Inspekcija za zaštitu životne sredine: Kvalitet unutrašnjeg vazduha

20/07/2022

Kvalitet unutrašnjeg vazduha

Opovo, 20. jul 2022
Pored očuvanja kvaliteta i sprečavanja zagađenja vazduha u spoljašnjoj sredini, veoma je važan kvalitet ambijentalnog, unutrašnjeg vazduha.

Ako se uzme u obzir koliko vremena provodimo u zatvorenom prostoru svakako da se nameće pitanje kvaliteta vazduha koji udišemo u kući ili na radnom mestu. Na kvalitet ovog vazduha utičemo sami upotrebom sredstava koja su pratioci savremenog načina života.

Sredstva za čišćenje, dezinficijensi, sredstva za odmašćivanje, deterdženti, omekšivači, osveživači prostorija, parfemi, lakovi za nokte i kosu, kupke i šamponi, mirišljave sveće, lepkovi, boje i lakovi, sve su to supstance koje utiču na kvalitet unutrašnjeg vazduha. Svrstavaju se u isparljiva organska jedinjenja (VOC), koja isparavaju već na sobnoj temperaturi i prepoznajemo ih po intenzivnom mirisu u prostoriji. Koncentracija VOC jedinjenja u zatvorenom prostoru može biti višestruko veća nego u spoljašnjem vazduhu i može izazvati umor, glavobolju, vrtoglavicu, iritaciju kože i očiju, poremećaje u funkciji respiratornog i nervnog sistema. Efekti na zdravlje mogu biti kratkotrajni ali izazvati i trajna oštećenja.

Redovno provetravanje, biranje proizvoda bez mirisa i češća primena prirodnih i biljnih preparata, dobro ispiranje svih površina, ispiranje deterdženata i omekšivača sa odeće, oprani veš sušiti napolju, renoviranje i krečenje kuće vršiti kada je kuća prazna, izbegavanje upotrebe cigareta, načini su za  smanjenje emisije isparljivih organskih jedinjenja u zatvorenom prostoru.

                                                                                                Inspektorka za zaštitu životne sredine

                                                                                                                     Marina Mitrović

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije