Na Produktnoj berzi pad cena gotovo svih primarnih poljoprivrednih proizvoda

Na Produktnoj berzi pad cena gotovo svih primarnih poljoprivrednih proizvoda

NOVI SAD, 7. avgust (Tanjug) – Na robno – berzanskom tržištu prethodne nedelje zabeležen je primetan pad cena gotovo svih primarnih poljoprivrednih proizvoda, navodi se u nedeljnom izveštaju Produktne berze u Novom Sadu. I protekle nedelje, kao i prethodne, najviše se trgovalo pšenicom koja zauzima 49 odsto udela u ukupnom obimu trgovanja. Obim ukupnog prometa ove nedelje iznosio je 2.048 tona robe, što je za 2,94 odsto manje u odnosu na prethodnu nedelju. Ukupna finansijska vrednost prometa iznosila je 48.781.100 dinara, za 22,85 odsto manje nego protekle nedelje. Kada posmatramo tržište kukuruza, početkom i polovinom nedelje bila je primetna slaba aktivnost učesnika, kako na strani ponude tako i na strani tražnje.

Poslednjih dana u nedelji došlo je do povećanja ponude, dok su kupci i dalje bili povučeni, te je tražnja bila slaba i na nižem cenovnom nivou. U toku nedelje kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 21,00 do 22,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 21,62 din/kg bez PDV-a (23,78 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na prethodnu nedelju cenovni pad od 2,81 odsto. Već četvrtu nedelju za redom pšenica je primarna kultura u trgovanju, zauzimajući ove nedelje udeo u ukupnom obimu prometa od 49 odsto. Tokom cele nedelje ponuda je bila veća od tražnje, koja je bila slabija i na nižem cenovnom nivou. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 21,50 do 22,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 21,79 din/kg bez PDV-a (23,96 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju primetan je negativan cenovni trend od 3,07 odsto. Pšenicom sa primesama do pet odsto trgovalo se po ceni od 21,50 din/kg bez PDV-a (23,65 din/kg sa PDV-om).

Kada je u pitanju tržište soje, ono je i ove nedelje bilo mirno, uz slabu aktivnost na strani ponude i izostanak tražnje. Do zaključenja berzanskih ugovora za sojino zrno nije došlo. Soja se nudila po ceni od 59,00 do 59,50 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Tržište uljane repice bilo je dosta mirnije u odnosu na prošlu nedelju, uz slabu aktivnost po pitanju ponude i tražnje. Uljanom repicom se trgovalo po ceni od 43,37 din/kg bez PDV-a (47,71 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju primetan je cenovni pad od 5,13 odsto. Kada je u pitanju stočni ječam, trgovalo se samo stočnim ječmom sa hektolitrom manjim od 62 kg. Stočni ječam prometovan je u cenovnom rasponu od 17,00 do 17,50 din/kg bez PDV-a. U toku nedelje bila je primetna slaba tražnja koja je bila na nižem cenovnom nivou od ponude. Suncokretova sačma sa 33 odsto proteina nudila se ove nedelje na cenovnom nivou od 41,00 din/kg bez PDV-a (49,20 din/kg sa PDV-om), ali do zaključenja berzanskih ugovora nije došlo. Od ostalih roba, trgovalo se mineralnim đubrivom u formulaciji MAP 12×52 u pakovanju 600/1 na paritetu CPT kupac po ceni od 82,64 din/kg bez PDV-a (90,90 din/kg sa PDV-om), a prometovana je i UREA u pakovanju 500/1 po ceni od 55,68 din/kg bez PDV-a (61,25 din/kg sa PDV-om).

Fudbal: Odigrane tri pripremne utakmice

Fudbal: Odigrane tri pripremne utakmice

OPOVO, 7. avgust 2023 – Tokom vikenda naši klubovi su odigrali tri pripremne utakmice. Radnički je u Čenti ubedljivo pobedio Banat rezultatom 0:4 (0:1), a strelci za Baranđane su bili Rajšić (2), Milić i Cukić. Pobedom od 5:4 (3:1), Sakuljani su se revanširali ekipi Kovilova, dok su Sefkerinci izgubili od BSK Batajnice 1:2 (1:1).

Beogradsko dramsko pozorište: Premijera predstave po tekstu Katarine Nikolić Ralić

Beogradsko dramsko pozorište: Premijera predstave po tekstu Katarine Nikolić Ralić

OPOVO, 7. avgust 2023 – Po tekstu naše sugrađanke i direktorke Opštinske narodne biblioteke Opovo Katarine Nikolić Ralić, u Beogradskom dramskom pozorištu, 18/19/20. avgusta, premijarno će se igrati predstava „Prozor“.

Predstavu je režirao Nikola Bundalo, a glumački ansambl čine Aleksandar Jovanović, Nevena Kočović, Stefan Starčević, Marta Bogosavljević i Dragi Petrović.
„Moja sreća je neizmerna što na ovom projektu učestvuju divni ljudi i zahvaljujem se celoj ekipi, zahvaljujem se pozorištu i divnim ljudima koji rade tamo, svojoj profesorki Biljani Srbljanović i unapred se zahvaljujem publici“, izjavila je povodom premijere Katarina Nikolić Ralić.

Tekst je 2021. godine dobio nagradu Hartefakta za najbolji savremeni društveno – angažovani komad.

„Ulazeći u ispreplitane živote i odnose petoro mladih, istražujemo gde se, među decom koja tek ulaze u svet odraslih, rađa klica nasilja i tame, kako se ona hrani, a kako se protiv nje bori. Na pragu nove životne faze, junaci ove drame su rastrzani između traženja sopstvenog identiteta i fasade koju moraju da postavljaju za javnost. Njihove neposredne, intimne perspektive prvog bola, ljubavi, prijateljstva su glas nove generacije koji, predugo zanemaren, zaslužuje da se čuje“.

 

Dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i Vojno stručno osposobljavanje za rezervne oficire

Dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i Vojno stručno osposobljavanje za rezervne oficire

Obaveštenje za javnost

Centar Ministarstva odbrane Pančevo, obaveštava zainteresovana lica muškog i ženskog pola, da je i dalje u toku javni konkurs za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem ( uputni rok septembar 2023. godine ) i Vojno stručno osposobljavanje za rezervne oficire ( uputni rok septembar 2023. godine) .

Pravo prijavljivanja imaju državljani Republike Srbije starosti od 19 do 30 godina koji ispunjavaju uslove konkursa :

Opšti uslovi:
 da je državljanin Republike Srbije;
 da nije osuđen na kaznu maloletničkog zatvora ili bezuslovno na kaznu zatvora zbog krivičnog dela (dok kaznu ne izdrži ili ne bude pušten na uslovni otpust);
 da se ne vodi krivični postupak zbog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti;
 da je zdravstveno sposoban za vojnu službu;
 da nije odslužio vojni rok sa oružjem i
 da ima mesto prebivališta na teritoriji Republike Srbije.

Pored opštih uslova kandidat za vojno stručno osposobljavanje za rezervne oficire mora ispunjavati i sledeće uslove:
 da ima završene osnovne akademske studije odnosno osnovne strukovne studije od značaja za Vojsku Srbije;
 da ispunjava uslove propisane za regrute koji se upućuju u posebne jedinice Vojske Srbije i
 da ima pozitivnu bezbednosnu proveru.

Zainteresovani kandidati mogu izvršiti prijavu za DSVR ličnim dolaskom u Centar MO Pančevo (ul. Miloša Obrenovića broj 1, 26000 Pančevo) kao i preko portala e- Uprave
( aplikacija „ Dobrovoljac“) ili na šalterima JP „ Pošte Srbije.“

Više informacija mogu dobiti na internet stranici Ministarstva odbrane www.mod.gov.rs, ili u Centru Ministarstva Odbrane Pančevo na gore naznačenoj adresi, gde mogu podneti i prijavu.
Posle potpisivanja ugovora koji definiše prava i obaveze obe strane, kandidat odlazi u jedan od tri centra za obuku Vojske Srbije: Sombor, Valjevo ili Leskovac.
Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, propisuje da služenje vojnog roka traje šest meseci.
Služenje vojnog sa oružjem je jedan od preduslova za zasnivanje radnog odnosa u jedinicama Vojske Srbije u statusu profesionalnog vojnika.

Centar Ministarstva odbrane Pančevo

RtV Vojvodina: Kaurić posetio Opovo

RtV Vojvodina: Kaurić posetio Opovo

Kaurić posetio Opovo

OPOVO – 7. avgust 2023
Zamenik pokrajinske sekretarke za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Goran Kaurić, posetio je Opovo i Starčevo, a povod je bila šteta koja je načinjena uslijed vremenskih nepogoda koje su pogodile regiju o čemu je  izveštavala  i hrvatska redakcija Radiotelevizije Vojvodine. Prilog možete pogledati na YouTube linku ispod.