Ranko Sarić: Gde god nađeš zgodna mesta tu drvo posadi

12/07/2022

Gde god nađeš zgodna mesta tu drvo posadi

OPOVO, 12. jul 2022 – „Gde god nađeš zgodna mesta tu drvo posadi“ stihovi su našeg poznatog pesnika Jovana Jovanovića Zmaja, a kojih se pridržava naš sugrađanin Ranko Sarić bez kojeg se gotovo ne može zamisliti akcija pošumljavanja u našem kraju. Za šume i prirodu vezan je profesionalno kao samostalni referent za gajenje i zaštitu šuma mekih lišćara u Šumskom gazdinstvu „Banat“ Pančevo ali poslednjih sedam godina većinu svog slobodnog vremena posvećuje ekološkom aktivizmu, konkretno podizanju drvoreda i poljozaštitnih pojasa na području Opštine Opovo.

Na osnovu inicijative i ličnog zalaganja, Ranko je svoj prvi drvored hrasta lužnjaka podigao u neposrednoj blizini Sportsko rekreativnog  centra Opovo, a do kraja proleća 2022. godine, zasnovao ih je u ukupnoj dužini od 5 km, na lokacijama: početak ulice Stanka Tomića, staza prema Barandi i put prema Debeljači. Pored ove plemenite vrste tvrdih lišćara koju je podigao iz semena, Ranko je proizveo sadnice domaće crne topole čije poreklo je sa područja Deliblatske peščare, i zasadio ih pored puta za Sefkerin, Debeljaču, kod mosta u Opovu i pored Sportsko rekreativnog centra, na pravcu dugom 2 km.

Radi raznovrsnosti, na stazi za Barandu, i pored Sportsko rekreativnog centra Opovo, u dužini od 1,5 km je zasadio i sadnice klena, bagrema, javora i poljskog jasena.

Njegova posvećenost u očuvanju prirode bio razlog da mu Opština Opovo ove godine dodeli Majsku nagradu za doprinos u ekološkom aktivizmu i unapređenju lokalnog biodiverziteta.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije