Ptice Potamišja: Dva zanimljiva nalaza u Sakulama i Opovu

18/07/2022

Dva zanimljiva nalaza u Sakulama i Opovu

OPOVO, 18. jul 2022 – Bogatstvo biodiverziteta Potamišja je neosporno i ne prestaje da nas iznenađuje tokom cele godine. I ovog meseca ornitolozi su imali dva zanimljiva nalaza. U Sakulama su posmatrani ždralovi (Grus grus), a u Opovu orao ribar (Pandion haliaetus).

Ove dve vrste nisu retkost u našem delu Potamišja, ali je veoma neobično i što su prisutne u julu.

Foto: ČedaVučković-Glas Opova

Pančevački prirodnjak Boris Okanović fotografisao je par ždralova 15. jula na ribnjaku u Sakulama. Ždralovi se ne gnezde u Srbiji (poslednje gnežđenje je zabeleženo početkom 20. veka) i u našoj zemlji su prisutni tokom prolećne i jesenje migracije, dok manji broj ostaje na zimovanju. Naš kraj je jedna od migratornih stanica gde se ždralovi zadržavaju i do sada, van tog perioda, posmatrani su jedino tokom aprila. Povremeno ždralovi su u Srbiji zabeleženi i tokom reproduktivnog perioda ali nikada nije potvrđeno gnežđenje. Zbog toga je i ovaj nalaz vrlo zanimljiv, mada, verovatno se radi o pticama koje lutaju.

Dva dana kasnije, 17. jula, na lokalitetu Venčov vinograd u Opovu, naš fotoreporter Čeda Vučković, fotografisao je orla ribara. I ova vrsta je za Srbiju specifična tokom prolećne i jesenje migracije kada preleće našu zemlju. Povremeno se viđa i tokom cele godine ali to je retkost, tako da je i ovaj julski nalaz neobičan i zanimljiv za ornitologe.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Gledajte u nebo, Perseidi stižu večeras

Gledajte u nebo, Perseidi stižu večeras

OPOVO, 12. avgust 2023 Kiša meteora poznata je kao Perseidi ili Suze Svetog Lavrentija, pojavljuje se u sazvežđu Persej, po čemu je i dobila ime. Astronomi procenjuju da će se kiša meteora najbolje videti u noći 12. na 13. avgust, ali ne iz gradova, zbog previše...

najnovije

najčitanije