Glogonjska jesen: Jelica Matić iz Opova uzgajila najveći kupus

Glogonjska jesen: Jelica Matić iz Opova uzgajila najveći kupus

Jelica Matić iz Opova uzgajila najveći kupus

GLOGONJ, 30. oktobar 2022 – Na ovogodišnjoj manifestaciji Glogonjska jesen – Dan povrtara ili popularno nazvane glogonjska kupusijada, bogat program za sve one koji vole ovo povrće ali i sve ostale tradicionalne banatske đakonije.
Na bazaru koje je organizovalo Udruženje žena „Glogonjke“ učestvovala su i dva udruženja iz Opštine Opovo – Aktiv žena Opovo i Kreativa iz Sefkerina. Ukupno petnaestak udruženja iz okoline, povrtari, proizvođači vina, meda, kolača i suvenira učinili su  da današnji bazar bude šaren, veseo i posećen.
Tokom manifestacije, kupus se mogao kupiti po ceni od 30 do 50 dinara, kuvao se kupus u kotlićima, u ponudi su bile pite od kupusa, ali i svih drugih tradicionalnih banatskih slatkih i slanih poslastica. Takođe, organizovan je kulturno – umetnički program kao i razna takmičenja vezana za ovo popularno povrće.


Pobednica glogonjske kupusijade je Jelica Matić iz Opova koja je proizvela najveću glavicu kupusa tešku šest kilograma, drugo mesto osvojila je Vanja Mutavdžić sa kupusom težine pet kilograma, dok je treće mesto pripalo Zoranu Goluboviću čija je glavica težila 4,8 kilograma.
Najukusniju pitu od kupusa napravila je Snežana Tamašić iz Pančeva, najlepši štand su imale žene iz Hajdučice, dok su odmah iza njih bila udruženja žena iz Opova i Sefkerina.

 

Opštinska liga: Borac jesenji prvak, Tempu bodovi službenim rezultatom

Opštinska liga: Borac jesenji prvak, Tempu bodovi službenim rezultatom

Borac jesenji prvak, Tempu bodovi službenim rezultatom
SAKULE / SEFKERIN, 30. oktobar 2022 – Očekivano Borac je ostvario ubedljivu pobedu u Samošu i potvrdio titulu jesenjeg prvaka Opštinske lige Pančevo – Kovin – Kovačiva – opovo, dok je Tempo prvi deo završio na drugom mestu sa dva boda zaostatka.

POBEDA (Samoš) – BORAC (Sakule) 0:6 (0:4); Sakuljani su u današnji meč kao izraziti favoriti ušli vrlo rasterećeni, tako da je u sastavu bilo čak devet domaćih fudbalera na golu sa osamnaestogodišnjim rezervnim golmanom, a kako ističu, meč su završili sa 10 sakulskih fudbalera.

Sve je rešeno već u prvih 45 minuta kada je bilo 0:4, dok su u nastavku pala još dva pogotka. Istakao se i mladi golman Borca Nemanja Dimitrijević koji je odbranio jedanaesterac. Strelci za Borac su bili Nemanja Pejanović (27’), dva puta je mrežu Pobede pogađao Slobodan Novković (16’ i 47’), dok je Srđan Marjanski postigao het-trik (15’, 39’ i 65’).

Sakuljani su jesenji prvaci sa najefikasnijim napadom (33 gola) i sa ekipom Voja Gačić najstamenijom odbranom (sedam primljenih golova).

Borac: Dimitrijević, I.Kostić, Novakov, Novković, S.Marjanski, N.Marjanski, D.Kostić, Nestorov, Pejanović, I.Tornjanski, Selaković (Šiđanin, Mirkov, Šarac, Đ.Tornjanski).

TEMPO (Sefkerin) – BORAC (Pločica) 3:0; Sefkerinci su utakmicu poslednjeg kola jesenjeg dela prvenstva dobili službenim rezultatom 3:0 jer se gosti iz Pločice nisu pojavili na utakmici.

Rezultati 9. kola: Tempo – Borac (P) 3:0; Kolonija – Jedinstvo 1:0; Slavia – Voja Gačić 1:3; Pobeda – Borac (S) 0:6; Vojvodina – slobodan tim.

Tabela: 1. Borac (S) (21); 2. Tempo (19); 3. Voja Gačić (18); 4. Kolonija (15); 5. Vojvodina (12); 6. Jedinstvo (10); 7. Slavia (9); 8. Borac (P) (3); 9. Pobeda (0)

DJBL zapad: Baranđani lako sa Starim Tamišom, Opovčani vezali peti poraz

DJBL zapad: Baranđani lako sa Starim Tamišom, Opovčani vezali peti poraz

Baranđani lako sa Starim Tamišom, Opovčani vezali peti poraz

OPOVO / BARANDA, 30. oktobar 2022 – Baranđani su bez većih problema očekivano pobedili poslednje plasiranu ekipu lige, dok su Opovčani priredili još jedno neprijatno iznenađenje svojim navijačima.

STARI TAMIŠ (Pančevo) – RADNIČKI (Baranda)  0:4 (0:4); Utakmica je bila rešena već do 40 minuta pri rezultatu 0:4 za Radnički. Naime, domaćin je utakmicu počeo sa osam igrača, da bi u 40. minutu ostao sa šest, zbog čega je sudija poštujući pravila prekinuo meč. Strelci za radnički su bili Dobrić (2), sabo, dok je jedan pogodak bio autogol.

Radnički: Babin, Purić, Radojev, Gojčinović, Petrov, Dmiović, Vitorović, Rajšić, Dobrić, Sabo, Cukić.

OMLADINAC 1927 (Opovo) – MUNDIAL (Pančevo) 2:4 (0:2); Omladinac i dalje ima velike uspone i padove tokom utakmice, prima golove u finišu, tako da je sa ovim porazom vezao pet izgubljenih utakmica.

Imali su u prvih 20 minuta Opovčani stopostotnu šansu ali Šiđanin nije iskoristio priliku, a vrlo brzo stiže kasne i gosti vode 0:1. Ponovo su domaći u šansama ali Stefan Todorović i Abdula ne pogađaju. I onda ponovo stiže kazna. Opovčani su reklamirali ofsajd ali sudije niu mislile tako i Pančevci na odmor odlaze sa dva gola prednosti.

Na početku drugog poluvremena ofanziva Opovčana i već u 49. minutu Zina na asistenciju Abdule smanjuje na 2:1. Igrao se 67. minut kada je Cvijović poravnao rezultat. Međutim, koliko su već puta tokom ove i prošle sezone Opovčani pokazali da nemaju koncentracije u finišu utakmica. Samo osam minuta od izjednačenja Mundial ponovo vodi, a zatim se povlače dopuštajući domaćinu inicijativu. To im je urodilo plodom i ne samo što su sačuvalu svoju mrežu, u 82. minutu iz jednog kontra napada postižu i četvrti pogodak za konačnih 2:4.

Omladinac 1927: Maksimović, Cvijović, Stajić, B.Todorović, S.Todorović, Đurđulena, Šiđanin, Ivanov, Zina, Abdula, Jovanović.

Rezultati 11. kola Druge južnobanatske lige – zapad: Stari Tamiš – Radnički 0:4; Budućnost – Omladinac (D) 3:0; Omladinac 1927 – Mundial 2:4; Jugoslavija – Proleter 0:2; Mladost – BSK Bavanište 1:2

Tabela: 1. Budućnost (27); 2. Radnički (25); 3. Jugoslavija (21); 4. Proleter (19); 5. Mundial (16); 6. Mladost (13); 7. BSK Bavanište (12); 8. Omladinac (D) (10); 9. Omladinac 1927 (8); 10. Stari Tamiš (7)

 

 

Ptice našeg kraja: Brkata senica na Pečenoj slatini

Ptice našeg kraja: Brkata senica na Pečenoj slatini

Brkata senica na Pečenoj slatini

BARANDA 30. oktobar 2022 – Trska Pečene slatine u Barandi dom je i stanište brojnih malih ptica koje uglavnom čujemo a retko vidimo. Trstenjaci, strnadice, modrovoljke, samo su neke od strogo zaštićenih vrsta čija su gnezdilišta na ovom lokalitetu od nacionalnog značaja. Ipak, za mnoge se po specifičnom izgledu i lepoti izdvajaju brkate senice (Panurus biarmicus). Ova ptica naziv duguje tome što mužjak ima dugi, crni, viseći brk koji ide od oka do grudi. Takođe je zanimljivo da ova ptica sem imena nema veze sa porodicom senica, odnosno pripada porodici Timaliidae (brbljivice).
Stanište brkatih senica su tršćaci nizijskih jezera i rubova močvara. Gnezdi se kolonijalno, a gnezdo pravi od stabljika trske nisko u trsci.

Brkata senica; Foto/Č. Vučković

Mala, svetlo žutosmeđa ptica sa dugim repom, dužine (zajedno sa repom) 14 – 15,5 cm. Spretno se uspinje po stabljikama trske, let joj je malo nepostojan, sa nepravilnim plitkim zamasima kao da talasa.
Mužjak, osim „brka“ ima svetlo plavosivu glavu i belo grlo, pokrov podrepka je crn, dok je glava ženke peščanosmeđa bez crnog brka, grlo beličasto, a pokrovi podrepka peščani.
Obično se otkrije zovovima u letu i jatu živim i zvoncastim glasanjem.  Brkata senica je stanarica i pored Pečene slatine u našem kraju se gnezdi i na ribnjacima u Barandi i Sakulama.

Foto: Č.Vučković

 

Kreativni klub ONB Opovo: Bojenje bundeva od gline

Kreativni klub ONB Opovo: Bojenje bundeva od gline

Bojenje bundeva od gline

OPOVO, 29. oktobar 2022 – Ovog vikenda održan je nastavak prošlonedeljne radionice izrade bundeva od gline koje su se sada bojile. Radionica je održana u dva termina za mlađu i stariju grupu, a radionicu je vodila Jovana Ugrinov.