Inspekcija za zaštitu životne sredine: Zašto se suzbijanje larvi komaraca sprovodi selektivno u Opštini Opovo

Inspekcija za zaštitu životne sredine: Zašto se suzbijanje larvi komaraca sprovodi selektivno u Opštini Opovo

Zašto se suzbijanje larvi komaraca sprovodi selektivno u Opštini Opovo

OPOVO, 10. jun 2021 – Pokrajinski Sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine sprovodi centralizovanu akciju biološkog suzbijanja larvi komaraca na teritoriji cele pokrajine kako bi se pomoglo lokalnim samoupravama u suzbijanju komaraca.

Vrstu i  koncentraciju sredstava kao i  površine tretiranja larvi utvrđuju se na osnovu opsežne  procene stručnih institucija i timova a odabrane lokacije su vodene površine, kanali, jezera, bare, izlivi reka, koje su najpogdnije za razvoj larvi komaraca  u velikom broju.

Informaciju o planu raspodele sredstava i površina u cilju realizacije suzbijanja komaraca na teritoriji AP Vojvodine u 2021 . prihvatila je Pokrajinska Vlada na 16. sednici održanoj 27. januara 2021. godine i Informacija je dostavljene svim lokalnim samoupravama.

Uvidom u Informaciju, između ostalog, ostvarujemo pregled raspodele površina po jedinicama lokalnih samouprava na teritoriji AP Vojvodine.Za opštinu Opovo planirana površina za tretman sa zemlje je 1300 ha a za tretman iz vazduha 450 ha.

Na osnovu Ugovora br. 140-404-25/2021-2 sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine, preduzeće „Eko-san“ plus d.o.o. Beograd, ovlašćeno je za usluge suzbijanja komaraca i obaveštava nas o terminu izvođenjsa tretmana, vrsti tretmana, preparatu, dozi i lokalitetu.

Odgovor na postavljeno pitanje građana Sefkerina zbog čega Sefkerin nije uključen u tretman biološkog suzbijanja komaraca sa zemlje je u prethodno navedenim činjenicama. Ali to ne isključuje tretman iz vazduha i suzbijanje odraslih formi komaraca koje sprovodi lokalna samouprava u svim naseljeni mestima opštine Opovo iz vazduha i sa zemlje.

Inspektorka za zaštitu životne sredine Marina Mitrović

Opštinska uprava Opovo: Obaveštenje o raspisanom oglasu za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u opštini Opovo – II krug

Opštinska uprava Opovo: Obaveštenje o raspisanom oglasu za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u opštini Opovo – II krug

Obaveštenje o raspisanom oglasu za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u opštini Opovo – II krug

Opovo, 10. jun 2021
Obaveštavamo zainteresovane građane da je raspisan oglas za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u opštini Opovo – II krug.
Po preporuci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ove godine postupak nadmetanja zbog situacije sa Koronavirusom sprovodiće se putem web aplikacije koja se nalazi na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište.

Uputstvo za registraciju i ceo proces nadmetanja za korisnike možete pogledati OVDE

Video uputstvo možete pogledati OVDE

Tekst oglasa preuzmite OVDE

Srcem kroz ravnicu: Emisija o Bečeju

Srcem kroz ravnicu: Emisija o Bečeju

Srcem kroz ravnicu: Emisija o Bečeju

Emisiju “Srcem kroz ravnicu”, koja u najnovijoj epizodi istražuje lepote opštine Bečej, možete pogledati u četvrtak, 10. juna, od 20h na kanalu Balkan Trip, kao i dan kasnije na programu AGRO TV od 18:30h.

Veterinarska ambulanta Opovo: Bolest srčanog crva – Sve više obolelih pasa i mačaka

Veterinarska ambulanta Opovo: Bolest srčanog crva – Sve više obolelih pasa i mačaka

Bolest srčanog crva – Sve više obolelih pasa i mačaka

Opovo, 10. jun 2021
Kardiopulmonalna dirofilarioza ili bolest srčanog crva je parazitarno oboljenje pasa i mačaka sve raširenije u vlažnim  područjima pored reka sa visokom  brojnošću komaraca koji su prenosioci – prelazni domaćini, tako da je u Vojvodini broj zarženih životinja preko 50% i raste iz godine u godinu.

Uzročnik bolesti je parazit, nematoda, Dirofilaria immitis koja parazitira kod domaćina u plućnim arterijama, desnoj srčanoj predkomori i komori, torakalnoj duplji, bronhijama i drugim organima. Kada komarac ujede zaraženu životinju, zajedno sa krvlju unosi  larvu – mikrofilariju, koju ubodom prenosi dalje.Larva  krvotokom dospeva do srca i pluća i za 6-7 meseci dostiže formu odraslog parazita koji u domaćinu živi 3 do 5 godina.

U početku bolesti obično mesecima pa i godinama nema nikakvih simptoma da bi se kasnije, u  zavisnosti od broja i dužine trajanja bolesti pojavili kašalj,povremen ili učestao, brzo umaranje i otežano kretanje,ubrzano disanje, povećan stomak i otoci u donjim delovima tela. Najteži oblik bolesti praćen je plućnom embolijom i uginućem životinje.

Zbog  velikog broja obolelih životinja i izuzetno ozbiljnih simptoma zbog prisustva parazita u vitalnim organima, neophodno je da se vlasnici životinja obrate veterinaru zbog blagovremenog preduzimanja preventivnih mera i što ranije dijagnoze bolesti koja povećava šanse za njeno izlečenje.

U preventivne svrhe potrebno je koristiti sredstva koja su repelenti i smanjuju kontakt komaraca sa životinjama.Takođe, koriste se antiparazitici koji deluju na crevne, plućne parazite i srčanog crva.

Obavezno je jedanput godišnje izvršiti antigensko testiranje u veterinarskoj ambulanti, koje će biti ključni pokazatelj prisustva parazita.

Lečenje srčanog crva je dugotrajan proces, ali i uspešan ukoliko se bolest otkrije na vreme i zahteva udruženo delovanje odgovornog i brižnog vlasnika i stručnost veterinara.