„Produženi pogled“ Olivere Savić Popović

„Produženi pogled“ Olivere Savić Popović

„Produženi pogled“ Olivere Savić Popović

OPOVO, 22. avgust 2023 – U opovačkoj galeriji  otvorena je izložba Olivere Savić Popović, Beograđanke koja živi i radi u Švedskoj. U pitanju je slikarka koja pored slikarskog iskustva aktivno koristi i fotografiju. Kako sama kaže, fotografiju koristi kao sredstvo produžene meditacije o prirodi, koju je fotografisala na putovanjima, ali i kao sredstvo da „iste“ prizore „zabeleži“ u različitim vremenskim razmacima i različitim raspoloženjima, sa nekom maglovitom idejom o beskonačnosti jednog života, ali i u cilju analiziranja samog čina gledanja.

Konzistentnost Oliverinog pogleda usmerava nas da i sami na ove prizore obratimo pažnju na načine na koje možda ranije nismo obraćali pažnju, ili im davali na značaju: daleki horizonti, bliski okviri, unutrašnja prostranstva. Da li je razmišljala o vremenu koje protiče, kada je slikala kroz prozor aviona, na isti način kao što je svesna vremena koje je proteklo između njena dva dolaska na isto mesto kako bi uslikala pojedinačne slike pejsaža u različitim vremenima? Je li isto? Je li različito? Je li „čvrsta“ fizika uvek ista i samo se svetlost menja? Ili se sve menja, i ono što je vidljivo, i ono što je nevidljivo, i nama i senzoru kamere… koji ni sam ne uspeva da to definiše?…

Izložbu su otvorili direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić i autorka, a izložba će biti otvorena do 15. septembra.

„Opovo je predivno mesto, a galeija fantastičam prostor za izlaganje. Mnogo sam srećna i zadovoljna što izlažem u ovom predivnom prostoru i ovom lepom mestu“, izjavila je umetnica.

Olivera Savić Popović je rođena u beogradu 1950. godine. Diplomirala je na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u beogradu, u klasi profesora Stojana Ćelića, gde je i magistrirala. Dalje usavršavanje je nastavila na Konstfak-u (Akademija primenjenih umetnosti) u Stokholmu gde danas živi, radi i stvara. Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i Udruženja umetnika Švedske (KRO).

Fudbal: Poraz Radničkog na startu, Tempo i Borac imali poslednju proveru

Fudbal: Poraz Radničkog na startu, Tempo i Borac imali poslednju proveru

Poraz Radničkog na startu, Tempo i Borac imali poslednju proveru

OPOVO, 22. avgust 2023 – Proteklog vikenda odigrano je prvo kolo PFL (Prve južnobanatske lige), kao i nekoliko pripremnih utakmica naših klubova koji će naredne nedelje startovati u Drugoj južnobanatskoj ligi.

Radnički je na startu sezone poražen u Barandi od Jedinstva Stević iz Kačareva 1:3. Poveo je Radnički već u 7. minutu pogotkom Dobrića na asistenciju Cukića. Tri minuta kasnije gosti nisu iskoristili penal, ali su nakon toga tri puta pogađali mreću golmana Babina. Imali su Baranđani u drugom poluvremenu pregršt dobrih prilika ali nisu bili precizni.

RADNIČKI: V.Babin, Todorović, Radojev, Baić, D.Babin, Rajšić, Milić, Petrov, Dobrić, Milovanov, Cukić (Nenezić, Petaković, Đorđević).

Sefkerinci su odigrali pripremnu utakmicu u Jabuci sa Jugoslavijom gde su izgubili rezultatom 6:2 (4:1). Strelci za tempo su bili Jakovljević i Jovanović.

U Sakulama je odigran tradicionalni Memorijalni turnir Plavšić – Ješić na kojem je odigrana utakmica između prvog tima i veterana Borca.

 

Nacionalna služba za zapošljavanje: Isplata redovne i privremene novčane naknade

Nacionalna služba za zapošljavanje: Isplata redovne i privremene novčane naknade

Isplata redovne i privremene novčane naknade

BEOGRAD, 22. avgust 2023 – Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava da će preko Banke Poštanska štedionica izvršiti isplatu redovne novčane naknade nezaposlenim licima za jul 2023. godine u utorak 22.08.2023. godine i privremene novčane naknade licima koja žive na i izvan teritorije AP Kosova i Metohije, za jul 2023. godine u sredu 23.08.2023. godine.