Suzbijanje odraslih formi komaraca: Tretiranje komaraca danas u 19 časova

Suzbijanje odraslih formi komaraca: Tretiranje komaraca danas u 19 časova

Najidealniji uslovi za tretman u petak

OPOVO, 15. jun 2021 – Na osnovu meteorološke prognoze, kako bi tretiranje komaraca bilo najefikasnije, akcija suzbijanja odraslih formi komaraca na teritoriji Opštine Opovo biće sprovedena u petak, 18. juna u 19 časova.

„Što se tiče temperature vazduha i brzine vetra, na osnovu meteorološke prognoze, tretman ćemo sprovesti u petak, 18. juna, jer se tada očekuju najidealniji uslovi za tretiranje komaraca sa zemlje i iz vazduha, kako bi smo postigli maksimalan efekat“, kaže se u saopštenju Opštinske uprave Opovo.

Za tretman iz vazduha koristi se insekticid NEOPIROX LAMBDA 2.0, biocidni proizvod koji pripada vrsti insekticida, akaricida i proizvoda za suzbijanje ostalih zglavkara, sa aktivnom supstancom lambda cihalotrin. Na osnovu rešenja Ministarstva zaštite životne sredine br. 532-01-3083/2018-03 od 23.12.2020. godine izdato je odobrenje za stavljanje ovog  biocidnog proizvoda u promet. Priložen je bezbednosni list prema Pravilniku ( SL.gl. RS, broj 100/11) u kome se navode osobine preparate. Koristi se u koncentraciji 2:1

Za tretman sa zemlje koristi se insekticid Aqua Q-Othrine EW 20, biocidni proizvod koji pripada vrsti insekticida, akaricida i proizvoda za suzbijanje ostalih zglavkara, sa aktivnom supstancom deltametrin.Koristi se za suzbijanje muva I komaraca u zatvorenom prostoru termalnim zamgljivanjem, kao i na otvorenom prostoru prskanjem sa zemlje iz ULV uređaja u skladu sa Uputstvom za upotrebu uz primenu odgovarajućih mera za smanjenje rizika.Biocidni proizvod je klasifikovan u skladu sa propisima kojima se uređuju hemikalije.Na osnovu rešenja Ministarstva zaštite životne sredine br. 532-01-1156/2011-03 od 30.09.2020. godine izdato je odobrenje za stavljanje ovog  biocidnog proizvoda u promet. Priložen je bezbednosni list prema Pravilniku ( SL.gl. RS, broj 100/11) u kome se navode osobine preparate. Koristi se u odnosu 54 litara vode : 6 litara preparata.

                                                                                                                             

Ministarstvo unutrašnjih poslova: Akcija pojačane kontrole saobraćaja u periodu od 16. do 22. juna

Ministarstvo unutrašnjih poslova: Akcija pojačane kontrole saobraćaja u periodu od 16. do 22. juna

Akcija pojačane kontrole saobraćaja u periodu od 16. do 22. juna

Beograd, 15.jun 2021.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 16. do 22. juna ove godine na teritoriji Republike Srbije sprovodiće akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

U okviru akcije, u subotu, 19. juna, po prvi put će biti realizovana i akcija pod nazivom „Alcohol and Drugs Marathon”, kada će tokom 24 časa neprekidno biti angažovani svi raspoloživi uređaji za otkrivanje prisustva alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola jedan je od najvećih problema bezbednosti saobraćaja u većini evropskih zemalja, uključujući i Srbiju. Reč je o prekršaju koji, uz prekoračenje brzine, najviše doprinosi izazivanju saobraćajnih nezgoda i težini posledica.

S druge strane, prekršaj upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci u ogromnom je porastu u svim evropskim zemljama, a u Srbiji je broj sankcionisanih vozača od početka ove godine gotovo tri puta veći u odnosu na isti period prošle godine.

Policijski službenici saobraćajne policije su od početka ove godine iz saobraćaja isključili oko 18.000 vozača zbog vožnje u alkoholisanom stanju i 700 vozača zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Akcija saobraćajne policije koja će trajati od 16. do 22. juna istovremeno će biti sprovedena u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope).


Krizni štab: Ublažene mere protiv epidemije koronavirusa

Krizni štab: Ublažene mere protiv epidemije koronavirusa

Ublažene mere protiv epidemije koronavirusa

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 Zoran Gojković saopštio je da je na današnjoj sednici tog tela predloženo dodatno ublažavanje protivepidemijskih mera u zemlji.

Autor: Tanjug

Gojković je nakon sednice Kriznog štaba u Palati Srbija rekao da će prema preporukama sve maloprodajne radnje moći da rade bez ograničenja, odnosno od 00 do 24 časa, da će ugostiteljski objekti koji su na otvorenom imati neograničeno radno vreme, dok je u zatvorenom radno vreme ograničeno do jedan čas iza ponoći.

Prema njegovim rečima, u ovim objektima je od sada je dozvoljena i muzika, što je dodatna relaksacija.

On je naveo da je preporuka Kriznog štaba Vladi Srbije da se dozvoli i prisustvo publike na stadionima i svim sportskim događajima, i to sa kapacitetom do 50 odsto popunjenosti, a u halama, odnosno zatvorenim prostorima biće do 30 odsto kapaciteta, uz sve protivepidemijske mere.

Relaksirane su mere i kada je u pitanju okupljanje ljudi, tako da će u zatvorenom i otvorenom prostoru od sada moći da bude do 500 osoba, objasnio je Gojković.

Svi koji planiraju bilo kakvu vrstu okupljanja gde je predviđeno više od 500 posetilaca ne mogu to da rade bez saglasnosti Kriznog štaba, podvukao je on i dodao da su dozvoljene proslave maturskih svečanosti, uz uslov da u zatvorenom prostoru ne može biti više od 500 ljudi.

Takođe, kako je preneo, danas je preporučeno Vladi i da se relaksira izvođenje rekreativne nastave i ekskurzija, uz saglasnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i nadležnih institucija.

Epidemiološka situacija je stabilna, jedan duži period imamo stagnaciju broja novozaraženih, a i u bolnicama je zadovoljavajuća situacija, podvukao je Gojković i napomenuo da se trenutno u bolnicama u celoj zemlji nalazi manje od 500 kovid pacijenata.

On je, odgovarajući na pitanje da li su članovi Kriznog štaba zabrinuti da se relaksacija omogući s obzirom na to da postoji delta soj virusa, a Srbija nije stigla do 50 odsto vakcinisanih, rekao da uvek postoji doza opreza.

Prema njegovim rečima, posmatra se šta se dešava u okruženju i Evropi, uz napomenu da veliki broj zemalja u našem okruženju ima ovakve mere ili ide ka njima.

Ukoliko budemo suviše opušteni, možemo doći u situaciju koju smo imali pre godinu dana, upozorio je Gojković i naglasio da ipak život ne može da stane.

Ono što najviše zabrinjava, kako je predočio, jeste to što je na dnevnom nivou samo 10 odsto vakcinisanih u odnosu na broj koji je bio u prethodnih nekoliko meseci.

On je posebno apelovao na mlade da se vakcinišu jer je odziv starijeg stanovništva zadovoljavajući, odnosno veći od 70 odsto. Gojković je, kada je reč o vraćanju naših građana sa letovanja, ponovio da oni koji su vakcinisani mogu da vrate u zemlju bez ponovo urađenog PCR testa i karantina dok rezultati ne stignu, dok za nevakcinisane i dalje stoji da moraju po povratku da urade test

Dobrovoljno davanje krvi: Akciji se odazvalo 44 građana, krv dalo 34

Dobrovoljno davanje krvi: Akciji se odazvalo 44 građana, krv dalo 34

Akciji se odazvalo 44 građana, krv dalo 34

OPOVO/SEFKERIN, 15. jun 2021 – U organizaciji Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine i Crvenog krsta Opovo, u ponedeljak 14. juna, u Opovu i Sefkerinu je sprovedena akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Akciji se odazvalo 44 davalaca, a nakon provere i pregleda krv je dalo 34. U Opovu je krv dalo 19 (šest odbijeno), a u Sefkerinu 15 (četiri odbijeno).

U akciji su učestvovala i četiri nova davalaca, odnosno građana koji su prvi put dali krv.

Recepti po preporuci kuhinje hotela “Stari Banat”: Piletina sa gamborima

Recepti po preporuci kuhinje hotela “Stari Banat”: Piletina sa gamborima

Piletina sa gamborima

Priprema:
Pileći file dobro prosušiti, iseci na tračice i propržiti na maslacu, posuti solju i biberom.
Na maslinovom ulju propržiti gambore oko 2 minuta, dodati beli luk i belo vino, dinstati oko 1 minut, naliti pavlakom i pelatom, nastaviti sa kuvanjem sosa oko 2 minuta, zatim začiniti.
Mešano povrće propržiti na ulju, dodati kuvan pirinač, začiniti.
Piletinu serviramo na prethodno pripremljenu kupu od pirinača, prelijemo pripremljenim sosom i ukrasimo citrusnim voćem i mentom.

Namirnice

Gambori 120g
Pileći file 200g
Maslac 50g
Neutralana pavlaka 2dl
Paradajz pelat 100g
Čeri paradajz 70g
Beli luk 10g
Belo vino 0.5dl
Grasak 50g
sargarepa 50g
Paprika 50g
Kuvani pirinač 150g
Maslinovo ulje
Ulje
Svež peršunov list
Menta
So
Biber