koja učenicima nude šansu da osvoje laptop, gde se žrtve upućuju da podele lične informacije i navedu model laptopa koji preferiraju, kako bi se kvalifikovali za ovu privlačnu nagradu. U drugoj verziji iste prevare, osobe su pozvane da šeruju specifičan link koji vodi do stranice sa nagradnom igrom sa 15 kontakata preko WhatsApp aplikacije, a zatim se od njih zahteva da se registruju putem SMS poruke kako bi učestvovali u izvlačenju nagrada. Nakon što potencijalno bude “izabran za pobednika”, učesniku se saopštava da mora da pokrije troškove isporuke, što navode u kompaniji Kasperski, jasno ukazuje da se radi o prevari. “Dok se akademska sezona približava i milioni učenika kupuju knjige, školski pribor i plaćaju školarine, tradicionalno dolazi do porasta sajber pretnji. Prevaranti profitiraju tokom ovog perioda, iskorišćavajući entuzijazam učenika tokom nabavke novih uređaja za predstojeću školsku godinu.

Nagradna igra u kojoj je glavna nagrada osvajanje elektronskog uređaja, poput laptopa, efikasna je zamka kojom se služe sajber kriminalci”, rekla je ekspert bezbednosti kompanije Kasperski Nora Afaneh. Još jedan oblik prevare u vezi sa povratkom u školu je ponuda lažnih stipendija, koja funkcioniše tako što se žrtve privuku “pravim” ponudama stipendija koje obećavaju finansijsku pomoć. Kako bi iskoristili ovu pomoć, od studenata se traži da daju lične informacije, uključujući osetljive podatke poput ličnog osiguranja i bankovnih detalja, koje se kasnije koriste za krađu identiteta i finansijsku prevaru. “Lažne stipendije mogu ozbiljno da utiču na lakoverne studente, rezultirajući finansijskim gubitkom, a nekad i dugoročnom krađom identiteta.

Važno je da studenti ostanu oprezni prilikom interakcije sa nepoznatim ponudama”, navodi Afaneh. Afaneh preporučuje svim korisnicima interneta da budu skeptični i oprezni prilikom susreta sa ponudama koje zvuče “previše dobro da bi bile istinite”, posebno ako unapred zahtevaju uplate ili lične podatke, da pažljivo istraže sve stipendije, poklone ili ponude za koje aplicirate. Navodi da je važno potražiti zvanične kontakt informacije i potvrditi legitimnost stranice pre nego što preduzmete bilo šta i da izbegavaju deljenje osetljivih podataka na mreži, osim ako nismo potpuno sigurni u legitimnost zahteva. Preporučuje svima da koristite pouzdane izvore i kontakriraju zvanične web sajtove škola, priznatih platformi za stipendije i ugledne prodavce kada vrše uplate ili daju lične podatke. Naglašava da je jako bitno koristiti pouzdan menadžer lozinki koji ne samo čuva lozinke, već automatski generiše jednokratne lozinke za dvofaktorsku autentifikaciju.

 

„Ti nisi ti“, novi roman Katarine Nikolić

„Ti nisi ti“, novi roman Katarine Nikolić

OPOVO, 25. avgust 2023 – Izdavačka kuća „Otvorena knjiga“ objavila je novi roman naše sugrađanke Katarine Nikolić Ralić, koji nosi naslov „Ti nisi ti“. Nakon uspešnog trilera „Lovište“, Katarina se ovog puta opredelila da napiše roman o mladima.

Povučena gimnazijalka Ket provodi dane putujući do škole, čitajući klasike, maštajući o studijama dramaturgije i vodeći računa o bolesnoj majci. Iako je rastrzana agonijama mladosti, čini joj se da je život koji vodi gotovo nepodnošljivo dosadan. Sve će se promeniti kada upozna Andreja, tridesetogodišnjeg bubnjara i vlasnika kafića. Ket tada biva povučena snažnom silom preobražaja, a pred njom se otvara do tada naslućivano pitanje doživljaja sopstvenog identiteta. I Ket, ali i njena porodica i prijatelji, počeće da primećuju gotovo neizbežne promene u svojim životima.

Najnoviji roman Katarine Nikolić, Ti nisi ti nadovezuje se na dugu tradiciju romana o odrastanju, unoseći, pritom, u savremenu srpsku književnost i mnoge do sada malo zastupljene teme. Kroz fragmente koji nalikuju dnevničkim zapisima pomalja se inteligentan i svež pripovedni glas glavne junakinje. Neposredni i nepretenciozni, ovi “odsečci stvarnosti” imaju ispovedni ton i bespovratno obuzimaju pažnju čitalaca omogućavajući im linearno, autentično doživljavanje sveta o kojem se govori u delu. Ovaj svet umešten je među granice literarne verzije Pančeva i Beograda, a pripoveda pomalo netipičnu gorko-slatku priču o odrastanju.

Streljaštvo: Sakuljani treći na takmičenju u Orlovatu

Streljaštvo: Sakuljani treći na takmičenju u Orlovatu

SAKULE, 25. avgust 2023 – Sakulski Streljački klub „Stevan Doronjski“ učestvovao je na takmičenju u gađanju glinenih golubova koje se tradicionalno održava 23. avgusta povodom seoske slave u Orlovatu. 
Pored velikog broja ekipa i pojedinaca iz Banata, Sakuljani su na ovoj prijateljskoj utakmici osvojili ekipno treće mesto.  U pojedinačnom plasmanu, Aleksandar Anovic je bio drugi, a Nenad Vesić treći.
Sakuljani će 9. i 10. septembra učestvovati na GP Osipaonica, koji je internacionalnog karaktera, a takmičarsku sezonu će završiti Prvenstvom Srbije 30. septembra i 1. oktobra.