Nastava u prirodi u odmaralištu Mitrovac na Tari (video)

Nastava u prirodi u odmaralištu Mitrovac na Tari (video)

Nastava u prirodi u odmaralištu Mitrovac na Tari

MITROVAC / OPOVO, 17. maj 2024 – Učenike osnovnih škola „Dositej Obradović“ Opovo i „Zoran Petrović“ Sakule sa izdvojenim odeljenjima u Sefkerinu i Barandi, koji se u okviru programa „Nastava u prirodi“ nalaze u poznatom dečijem odmaralištu „Mitrovac na Tari“, posetili su predsednik opštine Miloš Markov i direktori ovih škola, Slaviša Miškov i Danijela Stanković, a druženje su nastavili u restoranu odmarališta uz slatke palačinke.

Deca su zadovoljna boravkom na Tari gde zajedno sa svojim učiteljicama sprovode aktivnosti u prirodi.

Miloš Markov je izrazio zadovoljstvo programom „Nastava u prirodi“ kao i prilikom da obiđe najmlađe učenike naše opštine.

Deca su zadovoljna boravkom na Tari gde zajedno sa svojim učiteljicama sprovode aktivnosti u prirodi/Glas Opova

„Zahvaljujem se direktorima škola koji su me pozvali da zajedno obiđemo decu koja borave u odmaralištu na Tari. Zaista, jedan prelep ambijent i odmaralište, a pre svega su zadovoljna naša deca i to je nešto najlepše što ja kao predsednik mogu da vidim. Iskoristili smo priliku da ih počastimo slatkim desertom, a takođe smo razgovarali o mogućnosti da lokalna samouprava u narednom periodu preuzme na sebe deo finansiranja rekreativnih nastava jer uvek gledamo da podržimo programe koji su orijentisani ka našim najmlađima“ rekao je Markov.

Takođe, predsednik opštine je najavio i druga sufinansiranja učenika osnovnih škola koja će lokalna samouprava realizovati ove godine.

„Lokalna samouprava će i ove godine kroz budžetsku poziciju „porodica i deca“ finansirati nabavku udžbenika za sve đake prvake, tako da ono što smo započeli prošle godine nastavljamo i ove. Ujedno bih odgovorio i zahvalio se peticiji roditelja da se to uspostavi za sve razrede osnovne škole ali nažalost, nismo u ovom trenutku u mogućnosti što ne znači da ne težimo ka tome i da u narednom periodu kako se budžet opštine bude uvećavao i kako bude napredovala naša lokalna samouprava, da će i taj projekat postati stvarnost u vrlo bliskoj budućnosti. Ujedno bih najavio da ćemo i ove godine u saradnji sa Crvenim krstom Opovo, sufinansirati deo smeštaja za letovanje pedesetoro dece u Baošiće“, najavio je Markov.

Na sedmodnevnom boravku u odmaralištu Mitrovac nalazi se  89 dece od prvog do četvrtog razreda.

 

Izložba Dese Petrov Morar u Narodnom muzeju Pančevo

Izložba Dese Petrov Morar u Narodnom muzeju Pančevo

Pančevo, 17. Maj 2024
Narodni muzej Pančevo ima čast da 18. maja, na Međunarodni dan muzeja i Evropsku noć muzeja predstavi retrospektivnu izložbu Dese Petrov Morar – 60 godina stvaralaštva

Svečano otvaranje izložbe je u subotu 18. maja u 19 časova.

Desanka Petrov Morar, rođena u Sefkerinu 1946. godine, živi i stvara u Pančevu. Slikarstvom se bavi od 1963, a izlaže od 1964. godine.

Teme i motivi Desinih radova su svakodnevica banatskog sela, verovanjima njenih žitelja i religijskim običajima, dok, s druge strane, budući sklona fantastici, gradi lični svet simbola u radovima u kojima se prepliću snovi, vizije, košmari.

Izlagala je gotovo na svim kontinentima, ostvarivši 68 samostalnih nastupa i više od 300 kolektivnih izložbi u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji BiH, Nemačkoj, Švajcarskoj, Češkoj, Francuskoj, Španiji, Portugalu, Argentini, Japanu, SAD, Rusiji…

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja među kojima se ističu: Nagrada za ukupan umetnički rad  13. Bijenala naivne i marginalne umetnosti u Jagodini 2007. godine, Novembarske nagrada Pančeva za izuzetan uspeh u oblasti umetnosti 2016, Nagrada Opštine Kovačica za životno delo u likovnom stvaralaštvu 2021, Specijalne nagrada „Mihajlo Pupin“ u Idvoru 2023. godine.

Osim slikarstva, u domenu likovnih umetnosti, posvetila se i crtežu i skulpturi od terakote, izrađuje i ikone, a piše i poeziju. Dela Desanke Petrov Morar nalaze se u zbirkama mnogih muzeja, galerija i u privatnim kolekcijama u Srbiji i inostranstvu.

Na otvaranju izložbe publici će o umetnici više reći etnolog Nikola Vlajić, a Desine stihove govoriće Dejan Bosnić.

Dom zdravlja Opovo: Preventivni pregledi u nedelju 19. maja

Dom zdravlja Opovo: Preventivni pregledi u nedelju 19. maja

OPOVO, 17. maj 2024
U nedelju  19. maja u Domu zdravlja Opovo organizuju se preventivne pregledi za stanovništvo.
Građani će moći da urade pregled sa EKG-om i merenjem krvnog pritiska radi određivanja faktora rizika nastanka srčanih oboljenja. Takođe,  radiće se kompletna krvna slika i određivati nivo šećera u krvi (od 8 do 11 časova) kao i ultrazvuk abdomena.
Molimo građane da za ultrazvuk abdomena budu pripremljeni, obavezno ispražnjenih creva i sa laganim doručkom kako bi pregled mogao da se obavi.