Opštinski štab za vanredne situacije: Popuna jedinica civilne zaštite

05/10/2022

Popuna jedinica civilne zaštite

OPOVO, 5. oktobar 2022 – Jedinica civilne zaštite se obrazuje za izvršavanje mera i zadataka civilne zaštite u vanrednim i drugim situacijama, izazvanih elementarnim nepogodama i drugim nesrećama uključujući i posledice ratnih i drugih dejstava.

Područje na kojem jedinica civilne zaštite reaguje je teritorija opštine Opovo.

Jedinica civilne zaštite može se angažovati u slučaju potrebe u svim  naseljima na teritoriji opštine Opovo, na osnovu naredbe komandanta Opštinskog štaba za vanredne situacije, na teritoriji opštine Opovo (u daljem tekstu: Opštinski štab).

Jedinica civilne zaštite opšte namene u otklanjanju posledica vanrednih situacija učestvuje u saradnji sa specijalizovanim jedinicama za zaštitu i spasavanje Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, jedinicama vojske Republike Srbije.

Član 3.

Opština Opovo  obrazuje jedinicu civilne zaštite, oprema je i osposobljava kao operativnu snagu za izvršavanje obimnih i manje složenih zadataka a naročito za: lokalizovanje i gašenje početnih i manjih požara i šumskih požara, učešće u  zaštiti od poplava, ukazivanje prve pomoći, održavanje reda, učešće u zbrinjavanju ugroženog stanovništva, kao ispomoć specijalizovanim jedinicama civilne zaštite i obavljanju drugih aktivnosti po proceni Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Opovo (u daljem tekstu: Opštinski štab).

Član 4.

Na teritoriji opštine Opovo obrazuje se sledeće jedinica civilne zaštite opšte namene:

– Ekipe, manji sastavi do 5 članova, ukupno 15 ekipa;

– Odeljenja, kao osnovna jedinica opšte namene koje broji 10 do 15 članova, ukupno 9 odeljenja;

– Vodovi, kao veći sastavi koji se sastoje od 2 do 3 odeljenja  i broje 30 do 45 članova, ukupno 9 vodova.

Za teritoriji naseljenih mesta obrazuje se sledeće jedinica civilne zaštite opšte namene:

za naseljeno mesto Baranda, dva voda, ukupno 30 pripadnikan

za naseljeno mesto Opovo , tri voda, ukupno 60 pripadnika

za naseljeno mesto Sakule, dva voda, ukupno 30 pripadnika

za naseljeno mesto Sefkerin, dva voda, ukupno 30 pripadnika

Jedinica civilne zaštite opšte namene obrazuje se, oprema i osposobljava kao operativna snaga za izvršavanje mera i zadataka civilne zaštite u vanrednim i drugim situacijama.

Popuna jedinice civilne zaštite vršiće se u saradnji sa Regionalnim centrom Ministarstva odbrane Pančevo, na teritorijalnom i radnom principu obveznicima civilne zaštite i to:

– lica koja nisu na rasporedu u ratnim jedinicama vojske Srbije a imaju znanja i zanimanja od  značaja za  zaštitu i spasavanje starosti od 18 do 60 godina;

– licima koja žele da dobrovoljno služe u jedinicama opšte namene a čija se znanja i veštine mogu iskoristiti za potrebe zaštite i spasavanja starosti od 18 do 60 godina.

Pozivaju se građani opštine Opovo koja žele da dobrovoljno služe u jedinicama opšte namene a čija se znanja i veštine mogu iskoristiti za potrebe zaštite i spasavanja starosti od 18 do 60 godina.

Kontakt tel: 063 1060 833 kontakt osoba Nenad Josić.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama  https://youtu.be/jWzhIrlmdds SAKULE, 26. april 2024 – Ovogodišnji projekat rekonstrukcije i adaptacije atarskih puteva na teritoriji Opštine Opovo startovao je u sakulskom ataru na lokalitetu „Polje – Jarna livada“. U pitanju...

najnovije

najčitanije