Galerija Jovan Popović: Najava izložbe Igora Šilera

05/07/2022

Najava izložbe Igora Šilera

OPOVO, 5. jul 2022 – U petak, 8. jula (19:00h), u Galeriji „Jovan Popović u Opovu, biće priređeno otvaranje izložbe Igora Šilera – Poznati likovi: Igralište.

Igor Šiler (Igor Schiller) je vizuelni umetnik poreklom iz Srbije (Opova), koji živi i stvara u Amsterdamu. Fokus njegovog umetničkog izraza je fotografija nastala na unikatan način.

Poznati likovi: Igralište nastavak je njegovog diplomskog rada Familiar Characters, koji je odbranio na Kraljevskoj akademiji umetnosti u Hagu. Njegova umetnička praksa se oslanja na balkansko poreklo, uključujući tradiciju i kulturu podneblja. On koristi sećanja i stvara fantazmagoriju prožetu ličnim osećajem neobičnosti i sumornosti sučeljene sa nežnošću i toplinom. Šiler ističe da je detinjstvo njegova glavna preokupacija kojoj pristupa prostorno i teatralno uz naglašavanje atmosfere.

Pripremanjem prve samostalne izložbe autor kontemplira nad daljim razvijanjem istraživanja sopstvene prošlosti i identiteta. Prema njegovim rečima detinjstvo postaje opsesija, i u procesu ponovne kontekstualizacije prošlosti, on se vraća kroz vreme. Relikvije autorovog detinjstva, u kontekstualizaciji koju im on daje, svedoče o vremenu svog nastanka i realnosti iz koje potiču. On ih proučava kao fenomene prošlosti i preko njih razvija nove odnose sadašnjeg, prošlog i budućeg vremena i ujedno spoznaje sebe i sopstveni identitet čijem su razvoju one doprinele.

Izložbu će otvoriti direktorka Galerije Jovan Popović, Katarina Nikolić Ralić, istoričarka umetnosti, Ivana Milinković, i autor Igor Šiler.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića  https://youtu.be/j10m6iHB6Rk OPOVO, 24. mart 2024 – U opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ otvorena je izložba „Religija prirode“ užičkog slikara Branimira Ćirovića. Umetnik mimetički tretira prirodu, ali pažljivu opservaciju...

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila OPOVO, 23. mart 2024 – U Kulturnom centru Opovo, 7. aprila su na programu dve projekcije domaćeg filma „Jorgovani“, od 18:00 i 20:00 časova. Ulaznice po ceni od 400 dinara biće u prodaji na dan projekcije. JORGOVANI: dužina...

najnovije

najčitanije