Lokalna samouprava: Dodela besplatnih udžbenika za đake prvake

Lokalna samouprava: Dodela besplatnih udžbenika za đake prvake

Dodela besplatnih udžbenika za đake prvake

OPOVO, 31. jul 2023 – Pozivaju se svi roditelji koji predstojeće školske godine imaju đake prvake, a ispunili su uslove na konkursu lokalne samouprave za dobijanje besplatnih udžbenika, da dođu na svečanu dodelu, koja će se održati 2. avgusta (sreda) u 17:00 časova u holu osnovne škole “Dositej Obradović” u Opovu.

Na ovaj način, pored dece koja ispunjavaju uslove za besplatne udžbenike po drugoj osnovi (primaoci socijalne pomoći, treće dete…), besplatne udžbenike za prvi razred osnovne škole dobiće 72 učenika.

 

Fudbal: Odigrane četiri pripremne utakmice

Fudbal: Odigrane četiri pripremne utakmice

Odigrane četiri pripremne utakmice
OPOVO, 31. jul 2023 – U okviru priprema za novu sezonu, naši klubovi su proteklog vikenda odigrali četiri pripremne utakmice.

Radnički je kao domaćin odigrao nerešeno 1:1 (0:1) sa Spartakom iz Debeljače, a strelac za Vrane je bio Dragan Gojčinović. Radnički je nstupio u sastavu: Babin, Gojčinović, Dodić, Baić, Radojev, Dmiović, Petrov, Milić, Todorović, Milovanov, Cukić (Borović, Vlajin, Rajšić, Nećakov, Đorđević).
Sefkerinci su gostovali u Idvoru gde su takođe odigrali nerešeno 1:1 (1:1). U klubu navode da je to bila odlična provera sa vojvođanskim ligašom i da su odlično parirali favorizovanom domaćinu. Strelac za Tampo je bio novajlija Boris Nikolić.
Sakuljani su odigrali dva pripremna meča. U Kovilovu su izgubili 5:2 (2:1), a poraženi su i kao domaćini u susretu sa Potisjem iz Knićanina rezultatom 1:5 (0:2).

 

Zbog afričke kuge svinja pitanje je šta će se dešavati sa cenom mesa

Zbog afričke kuge svinja pitanje je šta će se dešavati sa cenom mesa

BEOGRAD, 31. jula (Tanjug) – Sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije Nenad Budimović izjavio je danas da je afrička kuga svinja donela brojne probleme, kao i da dolazi period kada je pitanje šta će se dešavati i sa cenom svinjskog mesa i sa brojem svinja. Budimović, doktor veterine, za RTS je naglasio da će biti teško održati proizvodnju svinja i svinjskog mesa, i dodao da je afrička kuga svinja bolest u razvitku, koja je zahvatila veći broj opština i okruga. “Kada pratimo situaciju i to zašto je odjednom bolest došla u fokus to možemo da povežemo sa migracijom turista i velikim prometom ljudi u letnjem periodu”, zaključio je on. Na pitanje da li to znači da je i čovek prenosilac, Budimović je rekao da jeste i čovek, ali i proizvodi, odnosno hrana. Kaže da farmeri dobro znaju simptome bolesti, ali napominje da je važno da znaju kako da spreče njeno širenje, odnosno da svinje ne drže na na otvorenom prostoru, da komšije ne dolaze u ekonomski deo domaćinstva, i da se radi dezinfekcija. “Nije dezinfekcija samo sipanje dezinfekcionog sredstva u blato ili po oboru koji nije očišćen, mora da se opere i očisti i tek onda dezinfikuje. Nije samo sunđer natopljen dezinfekcionim sredstvom dezobarijera, to mora da se menja”, naglasio je on. Prenosioci bolesti su i glodari, pa je zbog toga deratizacija veoma važna, istakao je on i dodao da smatra da sistemska deratizacija sada ne bi bila rešenje, jer stručne službe koje bi ulazile u ekonomska dvorišta i postavljala mamce, dodatno bi širile bolest.

Do petka je eutanazirano oko 18.000 svinja, istakao je Budimović i dodao da je problema u proizvodnji svinjskog mesa bilo i pre pojave afričke kuge svinja, jer smo u 2023. godinu ušli sa nekih 2.670.000 svinja, što je za preko 200.000 manje nego 2022. godine. “Nije nam trebalo ovo, svakako ovo će biti jedna teška borba da se održi proizvodnja svinja i svinjskog mesa, a vidimo i da u Evropi se dešavaju velike promene – smanjen je broj krmača za nekih 500.000 za svega godinu dana. Cena svinjskog mesa je porasla i sada je nekih 3,3 evra po kilogramu, a bila je 2,3 evra”, napomenuo je on i poručio da dolazi period kada je pitanje šta će se dešavati i sa cenom i sa brojem svinja. Na pitanje kada bi to poskupljenje moglo da se prelije na Srbiju, Budimović kaže da Srbija ne proizvodi dovoljno svinjskog mesa za sopstvene potrebe, kao i da zadovoljava potrebe negde oko 87 odsto zahteva tržišta. “Ostalo nam je potrebno za preradu i kupujemo u EU. Teško je sada davati projekciju i pričati ljudima bavite se uzgojem svinja, a bolest je u ekspanziji. Treba sačekati da vidimo kako će sve ići ne samo u Srbiji, nego i u Evropi”, dodaje on. Iako se od osamdesetih godina svinjski fond smanjio za 40 odsto, Budimović kaže da Srbija ima realno dobre uslove za gajenje svinja, dobru hranu za životinje, dovoljan broj objekata, klanice, i dodaje da se u preko 200.000 gazdinstava odvija proizvodnja svinja.

Budimović je ocenio da mala gazdinstva treba da opstanu, jer su ona specifična u smislu da domaćini sami sebi obezbeđuju svinjsko meso, a neke blage tržišne viškove mogu da prodaju klaničnoj industriji. “Naša genetika nije tako dobra, imamo manji broj prasadi po leglu, hrana je skuplja zbog nekorišćenja genetski modifikovane hrane”, dodaje. Govoreći o tome kakva je strategija kada ova epidemija prođe, naglasio je da u jeku borbe sa bolešću, za koju se još ne zna da li je dostigla svoj pik, ne može da daje savete da se širi popuacija svinja. “Treba držati ovaj nivo što je moguće duže, ali naravno planovi za unapređenje proizvodnje svinjskog mesa stoje”, zaključio je on.

Produktna berza: Na berzi poskupeo kukuruz, pojeftinila pšenica

Produktna berza: Na berzi poskupeo kukuruz, pojeftinila pšenica

Na berzi poskupeo kukuruz, pojeftinila pšenica

NOVI SAD, 30. jula (Tanjug) – Prethodne nedelje na Produktnoj berzi je zabeležen nastavak prošlonedeljnog rasta cene kukuruza, dok je cena pšenice imala neznatni silazni trend od 0,10 odsto, navedeno je u nedeljnom izveštaju sa ove berze. Promet je iznosio je 2.110 tona robe, što je za 57,16 odsto manje u odnosu na nedelju dana ranije, a njegova finansijska vrednost bila je 63,23 miliona dinara. Najviše se trgovalo pšenicom, koja je zauzela 45 odsto udela u ukupnom prometu.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 22,00 do 22,60 dinara po kilogramu bez PDV-a i on je u ukupnom obimu trgovanja učestvovao sa 34 odsto udela. Kao i prethodne dve nedelje, pšenica je ponovo bila primarna poljoprivredna kultura u trgovanju, a cena se kretala od 22,30 do 22,50 dinara po kilogramu bez PDV-a. Sojino zrno se nudilo po ceni od 61,00 do 62,00 dinara po kilogramu bez PDV-a ali nije bilo zaključenja berzanskih ugovora. Uljanom repicom se trgovalo po ceni od 45,71 do 45,72 dinara po kilogramu bez PDV-a dok se stočni ječam nudio po cenama od 17,00 do 18,50 dinara po kilogramu bez PDV-a. Na tržištu suncokretove sačme zabeležena je slaba ponuda a sačma sa 33 odsto proteina prometovana je po ceni od 40,00 do 41,00 dinara po kilogramu bez PDV-a.