U nedelju Kup tolerancije, Gulašijada u Barandi i koncert Goce Tržan u Opovu

U nedelju Kup tolerancije, Gulašijada u Barandi i koncert Goce Tržan u Opovu

OPOVO, 25. maj 2024 – Petog, poslednjeg dana Majskih dana, na programu su dve manifestacije i koncert.

Tokom prepodneva (9:00h), na jezeru Gajger kod Hotela „Stari Banat“ u Opovu, održaće se 15. Kup tolerancije (takmičenje u sportskom ribolovu) u organizaciji Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara Opovo.

I U Barandi se od 10:00h održava još jedna dugovečna manifestacija, 16. baranđanska Gulašijada u organizaciji Lovačkog društva „Šnjep“. Poslednjih godina jedna od najposećenijih manifestacija u Opštini Opovo, koja pored takmičarskog dela u kuvanju, zbog svoje kulinarske ponude privlači veliki broj gostiju iz šire okoline. Do sada je prijavljeno preko 50 ekipa, a za posetioce se priprema tri vrste gulaša, jagnjetina, prasetina i vo na ražnju. Program manifestacije prate sportska takmičenja, tombola, folklor, živa muzika, besplatan sladoled za decu…

Na kraju, u večernjim časovima, veliki koncert na centralnom trgu u Opovu. Predgrupa je TD band (20:00h), a nakon njih nastupa poznata pop pevačica Goca Tržan (21:00h).

Bazar i folklorni koncert na centralnom trgu u Opovu (video)

Bazar i folklorni koncert na centralnom trgu u Opovu (video)

Bazar i folklorni koncert na centralnom trgu u Opovu

OPOVO 25. maj 2024 – Bazari koji se održavaju poslednjih godina tokom maja i oktobra na centralnom trgu u Opovu, postaju sve popularniji, što se vidi i po broju izlagača i po broju posetilaca. I ove godine preko 40 izlagača, a na štandovima širok izbor. Pre svega hrane i pića, tradicionalne banatske slane i slatke poslastice, štrudle, pite, kifle, pogačice, slana i slatka turšija, slanina i drugi sušeni mesni proizvodi, zatim med, domaća rakija i vino, i naravno razni suveniri.

Predsednik opštine Miloš Markov, zajedno sa svojom zamenicom Ankom Simin Damjanov, obišao je bazar, a nešto kasnije sa velike bine postavljene za folklorni koncert zvanično otvorio manifestaciju Majski dani, koja se održava povodom Dana opštine Opovo.

„Dobro došli na Majske dane, manifestaciju koju održavamo svake godine povodom praznika Dan opštine Opovo. I ove godine organizovan je lep i zanimljiv program, od sportskih i umetničkih događaja, preko kulinarstva do muzičkih koncerata. Mi kao lokalna samouprava, pored onih životnih stvari koje su bitne za funkcionisanje naše sredine, trudimo se da obogatimo i društveni život naše opštine, a ova manifestacija je svakako jedna od takvih. Drago mi je što vas danas ovde vidim u ovolikom broju, što ste iskoristili da porodično izađete i uživate u bazaru i koncertu.  Četitam vam naš zajednički praznik Dan opštine Opovo sa željom da se danas ali i sutra lepo provedete. Živeli“, poručio je Markov.

Pored bazara današnji dan je obeležila Smotra folklora „Đurđevak“ u organizaciji Kulturno umetničkog društva „Sveti Nikola“ iz Sakula. Tradicionalno, pre koncerta, centralnim ulicama Opova organizovan je defile svih učesnika. Na ovogodišnjoj smotri nastupilo je šest ansambala. Pored domaćina to su bila kulturno umetnička društva Čenta, Čigra iz Opova, Uroš Predić iz Orlovata, Dom kulture Mladost iz Glogonja i Tamiški vez iz Opova.

Koncert je počeo u 19 časova, a učesnici su se predstavili igrama iz Banata, Srbije, Šumadije, Leskovca, Brusnika, Makedonije, kao i vlaškim i bugarskim igrama.

Održan fudbalski turnir Nikolina Babin

Održan fudbalski turnir Nikolina Babin

Održan fudbalski turnir Nikolina Babin

OPOVO, 25. maj 2024 – Po prvi put, od ove godine, fudbalski turnir za mlađe kategorije koji povodom Majskih dana organizuje Škola fudbala Spartanac, nosiće ime po prerano preminuloj devojčici iz Barande, Nikolini Babin, koja je sedam godina nosila dres Spartanca.

Ispred organizatora gostima je dobrodošlicu poželeo Saša Komarov, a Spartanci su se minutom ćutanja još jednom oprostili od njihove drugarice Nikoline. Prisutnima se obratio i predsednik opštine Miloš Markov koji je učesnicima poželeo lepo druženje i takmičenje.

Pored domaćina na turniru su učestvovali dečaci i devojčice škola fudbala Voždovca, Sinđelića, Olea i Fitnesa, od 2011. do 2018. godišta.

Kao i prethodnog dana na Spartakovom krosu, fudbalski teren u Opovu je bio ispunjen decom, koja su se pre svega družila i igrala, dok je rezultat ipak bio u drugom planu.