Gledajte u nebo, Perseidi stižu večeras

12/08/2023

OPOVO, 12. avgust 2023
Kiša meteora poznata je kao Perseidi ili Suze Svetog Lavrentija, pojavljuje se u sazvežđu Persej, po čemu je i dobila ime. Astronomi procenjuju da će se kiša meteora najbolje videti u noći 12. na 13. avgust, ali ne iz gradova, zbog previše svetla i zagađenja.

Komete koje prolaze kroz Sunčev sistem, naročito kada se nađu u blizini Sunca, za sobom ostavljaju čestice pod nazivom meteroidi. Te čestice onda ulaze u našu atmosferu, potom i sagorevaju. Nebeska kiša nas podseća na zvezde padalice, koje paraju nebo ostavljajući tragove svetlosti.

Meteorski roj poznat pod nazivom Perseidi dolazi od komete Svift-Tatl, čija orbita može biti u najudaljenijoj tački od Sunca, kada seže do iza Plutona, a najbliža relativno blizu Zemlje. Putanju oko Sunca kometa pređe za 133 godine.

Kada kometa Svift-Tatl priđe Suncu, njegova toplota je zagreje i omekša, pa na svojoj putanji pušta čestice i stvara meteorski roj Perseida, što je poslednji put zabeleženo 1992. godine.

Nije potrebna posebna oprema da biste videli kišu meteora. Predlog astronoma je da budete dovoljno daleko od svetlosti velegrada, našim očima potrebno je petnaestak minuta da se priviknu na mrak. Moramo se naoružati strpljenjem, meteori se mogu pojaviti na bilo kom delu neba.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Hortikultura: U Bašti u srcu grada

Hortikultura: U Bašti u srcu grada

U Bašti u srcu grada Beograd, 25. april 2023 U Beogradu  je u toku 28. međunarodni sajam hortikulture „Beoplant fair“. Iz našeg mesta na sajmu su prisutni Rasadnik cveća porodice Vujić „Florenca“ i udruženje voćara i povrtara “Lala” sa svojim proizvodima. Bašta u srcu...

najnovije

najčitanije