Talenat i znanje: Prijem za Anu Manasić i Milicu Kostić (video)

Talenat i znanje: Prijem za Anu Manasić i Milicu Kostić (video)

Talenat i znanje: Prijem za Anu Manasić i Milicu Kostić 

OPOVO, 30. maj 2024 – Pored mladih sportista, koji nas poslednjih godina na najbolji način reprezentuju u nacionalnim selekcijama Srbije, ove godine naša opština se može podičiti i sa učenicama Anom Manasić i Milicom Kostić koje su iz fizike i ruskog jezika postigle velike uspehe na državnim školskim takmičenjima.

Tim povodom Anu i Milicu, njihove nastavnike – mentore Jelisavetu Todorović i Jelenu Nedeljkov i direktora škole Slavišu Miškova, primili su predsednik opštine Miloš Markov i njegova zamenica Anka Simin Damjanov, koji su im tom prilikom čestitali na uspehu i uručili prigodne poklone i novčane nagrade.

Ana Manasić je učenica šestog razerda Izdvojenog odeljenja Sveti Sava“ iz Sefkerina (OŠ „Dositej Obradović“), ove godine je osvojila prvo mesto na republičkom školskom takmičenju iz fizike i drugo mesto na okružnom takmičenju iz matematike.

„Potrebna je prvo želja za nagradom i potreban je veliki rad da bi se ta nagrada dostigla. Trud, rad i odricanje, odnosno, većina vremena provedena u vežbanju i rešavanju zadataka. Da bi se otišlo na tako veliko takmičenje i uradili zadaci perfektno mora se vežbati“, poručila je Ana i rekla da joj je ambicija da upiše matematičku gimnaziju, zatim matematički fakultet i jednog dana bude profesor koji će deci prenositi znanje.

Milica Kostić, učenica osmog razreda Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Opovu, briljirala je na takmičenjima iz ruskog jezika. Apsolutna je pobednica prestižne regionalne Nisove olimpijade znanja iz ruskog jezika, dok je na republičkom školskom takmičenju bila treća.

„Još dok sam bila mala gledala sam na internetu i istražujem na ruskom jeziku koji mi je jednostavno „legao“. Ruski sam u školi učila od petog razreda i nisam morala toliko da se trudim jer sam već imala neko znanje i samo sam prelazila novo gradivo“, kaže Milica, kojoj je i pored toliko velikog talenta za ruski, želja ipak elektrotehnička škola i multimediji.

Talenat, znanje i rad su osobine Ane i Milice, a ujedno i dobar primer za ostalu decu, naravo i za nas odrasle

IO Olga Petrov: U Barandi obeležen Dan škole

IO Olga Petrov: U Barandi obeležen Dan škole

BARANDA, 30. maj 2024 – U izdvojemom odeljenju „Olga Petrov“ u Barandi – Osnovne škole „Zoran Petrović“ svečanom akademijom proslavljen je Dan škole, koji se obeležava povodom 9. maja, dana kada je streljana Narodni heroj Olge Petrov i Dana pobede nad fašizmom. Međutim, kako je u toku rekonstrukcija objekta škole, svečanost je pomerena za 30. maj.

Goste akademije, učenike i njihove roditelje, nastavnike, građane Barande i predstavnike lokalne samouprave i javnih ustanova je pozdravila direktorka škole Danijela Stanković, koja je ukratko predstavila istorijat škole, a zatim prozvala i uručila nagrade za učenike i njihove nastavnike mentore, koji su ove školske godine ostvarili zapažene rezultate na opštinskim, okružnim i republičkim takmičenjima.

Akademiju je otvorio školski hor, nakon toga je nastupio nedavno nagrađeni školski tamburaški orkestar iz Sakula, a zatim je program nastavljen raznim dramskim i muzičkim komadima.

Narodni muzej Pančevo: Projekcija etnološkog dokumentarnog filma „Sefkerinska Mandalina“

Narodni muzej Pančevo: Projekcija etnološkog dokumentarnog filma „Sefkerinska Mandalina“

PANČEVO, 29. maj 2024 – Povodom retrospektivne izložbe  – 60 godina stvaralaštva Dese Petrov Morar  Narodni muzej Pančevo u sredu, 5. juna u 19:00 časova priređuje projekciju etnološkog dokumentarnog filma „Sefkerinska Mandalina“ u produkciji Etnografskog muzeja u Beogradu i razgovor sa umetnicom Desankom Petrov Morar.

Dokumentarni etnološki film „Sefkerinska Mandalina“ snimljen je 1994. godine u produkciji Etnografskog muzeja u Beogradu, režiju potpisu Siniša Dimitrijević i etnolog Ljubomir Reljić, nekadašnji direktor Narodnog muzeja Pančevo.

Ako nikada niste čuli, ili vas zanima šta su Zavetine, Mandalina, Revena ili čime to „babe peru zube“ dođite da saznate o istoriji i običajima Banata koji lagano nestaju.

O Mandalini, jednoj od najvećih seoskih zavetina, koja se već dva veka održava u Sefkerinu, ali i o svojoj umetnosti, nakon projekcije filma sa publikom će razgovarati Desa Morar.