Upozorenje za područje Beograda na visoke temperature

Upozorenje za područje Beograda na visoke temperature

Srbija/Beograd 30. jun 2024
Maksimalna temperatura danas i sutra biće u intervalu od 35 do 37 C.

UPOZORENJE ZA PODRUČJE SRBIJE NA VREMENSKE NEPOGODE (za 01. i 02. jul)
U ponedelJak uveče i noću ka utorku, kao i u utorak tokom celog dana ponovo se očekuju grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom.
U utorak se u većini mesta očekuje se između 20 i 40 mm, a u delovima zapadne, severne i centralne Srbije i od 40 do 80 mm kiše, lokalno i vise, za 24 h.
Dnevna temperatura biće u padu za oko 10 C u odnosu na ponedeljak.

UPOZORENJE ZA PODRUČJE BEOGRADA NA VREMENSKE NEPOGODE
U ponedeljak krajem dana i noću ka utorku, kao i u utorak tokom celog dana ponovo se ocekuju grmljavinske nepogode sa velikom kolicinom padavina, gradom i olujnim vetrom. Dnevna temperatura bice u padu za oko 10 C u odnosu na ponedeljak.

Galerija Jovan Popović: Lični simboli Jelene Simić u Opovu

Galerija Jovan Popović: Lični simboli Jelene Simić u Opovu

OPOVO, 29. jun 2024 – U U opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ otvorena je izložba umetnice Jelene Simić pod nazivom „Lični simboli“.

Izložbu su otvorile istoričarka umetnosti Ivana Milinković i autorka Jelena Simić, a Ivana Milinković je istakla grafičko istraživanje i poetiku slobodnog izraza.

“Grafička istraživanja Jelene Simić evoluiraju u kolaže koji učvršćuju njenu poetiku slobodnog izraza, kroz kreativnu igru i neposredan pristup materijalu. Prilikom stvaranja kolaža još uvek je dominantna crno-bela monohromija jer fokus ostaje na formi i simbolu. Spoj različitih materijala i prirodni tonovi tkanina su ti koji radovima daju voluminoznost i kolorit. Evolutivni put njene umetnosti završava skulpturom, kao logičnim progresom od kolaža, čineći prostor bitnim likovnim elementom. Napuštajući metafizički likovni prostor stvara u realnom prostoru, prepuštajući se njegovom uticaju na radove. Umetnica u svojima radovima sažima ključne likovne elemente (materijal, prostor i svetlost) poigravajući se sa njihovim slaganjem i upotrebom“, navodi se u tekstu kataloga.

Izložba likovni simboli otvorena je do 19. jula.

Ispratili smo još jednu generaciju maturanata Opštine Opovo (video)

Ispratili smo još jednu generaciju maturanata Opštine Opovo (video)

Ispratili smo još jednu generaciju maturanata Opštine Opovo

 

OPOVO, 28. jun 2024 – Maturanti osnovnih škola „Dositej Obradović“ Opovo i „Zoran Petrović“ Sakule proslavili su matursko veče u Hotelu „Stari Banat“ u Opovu. Pre proslave, u obe škole i njihovim izdvojenim odeljenjima u Sefkerinu i Barandi maturantima su uručena svedočanstva, a tradicionalno, svi maturanti naše opštine okupili su se kod fontane u opovačkom parku odakle je krenuo maturski defile do Starog Banata.
Maturante su pozdravili direktor OŠ „Dositej Obradović“ Slaviša Miškov“ i predsednik opštine Miloš Markov, ističući da su ponosni na njih i da im žele puno uspeha u daljem školovanju i životu.
Lokalna samouprava je kao i prethodnih godina sufinansirala proslavu, a nastavljena je i praksa da opština svakog maturanta daruje poklonom. Ove godine svi maturanti su dobili luksuzno izdanje bogato ilustrovane enciklopedije „1000 čuda prirode“.

Maturanti osnovnih škola „Dositej Obradović“ Opovo i „Zoran Petrović“ Sakule/Glas Opova

Đak generacije i najbolji učenik naše opštine Valentina Stojčić ističe druženje, veliku podršku nastavnika i lepe uspomene koje će poneti iz osnovne škole.

„Nije mi trebalo mnogo vremena i truda, samo je bitno učiti i razumeti ono šta učimo i čitamo, i ja sam tako sa razumevanjem najviše i najlakše učila. Tako da nisam puno vremena izdvajala ali opet bilo je tu i dana kada sam morala da izdvojim po ceo dan nešto naučim. Sklopila sam zaista divna prijateljstva tokom škole i nadam se da ću ta prijateljstva gajiti tokom celog života. Svi nastavnici koji su bili uz mene, moji roditelji, moje drugarice, zaista sam im zahvalna svima od srca, posebno nastavnicima jer oni su bili uz mene kad smo išli na takmičenja, spremali su me po ceo dan i online i u školi, tako da zaista želim svima njima da se zahvalim“, izjavila je Valentina.
Još jedna generacija izašla je iz klupa naših osnovnih škola, a ne zaboravimo da školstvo u našoj opštini traje preko 250 godina.

Komitet za bezbednost saobraćaja: Oko 85-90 odsto saobraćajnih nezgoda dolazi usled greške vozača

Komitet za bezbednost saobraćaja: Oko 85-90 odsto saobraćajnih nezgoda dolazi usled greške vozača

BEOGRAD, 29. juna (Tanjug) – Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja izjavio je danas da oko 85-90 odsto saobraćajnih nezgoda dolazi usled greške vozača, oko 15-20 procenata dominantan faktor je nebezbedan put, a pet odsto je tehnička neispravnost vozila. Okanović je za Tanjug rekao da ne smemo da zanemarimo tehničku neispravnost vozila i savetuje vozače da, pre polaska na put, odu kod mehaničara kako bi proverili vozilo, dodatnu opremu i pritisak u rezervnom točku.

“Ono što nije obavezno za privatne automobile, ali i jeste u nekim državama, uključujući Grčku, jeste protivpožarni aparat. Bez obzira na to da li je on obavezan ili ne, svakome savetujemo da ima taj aparat u vozilu, jer vidimo i sami na društvenim mrežama da bukvalno ne prođe dan, a da se jedan autobus ne zapali”, istakao je Okanović. On je istakao da je problem što mnogi ne znaju da upotrebe protivpožarni aparat, kao i da ukoliko dođe do požara obično dolazi u motornom prostoru, “Ukoliko se desi požar u motornom prostoru, nemojte u panici da brzo otvarate haubu jer tada dolazi do razbuktavanja vatre, već oslobodite poklopac haube i locirajte požar. Sa PP aparatom, između haube i maske, sa daljine polako stišajte požar”, naveo je on. Okanović savetuje da sa sobom uvek imate flaširanu vodu i da njome rashladite mesto gde je izbio požar i dodao da je pred put važno proveriti svetlosnu signalizaciju i klimu. On je istakao da je važno ujednačiti spoljnu i unutrašnju temperaturu i da ne treba praviti veliku razliku. “Pre nego što završite vožnju, isključite klimu, pojačajte ventilaciju i polako otvarajte jedan po jedan prozor kako bi se postepeno izjednačile spoljašna i unutrašnja temperatura”, istakao je on. Takođe, on je naveo da ukoliko se ne isključi klima pre završetka putovanja, led sa tog isparivača se otapa i ostaje u sistemu, a onda je ta voda od otopljenog leda idealna za razvoj štetnih mikroorganizama. Okanović je poručio da vozači treba prave pauze na dva sata i da ukoliko osete umor, jedino rešenje je da naprave pauzu i da se odmore. On savetuje da je bolje putovati danju, nego noću zbog nepredviđenih okolnosti, kao i da je noć predviđena za san i dodao da je prilikom putovanja važno imati i putno osiguranje.

Okanović je poručio da se alkohol prilikom vožnje ne sme konzumirati, a nedozvoljena je i upotreba mobilnih telefona. “Sad zamislite da na primer skrenete malo u levu stranu zato što čačkate telefon tokom vožnje, sudarite se s autobusom, napravite štetu autobusu od jedno 50.000 evra bez ikakvih problema, zato što su autobusi skupi i njihovi delovi takođe. Dođe policija, izmeri vam 0,25 promila, to je jedno veliko pivo za većinu ljudi. I zbog tog jednog velikog piva koje ste popili vi morate da platite štetu, odnosno 50.000 evra štetu na autobusu”, rekao je on. On je istakao da ne može da shvati da ljudi kupuju sedište zbog toga što idu u Grčku plašeći se njihove policije, a ne plašeći se za svoje dete i za njegov život. “Tako da, nemojte vi da strahujete od grčke policije i od njihovih kazni, strahujte od toga što može eventualno da se desi ukoliko ne poštujete pravila”, zaključio je

U Srbiji danas pretežno sunčano i toplije, do 34 stepena

U Srbiji danas pretežno sunčano i toplije, do 34 stepena

SRBIJA, 29. jun 2024 – U Srbiji će danas u većini mesta biti pretežno sunčano i toplije, a u brdsko-planinskim predelima, pre svega na jugozapadu i istoku Srbije, sredinom dana i posle podne očekuje se lokalni razvoj oblačnosti sa retkom (izolovanom) pojavom kiše i kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, saopštio je RHMZ.

Duvaće slab do umeren vetar, severnih pravaca, a temperature će se kretati od 15 do 34 stepena. U Beogradu će biti pretežno sunčano i toplije vreme, sa temperaturama od 18 do 33 stepena. RHMZ upozorava da danas počinje kratkotrajan priliv veoma toplog vazduha sa severa Afrike ka našem području i u nedelju se očekuju temperature do 37 stepeni uz tropske noći u urbanim sredinama. Od utorka se ponovo očekuje pojava grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme.