Miholjski susreti sela u Opovu: Banatski slatki dan, folklor i koncert (video)

Miholjski susreti sela u Opovu: Banatski slatki dan, folklor i koncert (video)

Banatski slatki dan, folklor i koncert 

OPOVO 2. oktobar 2022 – Kako ističu organizatori, kvalitetom sadržaja i dobrom posetom manifestacija „Miholjski susreti sela – Banatski slatki dan“ ispunila je očekivanja. Banatski slatki dan se održava drugu godinu za redom, a ovog puta u okviru projekta „Miholjski susreti sela“ pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu. Na dvadesetak štandova raspoređenih na centralnom trgu svoje slatske poslastice i rukotvorine izložila su udruženja žena iz Opova, Pančeva, Kačareva, Glogonja, Zrenjanina, Sakula i Sefkerina, zatim Opštinska uprava Opovo, Osnovna škola „Dositej Obradović“, Predškolska ustanova „Bambi“ i Opštinska narodna biblioteka Opovo, kao i proizvođači meda, melema, vina, rakije i piva.
Izlagači su izrazili veliko zadovoljstvo velikim odzivom posetilaca, tako da su štandovi do kraja prodajnog termina ostali prazni. Jedna od atrakcija Banatskog slatkog dana je bila prodaja banatskih pogačica koje su se na licu mesta mesile i pržile, a sav prihod od prodaje namenjen je u humanitarne svrhe. Predsednica Udruženje „Aktiv žena Opovo“ Zorica Ugrinov kaže da je njihovo udruženje poznato po banatskim pogačicama koje prave na svim manifestacijama na kojima učestvuju.

Banatski slatki dan; Foto/Glas Opova

„Ove godine je mnogo više izlagača, možda i više učesnika umetničkog programa, polsužilo nas je vreme, tako da je bila zaista dobra poseta. Mi smo poznati po pogačicama, kako smo krenule od podne nismo stale i mislim da smo prodale preko 80 i sve što skupimo od prodaje pogačica ići će u humanitarne svrhe“, izjavila je Ugrinov.

Humanitarna prodaja banatskih pogačica ; Foto/Glas Opova

Prodajnu izložbu obišao je predsednik opštine Miloš Markov zajedno sa svojim saradnicima, razgovarao sa izlagačima, a nakon obilaska obratio se prisutnima i zvanično otvorio manifestaciju. Markov se zahvalio Ministarstvu za brigu o selu na podršci i istakao veliki potencijal ove manifestacije.
„Druga godina za redom manifestacija „Banatski slatki dan“ se održava u Opovu. Prošle godine je počela kao neki pilot projekat i mi smo videli da tu zaista postoji koji mi kao lokalna samouprava možemo iskoristiti. Moram ujedno da se zahvalim i Ministarstvu za brigu o selu jer su nas podržali drugu godinu za redom kroz projekat Miholjski susreti sela i na taj način nam finansijski pomogli da ovu manifestaciju podignemo na viši nivo. Ove godine imamo više izlagača, druga nam je lokacija, bogatiji kulturno – umetnički program i sve ovo radimo sa ciljem afirmacije naše lokalne samouprave ali ujedno i da privučemo, kako naše meštane, tako i građane drugih opština da dođu i posete Opštinu Opovo, da vide šta je to što imamo da ponudimo i da uživaju u banatskim specijalitetima“, poručio je Markov.

Istovremeno sa prodajnom izložbom i pored izložbe na otvorenom fotografija sa konkursa Eko kadar Opovo, na centralnom trgu odvijao se i folklorni koncert na kojem su nastupila kulturno umetnička društva iz Sakula, Opova, Glogonja i Orlovata.

Folklorni koncert; Foto/Glas Opova

Nakon folklora usledio je večernji koncert. Kao predgrupa nastupio je duet iz Opova Borko Rajn i Nina Stojanović i odlično su zagrejali publiku pred glavni nastup.

U 20:30h na binu su izašli muzičari grupe Crvena jabuka iz Sarajeva koja je privukla veliki broj posetilaca iz šire okoline. Popularni hitovi ove grupe ređali su se tokom koncerta, a sve je to pratilo horsko pevanje publike, pa je tako ovogodišnji Banatski slatki dan zavšen muzičkom poslaticom.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

https://www.dnevnik.rs/vojvodina/banatski-slatki-dan-odrzan-u-nedelu-u-opovu-04-10-2022

Održan slatki bazar u Opovu

 

Opštinska liga: Tempo i Borac nastavljaju pobednički niz

Opštinska liga: Tempo i Borac nastavljaju pobednički niz

Tempo i Borac nastavljaju pobednički niz
SEFKERIN / SAKULE, 3. oktobar 2022 – U 5. kolu Opštinske lige Pančevo – Kovin – Kovačica – Opovo, Sefkerinsci i Sakuljani nastavljaju pobednički niz. Tempo sa maksimalnim učinkom u prvenstvu drži prvu poziciju, dok je Borac na trećem mestu sa istim brojem bodova kao i drugoplasirani Voja Gačić.
TEMPO (Sefkerin) – Pobeda (Samoš) 5:0 (); Napadači Tempa su na ovoj utakmici brojali samo do pet, jer su mislima verovatno već bili okrenuti ka sledećem vikendu i derbiju u Sakulama. Vrlo lako su igrači Tempa ulazili u šanse na ovoj utakmici ali nije svaka šansa bila gol. Centralna figura prvog poluvremena bio je golgeter domaćina Zvonko Jakovljević koji je tri puta matirao golmana Pobede iz Samoša i to u 14, 29, i 37. minutu. Prva dva gola je postigao izlazeći jedan na jedan sa golmanom gostiju dok je treći pogodak produkt lepog centaršuta Jovanova a na drugoj stativi se našao Jakovljević i zatresao mrežu.

Foto; FK Tempo

Početak drugog poluvremena doneo je pet izmena kod domaćih. U igru su ušli momci koji su imali manju minutažu u prva tri kola. Gde je Jakovljević stao u prvom, nastavio je Radomirović u drugom poluvremenu. Prvo je solo prodorom i preciznim šutem povećao na 4:0 u 54. minutu da bi na centaršut Krueziua postavio konačnih 5:0 u 73. minutu.
Sastav Tempa: Janjić, Jovanov (od 46. minuta Gligorić), Dačić, Arsić, Jaćimovski, Stanisavljević, Živkov (od 46. minuta Krueziju), Bursać (od 46. minuta Radomirović), Jakovljević (od 48. minuta Romanov), Mladenović (od 46. minuta Rakić ), Cvetković.

VOJVODINA (Crepaja) – BORAC (Sakule) 2:3 (1:2); Pobedom u Crepaji pokazali su Sakuljani da na njih treba ozbiljno računati u borbi za vrh tabele, a već u narednom kolu očekuje ih derbi kola, ujedno i opštinski derbi sa sefkerinskim Tempom.

Teška utakmica u Crepaji i ne baš najbolja igra ali tri boda idu u Sakule. Strelci za Borac su bili Milan Selaković, Slobodan Novković i Raša Gračanin.

REZULTATI 5. kola: Borac (P) – Voja Gačić 1:3; Vojvodina – Borac (S) 2:3; Tempo – Pobeda 5:0; Kolonija – Slavia 4:2; Jedinstvo – slobodan tim.

TABELA: 1. Tempo (12); 2. Voja Gačić (9); 3. Borac (S) (9); 4. Kolonija (9); 5. Jedinstvo (6); 6. Vojvodina (6); 7. Slavia (6); 8. Borac (P) (3); 9. Pobeda (0).

 

Lokalna samouprava: Plan razvoja Opštine Opovo 2022 – 2029

Lokalna samouprava: Plan razvoja Opštine Opovo 2022 – 2029

Lokalna samouprava: Plan razvoja Opštine Opovo 2022 – 2029
OPOVO, 3. oktobar 2022 – U Opštinskoj upravi Opovo, 27. septembra, održan je sastanak tematskih radnih grupa u okviru procesa izrade Plana razvoja opštine Opovo 2022-2029. Ovaj najvažniji segment planiranja je aktivnost koja se finansira u okviru projekta koji sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, pod nazivom „Lokalna samouprava za 21. vek“. Projekat podržava Vlada Švajcarske a partneri su Republički sekretarijat za javne politike i Stalna konferencija gradova i opština, dok je realizacija posla poverena Centru za upravljanje razvojem doo iz Novog Sada i njihovom ekspertskom timu.
Na radionici za definisanje mera za realizaciju prioritetnih ciljeva Plana razvoja, učestvovale su tri tematske radne grupe, koje su sa angažovim ekspertom finalizirale definisanu logiku intervencije. U narednog periodu, organizovaće se javna rasprava, nakon čega će se omogućiti i usvajanje Plana razvoja

SRU Soko Sefkerin: Sokolski susret u Boru

SRU Soko Sefkerin: Sokolski susret u Boru

Sokolski susret u Boru
SEFKERIN, 3. oktobar 2022 – Sokolsko društvo Bor i ove godine je organizovalo Sokolski susret 1. oktobra u Boru.
Susret je organizovan i održan u Sportskom centru, kroz takmičenja u šutiranje penala, ubacivanja trojki u koš, pikada, stonom tenisu i šahu.
Takmičari Sportsko rekreativnog udruženja „Soko“ iz Sefkerina i ove godine su se popeli na pobednička postolja, osvojivši tri zlatne, jednu srebrnu i tri bronzane medalje.
Za najbolje učesnike po disciplinama dodeljene su medalje, diplome, majice i pehari.
Nakon završenog sportskog dela, domaćini su organizovali ručak za sve učesnike.
„Što se tiče organizacije ovogodišnjeg susreta, smatramo da je bila na veoma visokom nivou kako sportskog dela, tako i svečane dodele nagrada i priznanja“, izjavili su Sefkerinci nakon održanog takmičenja.
Sokolski susret u Boru održan je uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Sokolskog Saveza Srbije a pod pokroviteljstvom grada Bora. (G.R.)