Kulturni centar Opovo: Nova pozorišna predstava „Noć u kući gospodina Kolaka“

Kulturni centar Opovo: Nova pozorišna predstava „Noć u kući gospodina Kolaka“

OPOVO, 11. maj 2024 – U četvrtak, 23. maja, na repertoaru Kulturnog centra Opovo je nova pozorišna predstava – Noć u kući gospodina Kolaka. Po tekstu Vladimira Đurkovića, režija: Irfan Mensur, uloge: Boda Ninković, Irfan Mensur i Vladimir Kerkez.

Ulaznice su u prodaji od ponedeljka, 13. maja. Cena ulaznice 500 dinara.

Reč pisca: Irfan, Boda i Vlada su me naterali da napišem komad o tri luzera.Ponovo. Petnaest godina nakon mog prvog i jedinog takvog, a ujedno i debitanskog komada.

I ako je „Ne igraj na Engleze“ komad o tri antiheroja posle kog muškarci plaču, a ženama ništa nije jasno,  ”Noć u kući gospodina Kolaka” je komad o tri antiheroja posle kog muškarcima nije udobno, a ženama sve jasno. Mada, nisam  želeo da pojašnjavam bilo šta. Želeo sam da pitam jer svako pozorište, pa čak i ovo malo, kamerno, nepretenciozno, šarmantno pozorište postavlja pitanja.

Da li u vremenu terora lepote i mladosti, i triumfa forme nad suštinom, laži nad istinom i prava nad pravdom, u vremenu seksa bez ljubavi i pozorišta bez pisca i glumaca, u vremenu u kom se stvari digitalizuju, racionalizuju i banalizuju.. da li u tom vremenu, muškarac starog kova, analogni neki tip, može pronaći smisao? Prevedeno na jezik ovog vremena: Da li muškarci danas imaju upotrebnu vrednost?

U sećanje na mog prijatelja

Petra Kolaka (1977-2017)

Danas prvo izvlačenje “Uzmi račun i pobedi”, u igri više od 40 miliona računa

Danas prvo izvlačenje “Uzmi račun i pobedi”, u igri više od 40 miliona računa

Danas prvo izvlačenje “Uzmi račun i pobedi”, u igri više od 40 miliona računa

BEOGRAD, 11. maja (Tanjug) – Prvo izvlačenje u okviru novog kruga nagradne igre “Uzmi račun i pobedi” biće organizovano danas i tom prilikom biće dodeljena dva stana u naselju Zemunske kapije u Beogradu, najavio je prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali i dodao da je nagradnim fondom za prvi krug obuhvaćeno 10 stanova u vrednosti od 1,9 miliona evra.
Mali je naglasio da je za Vladu Srbije ova nagradna igra veoma važna jer na taj način direktno sarađuje sa građanima i zajedno sa njima se bori protiv sive ekonomije koja donosi štetu celom društvu.
“Ovu nagradnu igru od prošle godine organizujemo u digitalnom formatu, što znači da učesnici ne šalju koverte sa fiskalnim računima i slipovima, već ih skeniraju putem aplikacije ΄Uzmi račun i pobedi΄ koju je izradila Poreska uprava uz podršku NALED-a, Nemačke razvojne saradnje GIZ i Inicijative Bolji način. Aplikacija može besplatno da se preuzme na Google play, Apple i Huawei prodavnicama”, naveo je prvi potpredsednik vlade.
On je podsetio da građani račune putem aplikacije mogu da šalju od 8. aprila, a validni su svi računi koji su izdati u ovoj godini, bez obzira na vrednost.
“Od tada je registrovano čak 406.322 naloga, sa kojih je poslato 41,8 miliona računa i dodeljeno više od 50 miliona jedinstvenih kodova, što je potvrda ogromnog interesovanja građana za ovu nagradnu igru. Sve to pokazuje da su građani prepoznali napore i aktivnosti Vlade Srbije u borbi protiv sive ekonomije”, naveo je Siniša Mali.
Važna novina u ovoj nagradnoj igri je, dodaje Mali, da građani koji plaćaju karticom ili instant mogu da udvostruče svoje šanse za dobitak, s obzirom na to da se za svako bezgotovinsko plaćanje koje je zabeleženo na računu dobija dodatni kod koji ravnopravno učestvuje u izvlačenjima.
“Pozivam građane da u što većem broju uzmu učešće u ovoj nagradnoj igri i plaćaju bezgotovinski, jer to je najbolji način da se zajedno borimo protiv sive ekonomije i zajedno gradimo bolju i lepšu Srbiju, a svima koji budu slali račune u nagradnoj igri želim puno, puno sreće”, zaključio je Mali.
Vlada Srbije je, uz podršku NALED-a, pokrenula novi, šesti ciklus nagradne igre “Uzmi račun i pobedi”, koja se sa uspehom organizuje još od 2017. godine.
Cilj priređivanja nagradne igre je jačanje poreske kulture i podizanje svesti građana i privrede o značaju suzbijanja sive ekonomije i jačanje motivacije za poštovanje propisa, dalje jačanje fiskalne discipline i podsticanje bezgotovinskog plaćanja kao jednog od instrumenata u borbi protiv sive ekonomije.
Svi građani koji žele da učestvuju u novom ciklusu nagradne igre moraju da otvore nalog na aplikaciji “Uzmi račun i pobedi”.
Nalozi otvoreni za prethodni ciklus nagradne igre i svi poslati računi iz 2023. su obrisani.
Pravo učešća imaju svi punoletni građani sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji Republike Srbije koji su poslali najmanje jedan fiskalni računi.
Procedura registracije za učešće u nagradnoj igri je jednostavna. Potrebno je preuzeti aplikaciju i otvoriti korisnički nalog.
Neophodno je uneti broj mobilnog telefona, ime i prezime, mesto, adresu i broj lične karte i označiti polja koja potvrđuju da je reč o punoletnoj osobi i da prihvata pravila nagradne igre i politiku privatnosti.
Nakon klika na dugme “Registracija”, učesnik će na broj mobilnog telefona dobiti SMS poruku sa kodom koji je potrebno uneti u aplikaciju i završiti kreiranje profila.
Svaki građanin, pored svog, u aplikaciji može da otvori još četiri naloga, primera radi za članove svoje porodice, što olakšava starijim osobama i drugim licima kojima je potrebna pomoć s novim tehnologijama da učestvuju u nagradnoj igri.
Unos računa je moguć skeniranjem QR koda ili ručnim unosom PFR broja i PFR vremena računa.
Aplikacija svakom učesniku šalje obaveštenje da li je uspešno uneo račun. Takođe, aplikacija ne dozvoljava unos neispravnih računa, računa izdatih ranijih godina ili unos istog računa više puta.
Takođe, učesnici mogu da ostvare uvid u sve svoje skenirane račune putem aplikacije, tako da ne moraju da čuvaju račune u papiru.
U prvom krugu nagradne igre će biti ukupno pet izvlačenja, tokom kojih će biti dodeljeno deset stanova u Beogradu. Prvo izvlačenje će biti u subotu, 11. maja, a poslednje u subotu, 8. juna 2024. godine.
Izvlačenja će tradicionalno biti emitovana uživo na RTS-u, subotom u 18 sati.
Svi računi koji su poslati u subotu do 12 časova učestvuju u izvlačenju tog dana – oni računi koji su poslati nakon toga ili koji nisu izvučeni u emisiji, imaju pravo učešća u narednim izvlačenjima.
Deset stanova u Beogradu koji će biti dodeljeni srećnim dobitnicima nalaze se u naselju Zemunske kapije.
Stanovi su veći nego prethodnih godina, a što se tiče njihove veličine dva su jednoiposobna (po 46 kvadrata), dva dvosobna (po 54 kvadrata), pet trosobnih (71 do 76 kvadrata) i jedan četvorosoban dupleks od 102 kvadrata.
Ukupna vrednost nagradnog fonda, odnosno 10 stanova koji će građanima biti dodeljeni, iznosi 1.913.228,90 evra.
Sva pitanja i odgovore o nagradnoj igri građani mogu da pronađu na stranici Kontakt centra „Uzmi račun i pobedi“. Kao i do sad, najvažnije informacije o “poreskoj lutriji” i suzbijanju sive ekonomije dostupne su na nacionalnom portalu ”www.uzmiracun.rs”.

Sutra promenljivo oblačno, mestimično s pljuskovima i grmljavinom

Sutra promenljivo oblačno, mestimično s pljuskovima i grmljavinom

Sutra promenljivo oblačno, mestimično s pljuskovima i grmljavinom

SRBIJA, 11. maja 2024

Sutra se očeluje da će biti promenljivo oblačno i nestabilno vreme, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ). Duvaće slab i umeren severni i severozapadni vetar. Jutarnja temperatura biće od 5 stepeni na jugoistoku i istoku zemlje do 14 °C u Beogradu, a najviša dnevna od 20 do 23 °C. U Beogradu će sutra biti oblačno i nestabilno, povremeno s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom. Duvaće slab i umeren severni i severozapadni vetar. Jutarnja temperatura biće oko 14 °C, a najviša dnevna oko 22 °C.

Prema prognozi RHMZ za idućih sedam dana, u ponedeljak će biti pretežno sunčano, osim na istoku Srbije gde se uz promenljivu oblačnost još ponegde očekuje kratkotrajna kiša ili pljusak. Zatim će biti promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima. Kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom u utorak i sredu mestimično se očekuju na zapadu i jugu naše zemlje, a u drugoj polovini sedmice ponegde i u ostalim predelima. U košavskom području će od srede jugoistočni vetar biti u pojačanju.