Glas Opova jubilej: Deset godina opovačkog info portala

Glas Opova jubilej: Deset godina opovačkog info portala

Deset godina opovačkog info portala

OPOVO, 1. jun 2021 – Na današnji dan pre 10 godina podignut je sajt informativnog portala „Glas Opova“ i objavljen prvi prilog.

Glas Opova je registrovano javno glasilo u Registru javnih glasila čiji je osnivač Udruženje građana „Glas Opova“.

Tokom deset godina rada objavili smo 12.900 informativnih priloga, foto i video reportaža i zabeležili 2.928.094 pregleda.

Sanacija divljih deponija: Ponovo se sanira deponija Bajbuk, apel građanima da poštuju odluke o odlaganju otpada (video)

Sanacija divljih deponija: Ponovo se sanira deponija Bajbuk, apel građanima da poštuju odluke o odlaganju otpada (video)

Ponovo se sanira deponija Bajbuk, apel građanima da poštuju odluke o odlaganju otpada

OPOVO, 1. jun 2021 – Deponija Bajbuk kod Opova višegodišnji je problem koji se iznova i nakon brojnih sanacija ponovo pojavljuje zbog nepoštovanja primena i odluka Opštinske uprave Opovo i inspekcijskih službi.

Ova deponija jeste predviđena za odlaganje inertnog otpada ali svaki put kada se očisti i ograniči, ponovo se odlaže i otpad koji nije predviđen za ovu lokaciju, kao i širenje deponije do kultivisanih njiva.

Predsednik opštine Miloš Markov je sa svojim saradnicima Nenadom Josićem i Draganom Ugrinovim obišao radove na sanaciji deponije.

„Lokalna samouprava je kroz budžetski fond za zaštitu životne sredine izdvojila sredstva za saniranje deponija i danas se nalazimo na istoj lokaciji, sa istim problemom kao i prethodnih godina, gde se osim samog inertnog otpada, zašta je i predviđena deponija, odlaže i mešoviti komunalni otpad. Ne odlaže se ni gde mu je mesto, već se ta deponija širi, dolazi do useva i poljoprivrednog zemljišta. Mi smo ponovo primorani da saniramo i ponovo izdvajamo sredstva za istu deponiju, trošimo novac koji je mogao da se preusmerimo za korisnije stvari“, rekao je predsednik opštine.

Markov je nakon obilaska uputio apel građanima da poštuju odluke o odlaganju smeća i da je mnogo korisnije sredstva uložiti u nove sadnice i uređenje parkovskih površina.

Ja apelujem na naše sugrađane da povedu računa, ako smo definisali lokacije gde će biti deponija, ako smo definisali način odlaganja otpada, samo se toga trebamo pridržavati. Za svako naseljeno mesto, za svaki lokalitet imamo predviđeno mesto našim opštinskim odlukama kako i na koji način to treba da se radi. Ukoliko neznaju neka pozovu lokalnu samoupravu, mi ćemo im dati sve instrukcije i smernice. Jednostavno, da ne dajemo novac na jedne stalno iste deponije kada ga možemo iskoristiti na mnogo pametniji način, kao što je nabavka novih sadnica i uređenje parkovskih površina“, poručio je Markov.

Deponija Bajbuk je kao i mnogo puta pre očišćena i sanirana, a bilo bi dobro da takva ostane i u budućnosti – u svojim granicama i otpadom koji je predviđen za ovu lokaciju.  

Pomoć države: Danas počela prijava za 3.000 dinara za vakcinisane

Pomoć države: Danas počela prijava za 3.000 dinara za vakcinisane

Danas počela prijava za 3.000 dinara za vakcinisane

BEOGRAD, 1. juna (Tanjug) – Od ponoći počela je prijava građana koji su do 31. maja primili makar jednu dozu vakcine za pomoć od 3.000 dinara.

Prijave se vrše preko sajta Uprave za trezor na adresi pmi.trezor.gov.rs

Mogu se prijaviti svi državljani Srbije stariji od 16 godina, koji su na teritoriji zemlje, zaključno s jučerašnjim danom, primili makar jednu dozu vakcine.

“Želja nam je da što pre razvijemo kolektivni imunitet i da što veći broj građana primi makar jednu dozu vakcine protiv kovida 19, upravo zbog toga smo izašli i sa ovim predlogom da nagradimo sve one koji su primili makar jednu vakcinu”, rekao je ranije Tanjugu ministar finansija Siniša Mali.

Napominje da će prijava biti jednostavna, ista kao za pomoć od 30+30 evra i dodao da će proces prijavljivanja trajati do 15. juna, dok će u petak, 4. juna, početi i prijava putem telefona.

Mali je napomenuo da penzioneri ne treba da se prijavljuju za tu vrstu pomoći, ali da je potrebno da se prijave korisnici socijalne pomoći.

Podsetio je da je u toku i treći paket pomoć koji je Vlada Srbije definisala da pomogne privredi i građanima.

“Prošle nedelje smo isplatili pomoć za sve naše sugrađane koji žive na KiM, sada krećemo sa isplatom 3.000 dinara za vakcinisane”, naveo je Mali.

Dodaje da će u junu biti isplaćena još jedna, treća, rata u vrednosti od 50 odsto minimalne zarade za pomoć privredi, kao i podrška autoprevoznicima.

“Svako obećanje ispunjavamo u dinar i u dan”, rekao je Mali.

Pozvao je građane koji su vakcinisani da iskoriste ovu priliku i da se prijave za 3.000 dinara, jer je to, kaže, nagrada što pomažu državi u nameri da izgradi kolektivni imunitet.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, prijava za 3.000 dinara biće jednostavna, ista kao što je to bio slučaj kada su se građani prijavljivali za 30 plus 30 evra, odnosno biće potrebno da se unese matični broj, zatim broj važeće lične karte i da se izabere banka.

Za ovu meru podrške vakcinisanim građanima penzioneri se ne prijavljuju, dok za lica u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija prijavu podnosi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Od petka, 4. juna, počinje da radi i kontakt centar za prijavu telefonom, a broj će biti objavljen pred početak njegovog rada.

Isplate će biti realizovane odmah po završetku prijave.

Mali je naglasio da država u dinar i u dan isplaćuje obaveze koje ima, pa je tako već 5,7 miliona građana primilo prvu ratu od 30 evra, u okviru mere podrške 30 plus 30 evra, dok će im druga biti isplaćena u novembru.

Podsetio je i da će nezaposleni sredinom juna meseca dobiti po 60 evra, dok će penzioneri u septembru dobiti dodatnih 50 evra.

Takođe, rekao je ministar, prošle sedmice je našim građanima na Kosovu i Metohiji uplaćena mera pomoći i podrške, i to po 100 evra za svako lice, uključujući i decu, odnosno po 200 evra ukoliko je reč o nezaposlenom licu.

U junu će biti isplaćena poslednja, treća rata u vrednosti od 50 odsto minimalne zarade za pomoć privredi, kao i treća od šest rata podrške autoprevoznicima.

Prijava za pomoć OVDE

Streličarstvo: Solidan nastup naših streličara

Streličarstvo: Solidan nastup naših streličara

Solidan nastup naših streličara

Opovo, 1. Jun 2021
Streličarski Savez Vojvodine, Streličarski Savez Srbije i Streličarski klub “Velos” iz Novog Sada su 30. Maja 2021. godine organizovali “Trofej Vojvodine”. Pored 85 takmičara iz cele Srbije nastupilo je i 3 takmičara iz naše opštine.

U konkurenciji seniora složenim lukom Robert Mažing je zauzeo 12. poziciju dok je Branislav Damjanov u konkurenciji seniora olimpijskim lukom posle eliminacija zauzeo 7 poziciju. Branislav je takođe uz Dragišu Jevtića i Predraga Bekića zauzeo prvo mesto u ekipnoj konkurenciji seniora olimpijskim lukom. Dragiša Jevtić je uz pomenutu ekipnu medalju uspeo da se još dva puta popne na postolje. U konkurenciji miks timova seniora olimpijskim lukom zajedno sa Ivanom Orlov Gajan je osvojeno drugo mesto i u pojedinačnoj konkurenciji seniora olimpijskim lukom treća pozicija posle neizvesnih kvalifikacija

JP Mladost Opovo: Košenje bankina na putnim pravcima

JP Mladost Opovo: Košenje bankina na putnim pravcima

Košenje bankina na putnim pravcima

OPOVO, 1. jun 2021 – Pored redovnih sezonskih košenja parkovskih i javnih površina, radnici JP „Mladost“ sprovode radove na košenju bankina putnih pravaca.

Prethodnih dana izvršeno je košenje bankina na putnim pravcima Japanski cvet – Opovo i Baranda – Sakule – idvorska raskrsnica, a radovi se finiširaju na putnom pravcu raskrsnica Zrenjaninski put Vrbovski – Sefkerin.