Suzbijanje odraslih formi komaraca: Sproveden kombinovani tretman sa zemlje i iz vazduha (video)

Suzbijanje odraslih formi komaraca: Sproveden kombinovani tretman sa zemlje i iz vazduha (video)

Sproveden kombinovani tretman sa zemlje i iz vazduha

OPOVO, 21. jun 2021 – Mada je kombinovani tretman bio najavljen u petak, zbog kvara na avionu sprovedeno je samo tretiranje sa zemlje. Samo tri dana kasnije lokalna samouprava je ponovo organizovala kombinovani tretman, tako da je pored tretiranja iz vazduha, još jednom izvršen i tretman sa zemlje.

Tretiranje je sprovedeno u kasnim popodnevnim satima, kako bi se ispunili meteo uslovi. Inspektorka za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opovo izvršila je inspekciju na smederevskom aerodromu prilikom sipanja preparata u avion, kao i prilikom sipanja preparata u vozila.

Akciju je ispratio predsednik opštine Miloš Markov zajedno sa svojim saradnicima Ankom Simin Dammjanov i Slavkom Mančevim.

Markov se zahvalio građanstvu na strpljenju i istakao da je važno ispuniti sve preduslove kako bi tretman bio efikasan.

„Opština Opovo je danas sprovela prvi kombinovani tretman odraslih formi komaraca sa zemlje i iz vazduha. Nešto pre toga je bio odrađen tretman larvicida, a u petak je bila ideja da bude prvi tretman, međutim, nažalost imali smo peh na avionu koji se morao zbog kvara vratiti, tako da je odrađen samo tretman sa zemlje u petak. Mi smo bili efikasni i želeli smo da što pre ponovimo tretman, kako bi imali maksimalan efekat, jer su naši sugrađani bili više nego strpljivi i ja im se ovom prilikom zahvaljujem na tome i na strpljenju. Mi smo zaista u ovom slučaju slušali struku kako bi tretman sproveli kada bude najbolji meteo uslovi“, izjavio je Markov.

Avion firme Aerosystem je zaprašivao iz vazduha, dok su četiri vozila Eko-san Plus tretirala komarce sa zemlje.

Sveta Trojica: Litija u Sakulama za uspešnu žetvu

Sveta Trojica: Litija u Sakulama za uspešnu žetvu

Litija u Sakulama za uspešnu žetvu

Sakule, 21. jun 2021 – Tradicionalno na drugi dan praznika Svete Trojice, u narodu poznat kao Duhovi, nakon svete liturgije meštani sela Sakule krenuli su u litiju koja se iznosi za uspešnu  žetvu. Pored ove velike litije u selu se litija iznosi i za crkvenu slavu Prenos moštiju Svetog oca Nikole.

Praznik Sveta Trojica se smatra rođendanom Crkve Hristove. Spada u najznačajnije hrišćanske praznike, i proslavlja se tri dana. Na današnji dan crkve se kite zelenim grančicama i posipaju travom.

Po obećanju Hristovom, u pedeseti dan po vaskrsenju i deseti po vaznesenju, spustila se blagodat Svetog duha na učenike sina Božjeg. Oni su potom progovorili mnoge jezike koje do tada nisu znali i krenuli po celom svetu da propovedaju reč gospodnju.

Silaskom Svetoga duha na apostole završeno je osnivanje Crkve Hristove. Praznik se naziva i Trojica, Duhovi i Pedesetnica.

Običaj je da se danas kuće i crkve ukrašavaju zelenilom – travom, cvećem i grančicama od kojih se, u toku molitve, u hramovima pletu venčići. Duhovi se slave tri dana.

Crkveno praznovanje nastavlja se čitave sedmice, tokom koje se nijedan dan ne posti, jer je to takozvana trapava nedelja.
Lokalna samoprava je podržala litiju, a ispred kabineta predsednika opštine prisustvovala je zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov

Nacionalna služba za zapošljavanje: Isplata redovne i privremene novčane naknade

Nacionalna služba za zapošljavanje: Isplata redovne i privremene novčane naknade

Isplata redovne i privremene novčane naknade

Beograd, 21. jun 2021.
Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Poštanske štedionice izvršiti isplatu redovne i privremene novčane naknade za maj 2021. godine. Redovna novčana naknada za nezaposlena lica biće isplaćena u utorak 22. juna 2021. godine, dok će privremena novčana naknada za lica koja žive na i izvan teritorije AP Kosova i Metohije biti isplaćena u sredu 23. juna 2021. godine.

Prvenstvo Srbije u kik boksu: Srebro i bronza za sefkerinski Dragon

Prvenstvo Srbije u kik boksu: Srebro i bronza za sefkerinski Dragon

Srebro i bronza za sefkerinski Dragon
SEFKERIN, 21. jun 2021 – Novosadski Spens je 19. i 20. juna bio domaćin Prvenstva Srbije u kik boksu, discipline borbe low kick. Puna dva dana odvijale su se borbe u dva boks ringa, a nikad do sad u istoriji srpskog kik boksa nije učestvovao ovako veliki broj takmičara, 260 boraca iz 70 klubova. Pod vođstvom trenera Nikole Stankova kik bokseri iz sefkerinskog kluba  “Dragon” opet su zablistali na velikim takmičenjima.
Najbolji juniorski takmičar Uroš Janjić osvojio je srebrnu medalju u jakoj konkurenciji. Bio je odličan u polufinalnom meču gde je pobedio reprezentativca iz jagodinskog kluba Palmini tigrovi, a u finalu takođe odradio kvalitetan meč sa reprezentativcem iz niškog kluba, koji do sada nije izgubio ni jedan meč.
U kategoriji seniora, takmičar Petar Kovač je bio odličan eliminacionim mečevima ali je zbog povrede noge bio prinuđen da prekine meč u polufinalu i zasluženo osvoji bronzanu medalju.
„Zadovoljni smo učinkom naših takmičara na ovom prvenstvu gde je selektor Kik boks saveza Srbije upisao Janjića za pripreme reprezentacije i dalji ozbiljan rad u kik boks sportu“ navodi se u saopštenju

Upravnog odbora Kik boks kluba “Dragon”.