Ministarstvo unutrašnjih poslova: Akcija pojačane kontrole saobraćaja u periodu od 16. do 22. juna

15/06/2021

Akcija pojačane kontrole saobraćaja u periodu od 16. do 22. juna

Beograd, 15.jun 2021.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 16. do 22. juna ove godine na teritoriji Republike Srbije sprovodiće akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

U okviru akcije, u subotu, 19. juna, po prvi put će biti realizovana i akcija pod nazivom „Alcohol and Drugs Marathon”, kada će tokom 24 časa neprekidno biti angažovani svi raspoloživi uređaji za otkrivanje prisustva alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola jedan je od najvećih problema bezbednosti saobraćaja u većini evropskih zemalja, uključujući i Srbiju. Reč je o prekršaju koji, uz prekoračenje brzine, najviše doprinosi izazivanju saobraćajnih nezgoda i težini posledica.

S druge strane, prekršaj upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci u ogromnom je porastu u svim evropskim zemljama, a u Srbiji je broj sankcionisanih vozača od početka ove godine gotovo tri puta veći u odnosu na isti period prošle godine.

Policijski službenici saobraćajne policije su od početka ove godine iz saobraćaja isključili oko 18.000 vozača zbog vožnje u alkoholisanom stanju i 700 vozača zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Akcija saobraćajne policije koja će trajati od 16. do 22. juna istovremeno će biti sprovedena u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope).


pročitajte još i

Vremenske prilike: Danas oblačno sa kišom, za vikend moguć sneg

Vremenske prilike: Danas oblačno sa kišom, za vikend moguć sneg

Danas oblačno sa kišom, za vikend moguć sneg Srbija, 8. decembar 2022 Prema prognozi RHMZ, danas će u Srbiji biti pretežno oblačno, mestimično sa kišom, a više padavina se očekuje u zapadnoj i centralnoj Srbiji. Vetar slab i umeren, u planinskim predelima kratkotrajno...

Najava manifestacija: Novogodišnja teglica i bazar 24. decembra

Najava manifestacija: Novogodišnja teglica i bazar 24. decembra

Novogodišnja teglica i bazar 24. decembra OPOVO, .. decembar 2022 – Dve, sada već tradicionalne manifestacije koje organizuje ONB Opovo (Kulturni centar Opovo), Novogodišnja teglica i Novogodišnji bazar (vašar) biće održane u subotu, 24. decembra. Novogodišnja teglica...

Republički hidrometeorološki zavod: Vetar u slabljenju

Republički hidrometeorološki zavod: Vetar u slabljenju

Vetar u slabljenju Srbija, 5. decembar  2022 Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas u košavskom području duvati umeren i jak jugoistočni vetar, još ujutru sa udarima olujne jačine preko 17 metara u sekundi, na jugu Banata i sa udarima preko...

najnovije

najčitanije