Kako do bolje međusektorske saradnje u zaštiti žrtve nasilja u porodici

Kako do bolje međusektorske saradnje u zaštiti žrtve nasilja u porodici

Kako do bolje međusektorske saradnje u zaštiti žrtve nasilja u porodici

 

NOVI SAD, 30. novembar 2022 – U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu organizovana je koneferencija „Neophodnost međusektorskog pristupa zaštiti žrtve nasilja u porodici“.

Cilj konferencije je  podsticanje efikasniju i delotvornije saradnje nadležnih državnih organa i centara za socijalni rad na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine koji su zaduženi za sprečavanje nasilja i pružanje zaštite i podrške žrtvama nasilja u porodici.

Učešće na konferenciji i o ulogama institucija govorili su Damir Kostovski, zamenik javnog tužioca u Novom Sadu, Olivera Pejak Prošek, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu, Daliborka Vojvodić Tomović, rukovodilac grupe za suzbijanje maloletničke delikvencije i nasilja u porodici PU Novi Sad i Biljana Kikić Grujić, šef radne grupe i zamenik predsednika Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama.

U radu konferencije učestvovale su i predstavnice Opštine Opovo – zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov i sekretar Skupštine opštine Opovo Jelena Petrović, kao i predstavnice Centra za socijalni rad Opovo – direktorka Jelena Bjelica i psiholog Valentina Stoja Ugrinov.

Konferenciju je otvorila Maja Raljić-Nikić, šef inspekcije Pokrajinskog sekretarijata koja je tom prilikom rekla da je rodno zasnovano nasilje prema ženama i nasilje u porodici izuzetno složena pojava sa različitim i mnogodtrukim uzrocima, čije prevazilaženje zahteva izgradnju adekvatnog sistema suzbijanja i prevencije nasilja.

„Statistički podaci iz godine u godinu pokazuju povećanje broja prijavljenih slučajeva nasilja, pa je tako u 20221. godini u centrima za socijalni rad na teritoriji Pokrajine evidentirano 8.369 prijava porodičnog i partnerskog nasilja“, istakla je Raljić-Nikić i dodala da ni jedna evropska zemlja nije uspela da uspostavi sistem koji je u svim elementima efikasan i delotvoran u suzbijanju nasilja prema ženama i u porodici. „Neodstatak međusektorske saradnje ne obezbeđuje adekvatnu borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, već vodi ka fragmentarnom rešavanju problema i ne može dati očekivane rezultate.“

Maja Raljić-Nikić je još dodala da ova konferencija, pored razmene mišljenja i iskustava treba da rezultira i predlozima, rešenjima ili inicijativama  koje bi unapredile međusektorsku saradnju, ali i sistem u celini.

Konferencija je bila namenjena zaposlenim u centrima za socijalni rad, osnovom javnom tužilaštvu, osnovnom sudu, policijskim i opštinskim upravama.

Protest prosvetara: Obustava nastave i skraćeni časovi

Protest prosvetara: Obustava nastave i skraćeni časovi

Obustava nastave i skraćeni časovi

OPOVO, 30. novembar 2022 – U cilju skretanja pažnje javnosti na narastajuće nasilje u školama i prosvetari OŠ „Zoran Petrović“ pridružili su se protestu tako da sutra neće biti nastave u Sakulama i Barandi.

U OŠ „Dositej Obradović“ sutra će biti skraćeni časovi. Kako su nam nadležni iz ove školske ustanove rekli, ciljeve i poruku ovog protesta podržavaju ali kako nije bilo jedinstvenog stava svih zaposlenih, nastava će se odvijati, međutim, zbog tehničkih problema, radova na vodovodu u Opovu (zbog čega će  škola u Opovu biti bez vodosnabdevanja)  i radovi na elektromreži u Sefkerinu (zbog čega će škola u Sefkerinu biti bez struje i vodosnabdevanja) časovi će biti skraćeni.

 

Školski sport košarka: Opovčanke pobednice okružnog prvenstva

Školski sport košarka: Opovčanke pobednice okružnog prvenstva

Opovčanke pobednice okružnog prvenstva

OPOVO, 29. novembar 2022 – Košarkašice Osnovne škole „Dositej Obradović“ iz Opova pobednice su Okružnog školskog prvenstva u košarci.

Domaćin prvenstva je bio Kovin, a naše košarkašice su u polufinalu pobedile upravo domaćina, OŠ „Đura Jakšić“ i u finalu OŠ „Isidora Sekulić“ iz Pančeva.

Opovčanke su se plasirale na međuokružno prvenstvo na kojem će još nastupiti pobednici okružnih takmičenja Zrenjanina, Novog Sada i Beograda.

 

Glas Opova: Vodič kroz istoriju i kulturu Opštine Opovo

Glas Opova: Vodič kroz istoriju i kulturu Opštine Opovo

Vodič kroz istoriju i kulturu Opštine Opovo
OPOVO, 29. novembar 2022 – U okviru projekta „Vodič kroz istoriju i kulturu Opštine Opovo“, koji realizuje UG „Glas Opova“ pod pokroviteljstvom Opštine Opovo, u maloj sali Kulturnog centra Opovo održan je četvrtI set kreativnih radionica na kojima su učestvovali učenici 7. razreda i članovi Učeničkog parlamenta OŠ „Dositej Obradović“ Opovo.

Vodič kroz istoriju i kulturu Opštine Opovo; Foto/Glas Opova

Osnovcima su predstavljene biografije osam značajnih kulturnih delatinka koji su rođeni ili živeli i radili na teritoriji Opštine Opovo: slikar Jovan Popović (1810 – 1864), slikar Pal Dečov (1951 – 2016), arheolog Andreas Majer (1917 – 1992), slikar i karikaturista Stevan Milosavljević (1881 – 1926), istoričar, pedagog i etimolog Borislav Jankulov (1878 – 1969), slikar i pisac Zoran Petrović (1921 – 1996), filmski snimatelj Slavko Jovanović (1887 – 1962) i kulturolog Velibor Stefanović (1925 – 1984).

Pored predavanja i razgovora, učenici su imali priliku da pogledaju dokumentarni film o slikaru Jovanu Popoviću.

Vodič kroz istoriju i kulturu Opštine Opovo