Izložba Poznati likovi: Šilerovo „Igralište“ u opovačkoj galeriji (video)

09/07/2022

Šilerovo „Igralište“ u opovačkoj galeriji

OPOVO, 8. jul 2022 – Nakon 10 kolektivnih izložbi mladi fotograf Igor Šiler po prvi put izlaže samostalno i to u svom Opovu.

Izložbu pod nazivom „“ otvorili su direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić, istoričar umetnosti Ivana Milinković i autor Igor Šiler.

Igor je studije fotografije započeo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a završio na Kraljevskoj akademiji umetnosti u Hagu i trenutno živi i radi u Amsterdamu.

Igor Šiler/Foto: Glas Opova

Fokus njegovog umetničkog izraza je fotografija nastala na unikatan način. Koristeći se instalacijama, koje neretko prate izlagačku praksu umetnika, sa elementima dizajna, autor daje finalan proizvod nesvakidašnjih prizora.  Izložba „Poznati likovi: Igralište“, nastavak je njegovog diplomskog rada „Familiar Characters“, koji je odbranio na Kraljevskoj akademiji umetnosti u Hagu, ističe u prikazu izložbe Ivana Milinković.

Prema rečima samog autora, njegova umetnička praksa se oslanja na balkansko poreklo, uključujući tradiciju i kulturu podneblja. Koristeći sećanja stvara fantazmagoriju prožetu ličnim osećajem neobičnosti i sumornosti sučeljene sa nežnošću i toplinom. Šiler ističe da ke detinjstvo njegova glavna preokupacija kojoj pristupa prostorno i teatralno, uz naglašavanje atmosfere.

Igor Šiler je dobitnik počasnog priznanja na konkursu za nagradu Dimitrije Bašičević Mangelos 2021. godine za osoben i izvanredan višegodišnji umtenički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu. Takođe, nominovan je za Foam Paul Huf nagradu 2022. godine, koja se dodeljuje generacijskom talentu koji je stvorio nezavisan rad kroz prikaz ličnog vizuelnog jezika i stila.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Čitalački klub ONB Opovo: Veče poezije i „Godine vrana“

Čitalački klub ONB Opovo: Veče poezije i „Godine vrana“

Veče poezije i „Godine vrana“ OPOVO, 23. april 2024 - Na sastanku čitalačkog kluba, sinoć je bila posebno lepa atmofera. Učesnice su recitovale poeziju i uživale slušajući. Čulo se mnogo lepih pesama, podsetilo na neke koje smo voleli i veče je pokrenulo nežna...

najnovije

najčitanije