„Partnerstvo za lokalni razvoj“: Na sastanku o projektu  izgradnje zelene pijace u Opovu

„Partnerstvo za lokalni razvoj“: Na sastanku o projektu izgradnje zelene pijace u Opovu

Na sastanku o projektu  izgradnje zelene pijace u Opovu

Оpovо, 3. јун 2021
U oviru projekta „ Partnerstvo za lokalni razvoj“   kojim su Opštini Opovo od strane  Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave odobrena sredstva za sufinasiranje projekta „Izgradnja zelene pijace u Opovu“ održan je  sastanak   članova tima Jedinice za implementaciju projekta   imenovanih od  MDULS-a i  Stručnog tima za praćenje projekata realizacije izgradnje zelene pijace imenovanog od strane opštine Opovo .

Sastanku su prisustvovali :ispred Jedinice za implementaciju projekata članovi tehničkog tima  Vesna Rakonjac , Dubravka Nikolić i finansijski saradnik Lorena Križek Smolović .

izgled buduće zelene pijace u Opovu

Ispred Opštine Opovo su prisustvovali predsednik opštine Miloš Markov i članovi tima za praćenje realizacije  projekta: Anka Simin Damjanov, Ankica Jožika, Slavko Mančev, Rade Cvetanović i Igor Vujić.

            Kako je u prethodnom periodu  završena verifikacija tehničke dokumentacije, ishodovana građevinska dozvola i saglasnost MUP-a na tehničku dokumentaciju u pogledu propisanih mera zaštite od požara, projekat ulazi u drugu fazu  realizacije. Na sastanku je bilo reči o aktivnostima i određivanju termina za pokretanje postupka javne nabavke, plana početka izvođenja radova i definisanja posebnih uslova i zahteva prilikom izvođenja radova, kao i finsijski aspekti  koji se odnose na realizaciju projekta, kao što su  učešće JLS u realizaciji projekata i prenos sredstava .

            Postupak javne nabavke za izbor izvođača radova i stručnog nadzora sprovodi Ministarstvo  državne uprave i lokalne samouprave i  očekivanja su da će do kraja juna ili početkom jula biti pokrenut postupak javne nabavke   a potom  u septembru i početak izvođenja radova, procenjeni završetak radova bi bio  jun 2022.godine kada bi opština Opovo dobila savremenu pijacu  projektovanu po svim stanardima i normativima za ovu vrstu objekata.

Svetski dan zaštite životne sredine : Pomiri se sa prirodom i pomozi joj da se obnovi

Svetski dan zaštite životne sredine : Pomiri se sa prirodom i pomozi joj da se obnovi

Pomiri se sa prirodom i pomozi joj da se obnovi

05.jun, 2021. Od prve održane Konferencije o zaštiti životne sredinu u Stokholmu 1972. godine, 5. juni se obeležava kao Svetski dan zaštite životne sredine. Ove godine pod sloganom “Pomiri se sa prirodom i pomozi joj da se obnovi” kao početak Dekade obnove ekosistema ( 2021-2030.)

Ljudski nemar svakodnevno dovodi do zagađenja zemljišta, vode i vazduha, čime su ugroženi zdravlje i  životi ljudi i opstanak biljnog i životinjskog sveta. Zato je važno da razumemo da svako činjenje ima svoju posledicu i da preduzmemo akcije za ozdravljenje životne sredine sa posebnom pažnjom na očuvanje ekosistema.

Opština Opovo je u tom smislu preduzela  opsežne projekte  čišćenja divljih deponija u svim naseljenim mestima. Izdvojena su značajna finansijska sredstva a potpuni efekat zahteva odgovorno ponašanje svakog pojedinca pa pozivamo sve sugrađane da  prestanu da bacaju otpad van predviđenih lokacija za građevinski i biorazgradivi otpad, dok se komunalni otpad, plastična i PET ambalaža kao i kabasti otpad veoma efikasno zbrinjava preko „Brantner“ otpadne privrede d.o.o

Savesno i odgovorno ponašanje, poštovanje prirodnih zakonitosti i usklađivanje sa prirodom jedini je pravi put ka zdravom životu u zdravoj životnoj sredini, za sadašnje i buduće generacije.

Srbija Danas: Foto – video reportaže o turističkim potencijalima Opštine Opovo

Srbija Danas: Foto – video reportaže o turističkim potencijalima Opštine Opovo

Foto – video reportaže o turističkim potencijalima Opštine Opovo

OPOVO, 4. jun 2021 – Na portalu Srbija Danas objavljena su dve reportaže o turističkim potencijalima i destinacijama Opštine Opovo. Reportaže možete pogledati:

1. U ovo mesto se rode oduvek vraćaju: Zelena oaza nadomak Beograda krije i FILMSKE PRIČE

2. 2. Čuvena seoba ptica i bela roda kao simbol Opova: Ako ste zaljubljenik u prirodu, ovo mesto je pravi izbor za vas

Brantner otpadna privreda: Prikupljanje pet ambalaže u subotu

Brantner otpadna privreda: Prikupljanje pet ambalaže u subotu

Prikupljanje pet ambalaže u subotu
OPOVO, 4. jun 2021 – U subotu 5. juna sprovodi se redovno mesečno prikupljanje pet ambalaže (limenke, tetrapak, papir i karton) u sva četiri naseljena mesta Opštine Opovo. Pripremite džakove sa pet ambalažom koje će terenske ekipe Brantnera pokupiti ispred vaših kuća.

Osmeh za tvoje oči: Srebrna Čitalačka značka za Kneževića

Osmeh za tvoje oči: Srebrna Čitalačka značka za Kneževića

Srebrna Čitalačka značka za Kneževića

OPOVO, 4. jun 2021 – Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina organizovala je i ove godine manifestaciju Čitalačka značka, 38. po redu. Ovogodišnja tema glasila je „Osmeh za tvoje oči“. Kao i do sada, manifestacija je bila takmičarskog karaktera i podrazumevala je pisanje Čitalačkih dnevnika od strane učenika osnovnih škola Srednjobanatskog okruga. Cilj je popularisanje čitanja i pisanja o pročitanim knjigama, u formi dnevnika. Učenički dnevnici su podeljeni u tri kategorije: 1-2. razred, zatim 3-4. i 5-8. razred. Komisiju za pregledanje i izbor čitalačkih dnevnika za nagrađivanje čine bibliotekari i nastavnici osnovnih škola, zajedno sa načelnicom Školske uprave Zrenjanin, Snežanom Vlačić Oluški. Ukupno je na takmičenje pristiglo 245 dnevnika.

Na ovom takmičenju učenik OŠ „Dositej Obradović“ Opovo, David Knežević iz 8-2, osvojio je 2. mesto, odnosno Srebrnu značku, u kategoriji učenika 5-8. razred.

Dodela diploma i nagrada učenicima, uz mini program, upriličena je u Gradskoj biblioteci u Zrenjaninu, gde je David prisustvovao zajedno sa svojom nastavnicom srpskog jezika, Anitom Milanov.

Čestitamo Davidu na osvojenom mestu i Srebrnoj znački, uz želje da sledeće godine naši učenici budu još uspešniji.