Danas se obeležava Dan planete

22/04/2023

Danas se obeležava Dan planete

LONDON, 22. aprila (Tanjug) – Aktivisti za borbu protiv klimatskih promena okupili su se ispred zgrade britanskog parlamenta povodom Dana planete koji se obeležava danas, kako bi apelovali da se sprovedu akcije protiv globalnog zagrevanja, dok se volonteri širom sveta pripremaju da zasade drveće i očiste smeće, kako bi obeležili 54. godišnjicu očuvanja prirode. U nedeljama uoči obeležavanja Dana planete zabeležene su ekstremne temperature, od kojih su neke bile rekordne, kao na Tajlandu, dok je Indiju zahvatio jak toplotni talas, gde je umrlo najmanje 13 osoba od toplotnog udara na javnoj ceremoniji prošlog vikenda. Prosečne globalne temperature bi mogle da budu rekordne u 2023. i 2024. godini, upozorili su klimatski aktivisti, preneo je Rojters.
“Uticaji promene klime su tu”, rekla je izvršna direktorka britanskog Grinpisa Ariba Hamid. Ona je rekla da sada, kada ode u rodni grad Delhi, oseća se “kao da je stavila glavu u rernu” i da je toplotni talas u Londonu 2022. godine izgledao kao “distopijski film”. Klimatski aktivisti okupili su se u Londonu kako bi izveli četvorodnevnu akciju, a oko 30.000 ljudi se prijavilo da će učestvovati u porodično-prijateljskim skupovima, praveći promenu u strategiji, jer su u prethodnim akcijama blokirali puteve, bacali farbe i razbijali prozore. Vlade nisu ispunile obećanja iz Pariskog sporazuma iz 2015. godine o ograničavanju zagrevanja klime izbacivanjem fosilnih goriva, usred kriza, među kojima je bila pandemija kovida, ruski napad na Ukrajinu, nestašica hrane i zategnuti odnosi između Kine i SAD, dva najveća emitera štetnih gasova, dodaje britanska novinska agencija.
U izveštaju Međuvladinog panela za klimatske promene Ujedinjenih nacija (IPCC), navodi se da je planeta na putu da se zagreje preko 1,5 stepeni u odnosu na pre-industrijsko vreme, što bi moglo da dovede do još opasnijih posledica, između 2030. i 2035. godine. “Vrlo brzo se smanjuju šanse da se obezbedi održiva budućnost za sve. Izbori i akcije koje se budu implementirale ove decenije, imaće uticaj sada, ali i narednih nekoliko hiljada godina”, poručio je IPCC.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Gledajte u nebo, Perseidi stižu večeras

Gledajte u nebo, Perseidi stižu večeras

OPOVO, 12. avgust 2023 Kiša meteora poznata je kao Perseidi ili Suze Svetog Lavrentija, pojavljuje se u sazvežđu Persej, po čemu je i dobila ime. Astronomi procenjuju da će se kiša meteora najbolje videti u noći 12. na 13. avgust, ali ne iz gradova, zbog previše...

najnovije

najčitanije