Denta BP Pharm: Akcija besplatne kontrole glukoze u krvi

Denta BP Pharm: Akcija besplatne kontrole glukoze u krvi

Akcija besplatne kontrole glukoze u krvi
OPOVO, 5. oktobar 2022 – Veliki odziv građana obeležio je današnju akciju besplatne kontrole glukoze u krvi koja se održala u maloj sali Kulturnog centra Opovo.
Organizator akcije Denta BP Pharm bio je dobar domaćin, a akcija je sprovedena u saradnji sa lekarima i medicinskim sestrama Doma zdravlja Opovo.
Akcija je ujedno bila i promocija aparata za određivanje nivoa glukoze u krvi „Element™“ kojeg odlikuje bio senzor tehnologija, najmanji uzorak krvi (0,3µL), rezultat u roku od 3 sekunde i automatsko prepoznavanje koda test trake.
Element™ aparat omogućava da rezultate povežete sa svojim dnevnim aktivnostima, koje su ujedno i najuticajniji faktor na nivo glukoze u krvi.

Akcija besplatne kontrole glukoze u krvi; Foto/Glas Opova

Akcija besplatne kontrole glukoze u krvi.1; Foto/Glas Opova

 

Matične knjige umrlih: U septembru 17 preminulih

Matične knjige umrlih: U septembru 17 preminulih

U septembru 17 preminulih
OPOVO, 5. oktobar 2022 – Tokom septembra u matičnim i pogrebnim knjigama na teritoriji Opštine Opovo upisano je 17 preminulih, šest u Opovu, četiri u Barandi, dvoje u Sakulama i pet u Sefkerinu.

OPOVO: Emilija Lavaček (1928), Stanojka Pešić (1934), Petar Kovačević (1937), Desanka Kilibarda (1933), Anđelko Stojić (1961), Zvonko Petrović (1963).

BARANDA: Jakov Babin (2022), Nikolina Jovanov (2004), Draginja Kapunac (1942), Marko Šajin (1983).

SAKULE: Vladislav Milenović (1941), Milica Stanojev (1940).

SEFKERIN: Rosa Jokić (1940), Koviljka Bakić (1943),  Stojadin Todorovski (1947), Lazar Đurkin (1940).

 

Dečja nedelja: Kreativna radionica u Sakulama

Dečja nedelja: Kreativna radionica u Sakulama

Kreativna radionica u Sakulama

SAKULE, 4. oktobar 2022 – Drugi dan održavanja Dečje nedelje u organizaciji Opštinske narodne biblioteke u saradnji sa osnovnim školama naše opštine, održana je u Osnovnoj školi „Zoran Petrović“ Sakule.
Radionicu su vodile su vodile primenjeni dizajneri Jovana Ugrinov i Olga Reljić, a tema je bila izrada maski od kartona.
Projekat dečjih radionica podržao je Pokrajinski sekretarijat za kuluru, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

 

 

Opštinski štab za vanredne situacije: Popuna jedinica civilne zaštite

Opštinski štab za vanredne situacije: Popuna jedinica civilne zaštite

Popuna jedinica civilne zaštite

OPOVO, 5. oktobar 2022 – Jedinica civilne zaštite se obrazuje za izvršavanje mera i zadataka civilne zaštite u vanrednim i drugim situacijama, izazvanih elementarnim nepogodama i drugim nesrećama uključujući i posledice ratnih i drugih dejstava.

Područje na kojem jedinica civilne zaštite reaguje je teritorija opštine Opovo.

Jedinica civilne zaštite može se angažovati u slučaju potrebe u svim  naseljima na teritoriji opštine Opovo, na osnovu naredbe komandanta Opštinskog štaba za vanredne situacije, na teritoriji opštine Opovo (u daljem tekstu: Opštinski štab).

Jedinica civilne zaštite opšte namene u otklanjanju posledica vanrednih situacija učestvuje u saradnji sa specijalizovanim jedinicama za zaštitu i spasavanje Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, jedinicama vojske Republike Srbije.

Član 3.

Opština Opovo  obrazuje jedinicu civilne zaštite, oprema je i osposobljava kao operativnu snagu za izvršavanje obimnih i manje složenih zadataka a naročito za: lokalizovanje i gašenje početnih i manjih požara i šumskih požara, učešće u  zaštiti od poplava, ukazivanje prve pomoći, održavanje reda, učešće u zbrinjavanju ugroženog stanovništva, kao ispomoć specijalizovanim jedinicama civilne zaštite i obavljanju drugih aktivnosti po proceni Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Opovo (u daljem tekstu: Opštinski štab).

Član 4.

Na teritoriji opštine Opovo obrazuje se sledeće jedinica civilne zaštite opšte namene:

– Ekipe, manji sastavi do 5 članova, ukupno 15 ekipa;

– Odeljenja, kao osnovna jedinica opšte namene koje broji 10 do 15 članova, ukupno 9 odeljenja;

– Vodovi, kao veći sastavi koji se sastoje od 2 do 3 odeljenja  i broje 30 do 45 članova, ukupno 9 vodova.

Za teritoriji naseljenih mesta obrazuje se sledeće jedinica civilne zaštite opšte namene:

za naseljeno mesto Baranda, dva voda, ukupno 30 pripadnikan

za naseljeno mesto Opovo , tri voda, ukupno 60 pripadnika

za naseljeno mesto Sakule, dva voda, ukupno 30 pripadnika

za naseljeno mesto Sefkerin, dva voda, ukupno 30 pripadnika

Jedinica civilne zaštite opšte namene obrazuje se, oprema i osposobljava kao operativna snaga za izvršavanje mera i zadataka civilne zaštite u vanrednim i drugim situacijama.

Popuna jedinice civilne zaštite vršiće se u saradnji sa Regionalnim centrom Ministarstva odbrane Pančevo, na teritorijalnom i radnom principu obveznicima civilne zaštite i to:

– lica koja nisu na rasporedu u ratnim jedinicama vojske Srbije a imaju znanja i zanimanja od  značaja za  zaštitu i spasavanje starosti od 18 do 60 godina;

– licima koja žele da dobrovoljno služe u jedinicama opšte namene a čija se znanja i veštine mogu iskoristiti za potrebe zaštite i spasavanja starosti od 18 do 60 godina.

Pozivaju se građani opštine Opovo koja žele da dobrovoljno služe u jedinicama opšte namene a čija se znanja i veštine mogu iskoristiti za potrebe zaštite i spasavanja starosti od 18 do 60 godina.

Kontakt tel: 063 1060 833 kontakt osoba Nenad Josić.

 

Nacionalna nedelja promocije dojenja: Potrebno ukazati na značaj dojenja za mamu, bebu i društvo

Nacionalna nedelja promocije dojenja: Potrebno ukazati na značaj dojenja za mamu, bebu i društvo

Potrebno ukazati na značaj dojenja za mamu, bebu i društvo

BEOGRAD, 5. oktobra (Tanjug) – Ove nedelje u Srbiji se obeležava Nacionalna nedelja promocije dojenja pod sloganom „Istupi za dojenje – edukuj i podrži“ sa ciljem da se skrene pažnja zdravstvene i šire javnosti na značaj dojenja.

“U ovoj četrdesetoj nedelji u godini, simbolično koliko traje trudnoća, mi pokušavamo da skrenemo pažnju javnosti i svih društvenih svera koliki je značaj za dojenja kako za mamu, za bebu, kao i za društvo. Različite su akcije do 10. oktobra, malo više govorimo na načinu da se ljudi zapitaju zašto je dojenje u našoj zemlji u tako malom procentu i kako svako od nas može da pomogne, rekla je za Tanjug Jelena Vasojević, savetnica u “Halo bebi” Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Prema njenim rečima, dojenje jeste čin između mame i bebe, ali je odgovornost porodice, okoline, ali i čitavog društva.

“Ako svako od nas prestane da na čudan način gleda mamu na ulici, sledeća mama će se osećati prijatnije kada doji svoje dete napolju, na ulici, u tržnim centrima. Svaki tata može da pita majku da li joj treba nešto, kako mogu da ti pomognem, da namesti jastuk, da doda čašu vode, da mama bude odmorna, kako bi mogla da doji”, rekla je Vasojević.

Ona je navela da znanje o dojenju služi da se prevaziđu sve prepreke koje vode do odustajanja od dojenja.

“U okviru obeležavanja Nacionalne nedelje dojenja biće organizovana predavanja, tribine i izložbe na temu dojenja. Cilj aktivnosti kampanje je skretanje pažnje zdravstvene i šire javnosti na značaj dojenja kao najoptimalnijeg načina ishrane za pravilan rast i razvoj, zaštitu i unapređenje zdravlja deteta i majke, kao i ukazivanje na značaj pružanja podrške i pomoći trudnicama i majkama dojiljama da ostvare uspešno dojenje”, rekla je Vasojević.