Dunav osiguranje: Sve više osiguranja u poljoprivredi, a veće i štete

02/07/2022

Sve više osiguranja u poljoprivredi, a veće i štete

BEOGRAD, 2. jul 2022
U 2022. godini i dalje rast i broja osiguranika i površina koje su obuhvaćene osiguranjem u poljoprivredi, izjavila je danas Nataša Novčić Zubac iz Dunav osiguranja na prvom festivalu bobičastog voća koji se održava u Beogradu.

“Ove godine smo imali ozbiljne štete u Vojvodini na ratarskim kulturama, naročito u okolini Zrenjanina. U Zapadnoj Srbiji tradicionalno su stradale maline, a na jugu naročito oko Niša – višnja. A na području cele Srbije mraz je naneo velike štete na voću”, precizirala je ona.

Naglasila je da Kompanija Dunav prepoznaje značaj i podržava manifestaciju na Savskoj promenadi i festival te da želi da iskoristi priliku da ukaže koliko je osiguranje važno za poljoprivrednu proizvodnju.

Dodala je da je osiguranje posebno važno kada je reč o bobičastom voću koje ima posebno osetljivu proizvodnju.

“Proizvođači mogu da veruju da će ih nepogode zaobići, da ulažu u skupe sisteme zaštite koje štite samo od jednog rizika, ali mogu i da zaključe polisu osiguranja i budu potpuno mirni. To najbolje potvrđuju oni koji iz godinu u godinu osiguravaju svoje zasade bez obzira da li imaju štete ili ne”, rekla je ona.

Osigurava se od grada, požara, udara groma, ali i od poplave, oluje i naročito prolećnog mraza.

“Nekada se čuje da je osiguranje skupo, pravo pitanje kolika je vrednost ulaganja u toku godine potreba da bi se došlo do roda, i kako u jednom trenutku sve može biti uništeno”, poručila je ona.

Istakla je da je ove godine bilo zasada voća koji su imali višestruke štete, i od mraza, a kasnije od grada.

“A cena osiguranja je nekoliko procenata od vrednosti roda. Za malinu, gde je rizičnija proizvodnja pa je i nešto skuplje osiguranje, ipak je ono oko 10 posto vrednosti roda”, rekla je ona.

Podsetila je da država već godinama subvencioniše 40 posto premije osiguranja, a u pet najugroženijih okruga u Srbiji ta subvencija je 70 odsto.

Naglasila je da dodatno neke lokalne samouprave regresiraju deo premije, i čine osiguranje i jeftinijim a nekad čak i besplatnim.

“Stav da je osiguranje skupo ne može biti argument za odluku da se stvari prepuste riziku”, poručila je ona.

Naglasila je da je procedura zaključenja je jednostavna, i svodi se na odluku da se briga prepusti osiguravajućoj kući.

“Najbolje je da se polisa osiguranja zaključi što pre, na vreme. Zato što trenutak zaključenja uopšte ne utiče na cenu, koja je uvek ista. Ne čekati da meteorolozi najave nevreme jer tad može biti kasno”, zaključila je ona.

Dunav osiguranje podržalo je festival bobičastog voća, gde se o osiguranju u poljoprivredi mogu dobiti dobri saveti.

(Tanjug)

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

SRBIJA 18. april 2024 Danas umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom, ponegde i kratkotrajnim pljuskom, a u planinskim predelima sa snegom. Posle podne i uveče postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje. Takođe očekuje se slab i umeren vetar, na...

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Promena vremena, zahlađenje i kiša SRBIJA, 16. april 2024 Danas od sredine dana i dalje povećanje oblačnosti, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Očekuje se vetar umerenog intenziteta, jugozapadni, kasnije popodne u skretanju na umeren i jak...

najnovije

najčitanije