Predstavljamo vam Anu Manasić, pobednicu Republičkog takmičenja iz fizike

Predstavljamo vam Anu Manasić, pobednicu Republičkog takmičenja iz fizike

SEFKERIN, 30. april/1. maj 2024 – Na finalnom republičkom takmičenju iz fizike, koje je održano u Aranđelovcu, naša mlada, a pre svega talentovana sugrađanka, Ana Manasić iz Sefkerina, osvojila je prvo mesto. Ana je učenica šestog razreda Osnovne škole „Dositej Obradović“ – Izdvojeno odeljenje „Sveti Sava“ u Sefkerinu.

Ana je bez problema, prvo bila najbolja na opštinskom, a zatim je briljirala i na Okružnom takmičenju koje je održano u Dolovu gde je obezbedila plasman na finalno Republičko takmičenje u Aranđelovcu i postala najbolja mlada fizičarka u kategoriji šestih razreda u Srbiji. Svakako, dobar povod za razgovor.

Već nakon nekoliko razmenjenih rečenica ova devojčica pokazuje veliku zrelost i komunikativnost. Bez euforije, kao da je to nešto sasvim obično, priča o svom velikom uspehu.

„Pre svega, to je veoma lepo iskustvo kada odemo na tako veliko takmičenje, pogotovo iz nauke koju prvenstveno volim, a za koju znam da je veoma teško postići vrhunski rezultat i gde se treba veoma pomučiti za neku ostvarenu nagradu“, kaže Ana.

Pripreme za finalno takmičenje nisu bili lake i zahtevale su puno rada i truda.

„Veliku podršku i pomoć imala sam od svoje mame, koja je samnom sve vreme radila i veoma joj hvala na njenoj brizi. Mama mi je davala zadatke sa prethodnih republičkih takmičenja, rešavali smo te zadatke, a kada i ona nije znala gledali smo rešenja i na osnovu toga radili dalje. Takođe, mnogo nam je pomogla Jovana Ilin, ćerka učiteljice Ljiljane Ilin iz naše škole, koja nam je za svaki nerešeni zadatak objasnila kako da radimo“.

Sklonost ka prirodno – matematičkim naukama Ana nosi od početka školovanja.

„Od prvog razreda i od prvog dana u školi, meni se matematika jako svidela i ja sam je zavolela i svake godine sam išla na takmičenja iz matematike i na „Mislišu“, koje je logičko – matematičko takmičenje. U šestom razredu dobili smo novi predmet fiziku i pričali su mi da je fizika mnogo lakša od matematike, a da je usko povezana sa matematikom, tako da, eto mene i na takmičenju iz fizike.

Pored fizike, ove godine sam bila i na takmičenju iz matematike, stigla sam do okružnog takmičenja gde sam bila druga sa 71 osvojenim bodom/Glas Opova

Ana je odličan učenik svestranih intersovanja, kako za prirodne, tako i za društvene nauke.

„Pored fizike, ove godine sam bila i na takmičenju iz matematike, stigla sam do okružnog takmičenja gde sam bila druga sa 71 osvojenim bodom, a za plasman na republičko bilo mi je potrebno 77 bodova. Takođe, na takmičenju iz srpskog jezika stigla sam do najvišeg nivoa, a to je Okružno takmičenje, gde sam bila treća“.

Ambicije Ane Manasić vezane su prvenstveno za matematiku.

„Ja sam oduvek želela da budem profesor matematike. Kako se u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu učenici primaju od sedmog razreda, počela sam sa pripremama i pokušaću da uradim taj test – prijemni i upišem se u Matematičku gimnaziju. Želja mi je da kasnije upišem Matematički fakultet i postanem profesor matematike jer želja mi je da jednog dana predajem i svoje znanje prenosim deci, mada ne isključujem mogućnost da to bude i neka druga prirodno – matematička nauka“.

Na kraju, samo jedan zaključak – Bravo Ana, svi smo na tebe ponosni, samo nastavi tako.

U Srbiji danas do 25 stepeni, posle podne i uveče moguća kratkotrajna kiša

U Srbiji danas do 25 stepeni, posle podne i uveče moguća kratkotrajna kiša

SRBIJA, 1. maj 2024
U Srbiji će danas u većem delu dana biti pretežno sunčano, toplo i vetrovito sa temperaturama od 8 do 25 stepeni, a posle podne se očekuje lokalni razvoj oblačnosti sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom sa grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. Duvaće umeren i jak vetar, na planinama i u košavskom području povremeno i sa udarima olujne jačine, istočni i jugoistočni.

U Beogradu će tokom dana biti pretežno sunčano, toplo i vetrovito, a uveče i tokom noći na širem području grada, uz lokalni razvoj oblačnosti sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom i sa temperaturama od 12 do 24 stepena. Do 8. maja očekuje se promenljivo i nestabilnije vreme sa češćom pojavom kiše, pljuskova i grmljavina, dok će temperatura biti u postepenom padu.