Kik boks: Pripreme Sefkerinaca za Prvenstvo Srbije

Kik boks: Pripreme Sefkerinaca za Prvenstvo Srbije

Pripreme Sefkerinaca za Prvenstvo Srbije
SEFKERIN, 11. oktobar 2022 – Takmičarski tim sefkerinskog kluba “Dragon” učestvovaće na Prvenstvu Srbije u kik boksu koje odražava 16. oktobra u Senti.
Na ovom prvenstvu učestvovaće svi srpski klubovi, a za tim iz Sefkerina nastupa osam takmičara po kategorijama u seniorskoj, juniorskoj i kadetskoj klasi: Uroš Janjić, Miloš Damjanov, Marijana Milkovski, Slobodan Nikolić, Andrej Mišković, Filip Džakula i Andrej Mrvić.
„Jake i pre svega kvalitetne pripreme su pri kraju, takmičari su tehnički i fizički spremni, dok poslednjih dana vršimo proveru borbenih kombinacija tokom sparinga i borbe na treninzima“, navodi se u saopštenju sefkerinskog kik boks kluba.

Uprava saobraćajne policije Pančevo: Divljao u saobraćaju sa probnom vozačkom

Uprava saobraćajne policije Pančevo: Divljao u saobraćaju sa probnom vozačkom

Divljao u saobraćaju sa probnom vozačkom
Pančevo, 11. oktobar 2022.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, sinoć su u Pančevu presretačem zaustavili i isključili iz saobraćaja dvadesetogodišnjeg muškarca koji je upravljajući automobilom marke „BMW“ učinio više prekršaja.
Dvadesetogodišnjak je u Ulici maršala Tita upravljao vozilom brzinom od 122,1 kilometar na čas, u naseljenom mestu gde je ograničenje brzine 50 kilometara na čas i preticao jedno vozilo preko pune linije, a potom i vozilo na raskrsnici.
Nakon toga vozač je na delu puta gde je ograničenje brzine 80 kilometara na čas upravljao vozilom brzinama od 172,1 i 212,6 kilometara na čas.
Saobraćajna policija zaustavila je dvadesetogodišnjaka koji je, kako je utvrđeno, upravljao vozilom sa probnom vozačkom dozvolom automobilom čija je snaga veća od 80 kilovata. Droga testom utvrđeno je i da je pozitivan na amfetamin i kanabis.
Pregledom vozača i vozila pronađena je i manja količina supstance nalik na opojnu drogu amfetamin, pa će protiv njega biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.
Vozač je zadržan u službenim prostorijama policije i protiv njega će biti podnete i odgovarajuće prekršajne prijave.

Oktobar: Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

Oktobar: Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

OPOVO, 11. oktobar 2022 – Prema Kalendaru zdravlja, oktobar je mesec kada se obeležava Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. Ova kampanja se obeležava u mnogim zemljama sveta kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja.

Rak dojke je najčešće dijagnostikovan maligni tumor kod žena (čini 24,5% svih novootkrivenih slučajeva raka) i vodeći uzrok smrti od raka kod žena (15,5%), a slede ga rak pluća (13,7%) i rak debelog creva (9,5%) i to najčešći maligi tumor kod žena kako u svetu tako i u našoj zemlji. Prema dostupnim podacima u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 1 700 000 žena, a oko pola miliona žena umre.

Rak dojke je najčešći maligni tumor u ženskoj populaciji i u Južnobanatskom okrugu. Na osnovu poslednnjih publikovanih podataka Instituta za javno zdravlje Srbije, u 2020. godini od sedam okruga u Vojvodini, Južnobanatski okrug se po broju obolelih i umrlih žena od raka dojke nalazio na šestom mestu. Na osnovu podataka Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Pančevo, i u 2021. godini rak dojke se nalazio na prvom mestu i činio je 21,1% od ukupnog broja obolelih i 20,3% od ukupnog broja umrlih od svih vrsta raka kod žena. Od raka dojke u našem okrugu svake godine oboli oko 185 i umre 75 žena. Samo u Pančevu od ove bolesti godišnje oboli 90, a 35 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. U poslednjih pet godina, najviše obolelih u našem okrugu bio je kod žena starosti 55 do 69 godina, dok je najranije dijagnostikovani rak dojke bio kod osoba uzrasta oko 30 godina.

Šta je rak dojke? Rak dojke je zloćudna izraslina koja nastaje kada normalne ćelije počne da se ubrzano umnožavaju i uništavaju okolno zdravo tkivo dojke, a kasnije i druge organe.

Rak dojke se najčešće javlja kod starijih žena koje:

imaju najbliže srodnice (majka, sestra, tetka, baka) obolele od ove bolesti;

su prvu menstruaciju dobile pre 12. godine, i poslednju imale posle 50. godine;

nisu rađale ili su imale prvi porođaj posle 30. godine života;

duže vreme koriste hormonsku terapiju, alkohol i duvan;

su gojaznije i fizički neaktivne.

Rak dojke je zloćudni tumor, koji ukoliko se otkrije u ranoj fazi može biti poptpuno izlečen. Republika Srbja je započela program za rano otkrivanje raka dojke, skrining mamografijom, koji je besplatan za sve žene starosti od 50. do 69. godine.

Šta je skrining? Skrining podrazumeva pregled na izgled zdravih žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, kojim se mogu otkriti rane promene u tkivu dojke, kada je efikasno lečenje moguće.

Šta je mamografija? Mamografija predstavlja rendgenski pregled za otkrivanje promena u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, veća je šansa za izlečenje primenom poštednih hirurških metoda, oporavak je brži, a kavalitet života je bolji nego kod žena kod kojih se bolest otkrije u kasnijim fazama. U mamografiji se koriste male i neškodljive doze zračenja.

Kako se izvodi mamografija? Pre mamografskog pregleda ne bi trebalo koristiti dezodorans, puder ili parfem čije se čestice vide na snimku i remete radiologa u proceni mamografskog snimka. Mamografija se izvodi snimanjem obe dojke i za većinu žena je bezbolna i kratko traje.

Preporuke:

Između dva skrininga treba da obavljate redovne preglede dojki kod vašeg lekara ili samopregledom, jednom mesečno.

Ukoliko primetite da je vidno promenjena veličina jedne dojke, prisustvo čvorića u dojci, promenu boje i izgleda kože dojke, pojavu sekreta iz bradavice – HITNO se javite svom lekaru.

Skrining mamografija u Pančevu :

https://www.dzpancevo.org/index.php/aktuelno/392-2020-01-30-08-53-27

Kancelarija za skrining raka:

https://www.skriningsrbija.rs/srl/skrining-raka-dojke/

 

Saobraćajna policija: Do 16. oktobra pojačana kontrola

Saobraćajna policija: Do 16. oktobra pojačana kontrola

Saobraćajna policija: Do 16. Oktobra pojačana kontrola

Beograd: 11. Oktobar 2022
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od 10. do 16. oktobra ove godine, sprovode akciju pojačane kontrole usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine, upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, kao i prekršaja kojima se ugrožava bezbednost pešaka. 

U istom periodu, u Srbiji i još 29 evropskih zemalja koje sarađuju u okviru organizacije ROADPOL (evropska mreža saobraćajnih policija), biće sprovedena i međunarodna akcija usmerena na otkrivanje prekršaja koje čine vozači teretnih vozila i autobusa.

Inače, tokom prethodnog vikenda, samo presretači su na teritoriji Srbije otkrili 391 saobraćajni prekršaj, od čega je čak 258 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine.

Šest vozača isključeno je iz saobraćaja zbog nasilničke vožnje, među kojima je najdrastičniji slučaj pedesetdevetogodišnjeg muškarca koji je u razmaku od samo nekoliko minuta počinio više prekršaja.

On je u nedelju na putu Šabac-Valjevo, u naselju Matijevac, upravljao „mercedesom“ brzinom od 190,2 kilometra na čas, na mestu gde je ograničenje brzine 50 kilometara na čas.

Isti vozač je potom preticao kolonu vozila i oglušio se o naredbu policijskih službenika da zaustavi vozilo, da bi ga zaustavili u Koceljevi dok je upravljao „mercedesom“ brzinom od 211,4 kilometra na čas, na delu puta gde je brzina ograničena na 80 kilometara na čas.

Pedesetdevetogodišnji vozač je isključen iz saobraćaja i protiv njega su podnete odgovarajuće prekršajne prijave.

JP Mladost: Najava radova na vodovodu u Sakulama

JP Mladost: Najava radova na vodovodu u Sakulama

JP Mladost: Najava radova na vodovodu u Sakulama
Opovo, 11. Oktobar 2022
Obaveštavaju se građani naseljenog mesta Sakule da zbog rekonstrukcije čvorišta na vodovodnoj mreži neće imati vode:

Sreda 12.10.2022. od 08.00 do 16.00 časova
Četvrtak 13.10.2022. od 08.00 do 16.00 časova
Subota 15.10.2022. od 08.00 do 16.00 časova
Ponedeljak 17.10.2022. od 08.00 do 16.00 časova