Mere Vlade: Od sutra popuštanje epidemioloških mera

Mere Vlade: Od sutra popuštanje epidemioloških mera

Od sutra popuštanje epidemioloških mera

Beograd, 31. maj 2021.

Ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije i članica Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je danas doneta odluka o dodatnom popuštanju epidemioloških mera.

Kisić Tepavčević je nakon sednice Kriznog štaba objasnila da će u skladu sa tim ugostiteljski objekti moći da rade svaki dan do ponoći, i u otvorenom i u zatvorenom prostoru, a ta mera stupa na snagu od sutra.

Ona je navela da poslednje bioskopske projekcije mogu da počnu u 23 sata, te da do tog vremena mogu da rade i njihove blagajne.

Takođe, kako je dodala, trafike i kiosci moći će da rade 00–24 sata, dok će poslovni i naučni kongresi u zatvorenom prostoru moći da okupe maksimalno 200 osoba, uz napomenu da je raniji maksimum bio 100 osoba.

Kisić Tepavčević je naglasila da se ukida besplatan PCR za naše građane koji putuju u Nemačku, i istovremeno podsetila na to da će svi koji se prijave na portal eUprave do večeras u ponoć i vakcinišu se u narednih sedam dana, ostvariti pravo na 3.000 dinara.

Ministarka je saopštila da nisu donete odluke o proslavama matura, ali da bi se proslave tog tipa mogle očekivati ukoliko se održavaju u školama i u kontrolisanim uslovima.

Ona je ukazala na to da se krajem jeseni i početkom zime očekuju respiratorne infekcije, uključujući i eventualni rast inficiranih koronavirusom.

Građani Srbije taj period dočekuju sa višim stepenom kolektivnog imuniteta nego prethodne godine, ali je potrebno vakcinisati se u što većem broju kako bi stepen kolektivnog imuniteta bio još veći, objasnila je Kisić Tepavčević.

Ona je najavila da će narednih nedelja u Srbiji biti doneta odluka o preporuci za vakcinaciju dece starosti od 12 do 15 godina isključivo vakcinom kompanije “Fajzer”, podsetivši na to da i sada postoji preporuka za vakcinaciju starijih od 16 godina ovim cepivom.

Kisić Tepavčević je objasnila da se, kada se rade istraživanja vakcina, ona prvo obavljaju na zdravim punoletnim osobama i da je navedeno da još nisu rađena na maloletnicima, trudnicama i porodiljama, a ne i da su vakcine zabranjene za tu populaciju.

Prema njenim rečima, kada se cepivo pokazalo efikasnim i bezbednim u populaciji punoletnih zdravih građana, onda su počela da se rade i ispitivanja na mlađima – prvo su odabrani stariji od 16 godina, a sada su krenula i istraživanja na uzrastu od 12 do 15 godina.

Potpisan ugovor u Ministartvu za rad i socijalna pitanja: Projekat unapređenja socijalnih usluga – gerontodomaćice i lični pratioci (video)

Potpisan ugovor u Ministartvu za rad i socijalna pitanja: Projekat unapređenja socijalnih usluga – gerontodomaćice i lični pratioci (video)

Projekat unapređenja socijalnih usluga – gerontodomaćice i lični pratioci

BEOGRAD, 31. maj 2021 – U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja organizovano je potpisivanje i uručenje ugovora o namenskim transferima koje Ministarstvo dodeljuje lokalnim samoupravama.

Predsednik opštine Miloš Markov potpisao je ugovor kojim će se od strane resornog Ministarstva sufinansirati projekat unapređenja usluga socijalne zaštite, konkretno, podržani su programi gerontodomaćica i ličnih pratilaca.

„Mi smo izuzetno zadovoljni što smo podržani ovim projektom zato što su nam ove grupacije izuzetno bitne jer su su senzibilne grupe. Mi smo u poslednjem kvartalu prethodne godine uspeli da obezbedimo ove usluge, a na ovaj način uspevamo da obezbedimo kontinuitet ovih usluga. Izuzetno nam je bitno da socijalno ugrožene kategorije budu adekvatno servisirane od strane lokalne zajednice“, izjavio je nakon potpisivanja ugovora predsednik opštine Miloš Markov.

Opštini Opovo je od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja odobreno 1.517.000 dinara ali će lokalna samouprava i sa svoje strane sufinansirati projekat kako bi se njegova realizacija što kvalitetnije i tokom cele godine odvijala.

Zavrni rukave na obali Tamiša: Prikupljeno 20 džakova smeća

Zavrni rukave na obali Tamiša: Prikupljeno 20 džakova smeća

Prikupljeno 20 džakova smeća

OPOVO, 31. maj 2021 – U eko akciji „Zavrni rukave“ koja se po četvrti put organizuje u Srbiji na 46 lokacija, a drugi put u Opovu, osam volonterki skupilo je u nedelju 20 džakova smeća.

Akcija se odvijala na potezu sportsko rekreativni centar, oko Gajgera i uz bedem i obalu Tamiša.

„Tamiš se dosta izlio tako da nas je to omelo da priđemo svim delovima priobalja gde je bilo smeće i čistimo po prvobitnom planu od glavne plaže pa nizvodno. I narednog meseca planiramo da se uključimo u akciju „Zavrni rukave“, a to će najverovatnije biti poslednja nedelja u mesecu“, najavila je organizatorka akcije u Opovu Jovana Stanišić.

Književnost između istorije i fantastike: Aleksandar Tešić i Mladen Milosavljević sa čitaocima

Književnost između istorije i fantastike: Aleksandar Tešić i Mladen Milosavljević sa čitaocima

Aleksandar Tešić i Mladen Milosavljević sa čitaocima

OPOVO, 31. maj 2021 – U prostorijama Opštinske narodne biblioteke Opovo održan je književni susret sa piscima Aleksandrom Tešićem i Mladenom Milosavljevićem. Moderator je bila direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić, koja je vodila razgovor sa gostima, dok su prisutni čitaoci imali priliku da postavljaju pitanja.

Tešić i Milosavljević su govorili o svojim novim ali i prethodnim romanima, književno – izdavačkoj sceni u Srbiji, međusobnoj saradnji, kao i interesovanjima van književnog opusa.

Tešić je istakao da je pre svega pripovedač, a svoj žanr okarakterisao kao mitološku istoriju, dok je Milosavljević govorio o folklornoj fantastici i narodnim predanjima kao centralnoj temi njegovih romana.

Aleksandar Tešić je rođen 1961. godine u Čačku, a kako mu je otac bio diplomata, svoju mladost je proveo u inostranstvu. Nakon završenog školovanja počinje da radi kao prevodilac na RTS-u, gde je i dalje zaposlen. Autor je trilogija Kosingas (2008-2010), Miloš Obilić (2012-1014) i Kletva Kainova (2016-2020). Tešić je autor i SF satire “2084” (2015), te romana “Kosingas – kroz oganja i vodu” (2016), “Kosingas – onaj što nauči mrak da sija” (2017) i “Gorolom” (2018). Od 2016. objavljuje u okviru porodične izdavačke kuće Strahor.

Mladen Milosavljević je rođen na Mladence 1982. godine u Smederevskoj Palanci. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Odeljenju za Etnologiju i antropologiju. Autor je romana Kal juga (Strahor, 2018.) i Jezava (2020). Urednik je sajta Omaja, posvećenom temama iz oblasti folklorne fantastike. Vlasnik je izdavačke kuće Bedem. Živi i radi u Beogradu.

Košarka Letnja liga – Banat Jug: Pobeda opovačkih veterana u Starčevu

Košarka Letnja liga – Banat Jug: Pobeda opovačkih veterana u Starčevu

Pobeda opovačkih veterana u Starčevu
OPOVO, 31. maj 2021 – U 4. kolu Letnje lige – Banat Jug opovačke ekipe su ostvarile polovičan rezultat. Obe ekipe su gostovale u Starčevu, u okviru grupe A, Opovo 99 je izgubilo od Neolita 65:47 (13:18; 16:12; 25:6; 11:11), dok je Opovo99- 2 u grupi B savladalo Borac rezultatom 58:70 (15:21; 11:19; 20:12; 12:18)