Inspekcija za zaštitu životne sredine: Kvalitet unutrašnjeg vazduha

July 20, 2022

Kvalitet unutrašnjeg vazduha

Opovo, 20. jul 2022
Pored očuvanja kvaliteta i sprečavanja zagađenja vazduha u spoljašnjoj sredini, veoma je važan kvalitet ambijentalnog, unutrašnjeg vazduha.

Ako se uzme u obzir koliko vremena provodimo u zatvorenom prostoru svakako da se nameće pitanje kvaliteta vazduha koji udišemo u kući ili na radnom mestu. Na kvalitet ovog vazduha utičemo sami upotrebom sredstava koja su pratioci savremenog načina života.

Sredstva za čišćenje, dezinficijensi, sredstva za odmašćivanje, deterdženti, omekšivači, osveživači prostorija, parfemi, lakovi za nokte i kosu, kupke i šamponi, mirišljave sveće, lepkovi, boje i lakovi, sve su to supstance koje utiču na kvalitet unutrašnjeg vazduha. Svrstavaju se u isparljiva organska jedinjenja (VOC), koja isparavaju već na sobnoj temperaturi i prepoznajemo ih po intenzivnom mirisu u prostoriji. Koncentracija VOC jedinjenja u zatvorenom prostoru može biti višestruko veća nego u spoljašnjem vazduhu i može izazvati umor, glavobolju, vrtoglavicu, iritaciju kože i očiju, poremećaje u funkciji respiratornog i nervnog sistema. Efekti na zdravlje mogu biti kratkotrajni ali izazvati i trajna oštećenja.

Redovno provetravanje, biranje proizvoda bez mirisa i češća primena prirodnih i biljnih preparata, dobro ispiranje svih površina, ispiranje deterdženata i omekšivača sa odeće, oprani veš sušiti napolju, renoviranje i krečenje kuće vršiti kada je kuća prazna, izbegavanje upotrebe cigareta, načini su za  smanjenje emisije isparljivih organskih jedinjenja u zatvorenom prostoru.

                                                                                                Inspektorka za zaštitu životne sredine

                                                                                                                     Marina Mitrović

pročitajte još i

Matične knjige venčanih: U septembru šest venčanja

Matične knjige venčanih: U septembru šest venčanja

U septembru šest venčanja OPOVO, 1. oktobar 2022 - Tokom septembra na teritoriji Opštine Opovo održano je šest venčanja, četiri u Opovu i dva u Sefkerinu. OPOVO: Đorđe Šimšić i Jovana Lekić; Nemanja Janjić i Tanja Spasevski; Saša Jovanov i Jelena Surdanov; Saša...

Popis stanovništva 2022: Danas počinje popis

Popis stanovništva 2022: Danas počinje popis

Danas počinje popis BEOGRAD, 1. oktobra (Tanjug) - U Srbiji danas počinje popis stanovništva, a oko 15.000 izabranih popisivača krenuće od vrata do vrata, metodom intervjua da od građana prikupljaju popisne podatke. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin...

najnovije

najčitanije