Lokalna samouprava: Započet projekat asfaltiranja i rehabilitacija ulica (video)

Lokalna samouprava: Započet projekat asfaltiranja i rehabilitacija ulica (video)

Započet projekat asfaltiranja i rehabilitacija ulica

OPOVO/SEFKERIN, 15. avgust 2023
Preko konkursa koji je raspisala Kancelarija za kapitalna ulaganja početkom godine za izgradnju i rekonstrukciju infrastrukture naša lokalna samouprava dobila je 40 miliona dinara. Učešće naše opštine iznosi 21 milion dinara, tako da je na raspolaganju za ovu namenu ukupno 61  milion dinara. Asfaltiranje će se vršiti u sva četiri mesta opštine, a prvi radovi su počeli u Sefkerinu. Radi se na raščićavanju i postavljanju podloge.
Predsednik opštine Miloš Markov je obišao radove u Sefkerinu, i izrazio zadovoljstvo uz konstataciju da će do kraja mandata, praktično, više od 90% ulica u opštini biti pod asfaltom.

Predsednik opštine Miloš Markov je obišao radove u Sefkerinu: Foto/Glas Opova

Opština Opovo ovim projektom definisala je rekonstrukciju i rehabilitaciju sledećih ulica:  U Opovu, Industrijska, JNA, Banatska, Vojvođanska i Ive Lole Ribara, u Sefkerinu delovi Ulica Vlade Petrov, Milana Ujevića, Nestorov Stevana i Vuka Karadžića, u Barandi Tamiška i Mećavina i u Sakulama Zelena i Vinogradarska. Radove izvodi konzorcijum Baumeister – Srem put, a rok za završetak radova je 120 dana.

 

Nada Kljajić: Nova zbirka poezije „Izazvana“

Nada Kljajić: Nova zbirka poezije „Izazvana“

Nova zbirka poezije „Izazvana“

BARANDA, 15. avgust 2023 – Naša sugrađanka, učiteljica i književnica Nada Kljajić iz Barande objavila je novu zbirku poezije pod naslovom „Izazvana“.

„Zbirka je nastala kao lična emotivna refleksija na stvarnost čiji sam deo. Ja ne tražim sebe, ne preispitujem sebe nego se čudim na koji se sve način pokreću, rešavaju, prebacuju i uklanjaju pojedine stvari i situacije (ljudi), kao i koliko je strašan uticaj na mlade. Moji utisci su vapaj zdravog razuma i potrebe za normalnošću, zbog utiska da se mnogo toga “iščašilo” i nepovratno uništilo….“, izjavila je povoodm objavljivanja zbirke Nada Kljajić.

„Pesnička zbirka pod naslovom Izazvana, autorke Nade Kljajić, sva je u znaku ispitivanja kontradikcija koje čine čovekov svet. Borba je bespoštedna/ iz dana u dan, kako kaže jedan stih. U pitanju je borba između dobra i zla, koja se, kao i uvek, vodi u centru sveta – u čovekovoj duši.

Sa jedne strane: Propaganda se sa zlom/ uortačila./ Obmanjuje i nevinost stavlja/ na muke. Sa druge strane, nalazi se suštinska potreba za nežnošću, za mirom i ljubavlju: Sunce./ Od sunca trag./ I dodir blag./ Po licu./ Vetar…

Iako pesnička zbirka Izazvana započinje sumornom slikom u prvoj pesmi, ispod te pesimističke slike sveta, naknadnim uvidom u pročitano, vidi se Nada, i doslovno i metaforički“, navodi u recenziji zbirke Nenad Stanojević.

 

Od danas otvoren konkurs za popisivače poljoprivrednih gazdinstva

Od danas otvoren konkurs za popisivače poljoprivrednih gazdinstva

Od danas otvoren konkurs za popisivače poljoprivrednih gazdinstva

BEOGRAD, 15. avgusta (Tanjug) – Javni poziv za prijavljivanje kandidata za popisivače poljoprivrednih gazdinstava, biće objavljen danas i trajaće do 21. avgusta. Zainteresovani kandidati detalje konkursa moći će da vide na veb-sajtu Zavoda za statistiku (www.stat.gov.rs) i sajtu Popisa poljoprivrede 2023. (popispoljoprivrede.stat.gov.rs), kao i u sredstvima javnog informisanja. Planirano je da u Popisu poljoprivrede 2023. učestvuje oko 3.000 popisivača, 300 opštinskih i 16 regionalnih koordinatora.

Pre početka popisa biće organizovana petodnevna obuka za organizatore i neposredne izvršioce, po nivoima, radi obezbeđivanja jedinstvenog postupanja u tumačenju i primeni metodologije, prema planu i programu Republičkog zavoda za statistiku. Popis poljoprivrede 2023. obuhvatiće poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Srbije, bez obzira na status (porodična gazdinstva, gazdinstva pravnih lica i preduzetnika). Po popisivaču je predviđeno da bude oko 250 gazdinstava, a podaci će biti prikupljani metodom intervjua na terenu, od 1. oktobra do 15. decembra, na osnovu Adresara poljoprivrednih gazdinstava.

Popisivači će podatke unositi direktno u elektronski upitnik na laptopu (metod CAPI). Uslovi koje kandidati za popisivače treba da ispune su državljanstvo Srbije, prebivalište ili prijavljeno boravište u Srbiji, najmanje 18 godina starosti u trenutku popunjavanja prijave, kao i stečeno najmanje trogodišnje srednje obrazovanje i da kandidat nije osuđivan, da protiv njega nije pokrenuta istraga i da se protiv njega ne vodi krivični postupak.

Smena sunca i oblaka, posle podne mogući lokalni pljuskovi

Smena sunca i oblaka, posle podne mogući lokalni pljuskovi

Smena sunca i oblaka, posle podne mogući lokalni pljuskovi

SRBIJA, 15. Avgust 2023
U Srbiji vreme danas ujutru vedro i sveže, tokom dana promenljivo oblačno, pre podne sa dužim sunčanim intervalima i toplo, a posle podne sa lokalnom pojavom kratkotrajnih pljuskova i grmljavine. Najniža temperatura od 14 do 20, najviša od 28 do 32 stepena. Vetar slab i umeren, na jugu Banata i u planinskim predelima povremeno i jak, istočni i jugoistočni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

U Beogradu posle vedrog i svežeg jutra, tokom dana promenljivo oblačno, pre podne sa dužim sunčanim intervalima i toplo, a posle podne i uveče na širem području grada moguća je pojava kratkotrajnih pljuskova i grmljavine. Vetar slab i umeren, jugoistočni.

Najniža temperatura od 18 do 20, a najviša dnevna oko 30 stepeni. U Srbiji u sredu promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i lokalnom pojavom kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom. Narednih dana pretežno sunčano i toplo, a tek su ponegde u brdsko-planinskim predelima, uz lokalni razvoj oblačnosti, mogući kratkotrajni pljuskovi i grmljavina.

RHMZ