Aktiv žena Opovo na Velikogospijinskim danima u Crepaji

Aktiv žena Opovo na Velikogospijinskim danima u Crepaji

OPOVO, 20. avgust 2023 – Aktiv žena Opovo je u okviru Velikogospojinskih dana u Crepaji učestvovao na prvoj manifestaciji novoosnovanog crepajačgog udruženja žena „Vredne ruke Crepaje“ gde su učestvovala slična udruženja iz Padine, Kovačice, Crepaje, Sakula, Opova, Ovče, Kačareva…

Puno izlagača, domaćih proizvoda, srdačne domaćice, deca iz lokalnog KUD „Sveti Sava“, učinili su da vreo, avgustovski dan u Crepaji protekne sa najlepšim utiscima.

„Članice Udruženja „Vredne ruke Crepaje“ zaista su se potrudile da sve nas dočekaju, posluže, razvesele i nagrade. Hvala im na pozivu, vidimo se uskoro u Opovu“, poručile su članice Aktiva žena Opovo.

 

Održana premijera predstave “Prozor” u BDP-u

Održana premijera predstave “Prozor” u BDP-u

Održana premijera predstave “Prozor” u BDP-u

BEOGRAD, 20. avgusta (Tanjug) – Premijera predstave “Prozor” autorke Katarine Nikolić i reditelja Nikole Bundala, održana je sinoć na otvorenoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) “Milennium Team” Arena, u okviru programa “Novi glasovi”. Za ovu dramu autorka Katarina Nikolić je 2021. godine osvojila nagradu na konkursu fondacije “Hartefakt” za najbolji društveno-angažovani tekst. U fokusu je problem nasilja u školama kroz razne segmente – od seksualnog, porodičnog, preko vršnjačkog sve do očekivane LGBT diskriminacije, gde se prožimaju veoma mračni tonovi.

Petoro dece, učenika osmog razreda osnovne škole predstavljaju stožer ove priče koja je puna brutalnosti, surovosti, sirovih scena koje oslikavaju okrutno društvo danas u kome se sukobi odigravaju na svakom koraku. Da bi ublažio i umanjio sve surovosti drame, režiser Nikola Bundalo je kroz stilizaciju uveo lutke na pozornicu sa kojima rade glumci i govore umesto njih, da bi onda i sami glumci igrali kasnije bez lutaka i imali svoju dramsku individualnost. Glumačku ekipu čine Aleksandar Jovanović Meda, Nevena Kočović, Stefan Starčević, Marta Bogosavljević i Dragan Petrović.

Foto: TARA RADOVANOVIĆ (STF), Tanug