Benu apoteka: Četiri godine poverenja u Opovu

Benu apoteka: Četiri godine poverenja u Opovu

Četiri godine poverenja u Opovu
Opovo, 28. oktobar 2022
Povodom jubileja četiri godine od početka rada „BENU“ apoteke u Opovu u naredna tri dana (subota, nedelja i ponedeljak) nudimo mnoštvo pogodnosti za naše kupce.
Dobrodošli, vaš BENU

Sportski vikend: Na programu košarka i fudbal

Sportski vikend: Na programu košarka i fudbal

Na programu košarka i fudbal

OPOVO, 28. oktobar 2022 – U vikendu pred nama na programu su fudbalske i košarkaške utakmice opštinskih klubova.
U 11. kolu Druge južnobanatske lige – zapad Radnički gostuje Starom Tamišu u Pančevu gde će imati ulogu favorita i svaki rezultat osim pobede i tri boda predstavljaće veliki neuspeh. Opovčani dočekuju pančevački Mundial i nakon četiri vezana poraza imaju imperativ pobede ako žele da se izvuku iz kritične zone.
Ovog vikenda igra se poslednje jesenje kolo Opštinske lige. Sakuljani će imati lak zadatak na gostovanju u Samošu i priliku za popravljanje gol razlike. I Sefkerinci bi trebalo da imaju lak posao. Tempo u Glogonju dočekuje Borac iz Pločice i apsolutni je favorit u tom meču.
Košarkaši Opova u 5. kolu Međuregionalne lige KSV jug igraju meč sa Tamišom, prvoligašem koji se u ovoj ligi takmiči van konkurencije. Pioniri U14, takođe se sastaju sa vršnjacima iz ekipe Tamiš, dok je utakmica pionira U15 između Opova i Radničkog iz Kovina, odložena za narednu sedmicu.

KOŠARKA: KSV KL U14 pioniri 2009 – D / 3. kolo

Pančevo, 29. oktobar (subota) 15:00h; TAMIŠ – OPOVO 99

FUDBAL: Druga južnobanatska liga – zapad / 11. kolo

Pančevo, 30. oktobar (nedelja) 13:30h; STARI TAMIŠ – RADNIČKI (Baranda)

Opovo, 30. oktobar (nedelja) 13:30h; OMLADINAC 1927 – MUNDIAL (Pančevo)

FUDBAL: Opštinska liga Pančevo – Kovin – Kovačica – Opovo / 9. kolo

Glogonj, 30. oktobar (nedelja) 13:30h; TEMPO (Sefkerin) – BORAC (Pločica)

Samoš, 30. oktobar (nedelja) 13:30h; POBEDA – BORAC (Sakule)

KOŠARKA: Međuregionalna liga KSV jug / 5. kolo

Pančevo, 30. oktobar (nedelja) 17:00h; TAMIŠ – OPOVO 99

KOŠARKA: KSV RL U15 pioniri 2008 – C / 3. kolo

Opovo, novembar; OPOVO 99 – RADNIČKI (Kovin)

 

Saobraćaj: Radovi na putu ka Pančevu

Saobraćaj: Radovi na putu ka Pančevu

Saobraćaj: Radovi na putu ka Pančevu
Opovo, 28. Oktobar 2022
Danas su otpočeli radovi na sanaciji gasovoda kod krivine na putu između Glogonja i Jabuke, a planirano je da  traju narednih nekoliko dana. Tokom obavljanja  radova saobraćaj će se na ovom delu puta odvijati naizmenično, jednom kolovoznom trakom, koja će biti regulisana semoforom. Mole se učesnici u saobraćaju da budu strpljivi i poštuju saobraćajnu signalizaciju.

Foto/Fb Glogonj

Projekat “Prekogranična mreža za  edukaciju i istraživanje  prirodnih resursa”

Projekat “Prekogranična mreža za edukaciju i istraživanje prirodnih resursa”

Projekat “Prekogranična mreža za  edukaciju i istraživanje  prirodnih resursa”

PANČEVO, 28. oktobar 2022 – U Pančevu je instaliran instrument i laboratorijska oprema za analizu kvaliteta zemljišta i vodotokova u Južnom Banatu i Temišvarskom regionu.

Instaliran je tečni hromatograf sa masono-masenim detektorom (LC-MS/MS) marke „Thermo Fisher Scientific”. Takođe je instalirana i laboratorijska oprema za pripremu uzoraka koja uključuje digestor, centrifugu, aparat za ultračistu vodu, analitičku vagu, mlin, ultrazvučno kupatilo, sita, vakuum uparivač, itd.

„Rumunski partner, Univerzitet prirodnih nauka „Kralj Mihaj I” iz Temišvara, završio je analize uzoraka prikupljenih u Rumuniji. U uzorcima vode i zemljišta nije uočeno prekoračenje dozvoljenih granica toksičnih metala prema propisima Evropske unije. U toku je analiza uzoraka iz Srbije. Ovde u Srbiji, na već pomenutom instrumentu i uz upotrebu ostale opreme, upravo se vrše analize pesticida i njihovih metabolita. Kod nas će se raditi analize na 280 različitih pesticida. Onda ćemo na osnovu toga uspeti da vidimo da li nešto od tih pesticida postoji ili ne postoji, da li postoji svih 280 što je vrlo vrlo teško, nadamo se da ćemo analizom utvrditi da je sve u granicama regulative,” objasnio je dr Nenad Zarić, naučni saradnik na Biološkom fakultetu i rukovodilac istraživanja u projektu.

Kako je Zarić dodao, na ovaj način će biti ispunjen jedan od ciljeva projekta, a to je uspostavljanje sistema monitoringa za prikupljanje podataka o zagađenju prirodnih resursa u pograničnom regionu.

Istovremeno se radi na knjizi smernica za poljoprivrednike čime da tretiraju svoje useve kako bi održivo koristili prirodne resurse.

„Kada budemo završili analize i kada budemo dobili podatke o stanju na terenu, mi ćemo napisati knjigu smernica u kojoj ćemo savetovati poljoprivrednike šta da rade ubuduće. Ukoliko ustanovimo da postoji višak nekih pesticida ili da ih nema uopšte onda možemo da kažemo nastavite ovako kako ste i do sada radili ili da smanjimo određeni pesticid i da uvedemo neku alternativu. Sve to na kraju dovodi do toga da imamo zdraviju hranu“, izjavio je dr Nenad Zarić.

Kroz mreže za obrazovanje će se ovi podaci, zajedno sa smernicama o održivom korišćenju prirodnih resursa, preneti na stanovništvo, korisnike i upravljače ovih prirodnih resursa.

„Ovo ćemo ostvariti kroz organizovanje konferencija za štampu, radionica, seminara i informativnih događaja na kojima se svi zainteresovani mogu informisati o projektu, njegovoj realizaciji i prikupljenim podacima“, zaključio je dr Nenad Zarić.

Projekat sprovode Univerzitet prirodnih nauka „Kralj Mihaj I Rumunski“ iz Temišvara i Regionalna razvojna agencija Južni Banat doo Pančevo, kroz Intereg IPA Program prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.

 

Kik boks: Uroš Janjić na pripremama reprezentacije za evropsko prvenstvo

Kik boks: Uroš Janjić na pripremama reprezentacije za evropsko prvenstvo

Uroš Janjić na pripremama reprezentacije za evropsko prvenstvo
SEFKERIN, 28. oktobar 2022 – Sportski kamp Karataš je od 25. oktobra do 6. novembra destinacija seniorske kik boks reprezentacije Srbije koja se priprema za učestvovanje na Prvenstvu Evrope u kik boksu, koje će se održati u Antaliji (Turska) od 11. do 20. novembra.
„Uroš Janjić reprezentativac Srbije iz sefkerinskog kluba “Dragon” neumorno se priprema sa svojim drugovima iz reprezentacije koji su u karantin sistemu pod nadzorom kik boks stručnih trenera Srbije. Čast nam je i zadovoljstvo što naš klub i reprezentaciju predstavlja ovaj uspešni mladi sportista, inače najviše rangirani borac Južnobanatskog okruga za kik boks (puni kontakt) i ponos Sportskog saveza Opštine Opovo“, navodi se u saopštenju Kik boks kluba „Dragon“ iz Sefkerina.