Gledajte u nebo, Perseidi stižu večeras

Gledajte u nebo, Perseidi stižu večeras

OPOVO, 12. avgust 2023
Kiša meteora poznata je kao Perseidi ili Suze Svetog Lavrentija, pojavljuje se u sazvežđu Persej, po čemu je i dobila ime. Astronomi procenjuju da će se kiša meteora najbolje videti u noći 12. na 13. avgust, ali ne iz gradova, zbog previše svetla i zagađenja.

Komete koje prolaze kroz Sunčev sistem, naročito kada se nađu u blizini Sunca, za sobom ostavljaju čestice pod nazivom meteroidi. Te čestice onda ulaze u našu atmosferu, potom i sagorevaju. Nebeska kiša nas podseća na zvezde padalice, koje paraju nebo ostavljajući tragove svetlosti.

Meteorski roj poznat pod nazivom Perseidi dolazi od komete Svift-Tatl, čija orbita može biti u najudaljenijoj tački od Sunca, kada seže do iza Plutona, a najbliža relativno blizu Zemlje. Putanju oko Sunca kometa pređe za 133 godine.

Kada kometa Svift-Tatl priđe Suncu, njegova toplota je zagreje i omekša, pa na svojoj putanji pušta čestice i stvara meteorski roj Perseida, što je poslednji put zabeleženo 1992. godine.

Nije potrebna posebna oprema da biste videli kišu meteora. Predlog astronoma je da budete dovoljno daleko od svetlosti velegrada, našim očima potrebno je petnaestak minuta da se priviknu na mrak. Moramo se naoružati strpljenjem, meteori se mogu pojaviti na bilo kom delu neba.

Opovo: Renoviranje dečjeg igrališta u Kertizu

Opovo: Renoviranje dečjeg igrališta u Kertizu

Renoviranje dečjeg igrališta u Kertizu
OPOVO, 12. avgust 2023 – Još jedna lepa građanska inicijativa rezultirala je renoviranjem i uređenjem dečjeg igrališta u opovačkom naselju Kertiz. Majstor Rale je organizovao ekipu prijatelja koji su uradili više malih popravki na spravama u okviru ovog igrališta na radost dece koja se ovde svakodnevno igraju.