Vodosnabdevanje u prekidu: Zbog prekomerne potrošnje ispražnjeni bazeni

Vodosnabdevanje u prekidu: Zbog prekomerne potrošnje ispražnjeni bazeni

Zbog prekomerne potrošnje ispražnjeni bazeni

OPOVO, 23. jun 2021 – Kako navode u saopštenju komunalnog preduzeća, zbog prekomerne potrošnje vode ispraznili su se svi bazeni u postrojenju za preradu vode tako da je prekinuto vodosnabdevanje na teritoriji opštine Opovo. Potrebno je par sati da se bazeni ponovo napune i stabilizuje vodovodni sistem.

Nažalost, i pored apela tokom prethodnih godina da se prerađena voda ne koristi kao tehnička za zalivanje i slične namene, ova praksa se uporno ponavlja i ako se i narednih dana bude praktikovala, ponovo će doći do destabilizacije vodosnabdevanja.

JP „Mladost“ moli građanstvo da se voda koristi racionalno.

Pčelarstvo: Nezakonito postavljanje košnica na teritoriji opštine Opovo

Pčelarstvo: Nezakonito postavljanje košnica na teritoriji opštine Opovo

Nezakonito postavljanje košnica na teritoriji opštine Opovo

OPOVO, 23. jun 2021 – Svake godine bogata suncokretova paša privlači veliki broj pčelara u atar naše opštine, prvenstveno u MZ Sakule.

Neodgovorni pčelari dovoze svoje pčelinjake bez potrebnih uverenja i postavljaju ih po sopstvenom nahođenju, zauzimajući i privatne parcele i javne površine. Naši meštani susreću se sa nizom problema, počev od ujeda sa često dramatičnim alergiskim reakcijama, preko otežanog prilaza baštama i njivama do mogućnosti prenosa zaraznih bolesti kod pčela i zagadjenja zauzetih površina na kojima posle odlaska ostavlja organski i neorganski otpad. Po rečima pčelara Ilkića u Sakulama je nezakonito postavljeno oko 2000 košnica.

Selidba pčela regulisana je Pravilnikom o uslovima i načinu gajenja i selidbe pčela, sadržini uverenja o transportu, kao i o uslovima za izdavanje saglasnosti da pčelari iz drugih zemalja mogu koristiti pčelinju pašu na teritoriji Rerpublike Srbije ( „Službeni glasnik RS“ , br.73/2010).

Lice koje vrši selidbu pčela mora da ima uverenje o transportu koje sadrži podatke o vlasniku pčelinjaka, broju pčelinjih društava koja se sele, polaznom mestu i odredištu na koje se sele pčelinja društva kao i zdravstveno uverenje koje izdaje nadležna veterinarska stanica a kontroliše  Republička veterinarska inspekcija. Kontrola transporta je u nadležnosti policije.Posedovanje ovih uverenja pčelaru omogućava ostvarenje prava na subvencije ili eventualnu nadoknadu nastale štete.

Pčelar mora imati dogovor sa vlasnikom odnosno korisnikom zemljišta tj. Mesnom zajednicom o postavljanju pčelinjaka. Kako Uredba predviđa institut poverenika pašnog reda koga nemamo u našoj opštini, najbolji način je da se u okviru Mesnih zajednica u saradnji sa Udruženjem pčelara utvrde raspoloživi pašnjaci.

Organizovanjem i postupanjem u skladu sa propisima i nadležnostima na svim nivoima kao i odgovornost pčelara način je da se preventivno deluje i izbegnu neželjene situacije. (M.M.)

Udruženje penzionera Opovo: Jednodnevni izlet na planinu Kosmaj (video)

Udruženje penzionera Opovo: Jednodnevni izlet na planinu Kosmaj (video)

Jednodnevni izlet na planinu Kosmaj

OPOVO, 23. jun 2021 – U okviru projekta koji finansira lokalna samouprava, Opštinsko udruženje penzionera organizovalao je prvu eksurziju u nizu, a to je jednodnevni izlet na planinu Kosmaj za Mesni odbor Opovo.
Lokalna samouprava je obezbedila osveženje tokom puta, a penzionere su ispratili predsednik opštine Miloš Markov, njegova zamenica Anka Simin Damjanov i predsednik opštinskog udruženja penzionera Žika Nestorović.

Miloš Markov je penzionerima poželeo srećan put i naravno da uživaju u čarima ove šumadijske planine.
Predsednik opštinskog udruženja penzionera Žika Nestorović je izrazio zadovoljstvo realizacijom projekta i podrškom lokalne samouprave.
„Kao i prethodnih godina, sada nakon korone, lokalna samouprava je pomogla i podržala Opštinsko udruženje penzionera Opovo oko organizovanja ekskurzija, kako bi sve to proteklo u najboljem redu“, izjavio je Nestorović.
Već narednog vikenda slede novi izleti i ekskurzije ostalih mesnih odbora Opštinskog udruženja penzionera Opovo.

Futsal: Najava turnira u Sefkerinu

Futsal: Najava turnira u Sefkerinu

Najava turnira u Sefkerinu

SEFKERIN, 23. jun 2021 – U drugoj polovini jula u Sefkerinu će se održati futsal turnir „Marija Magdalina“.

Igra se 4+1, Max 10, uplata po ekipi 10.000 dinara.

Prijave su do 13. jula, a izvlačenje je 14. jula u 19:00 časova.

Prijave i dodatne informacije 069 640 806 (Saša – Ciga)