Nacionalna nedelja promocije dojenja: Potrebno ukazati na značaj dojenja za mamu, bebu i društvo

05/10/2022

Potrebno ukazati na značaj dojenja za mamu, bebu i društvo

BEOGRAD, 5. oktobra (Tanjug) – Ove nedelje u Srbiji se obeležava Nacionalna nedelja promocije dojenja pod sloganom „Istupi za dojenje – edukuj i podrži“ sa ciljem da se skrene pažnja zdravstvene i šire javnosti na značaj dojenja.

“U ovoj četrdesetoj nedelji u godini, simbolično koliko traje trudnoća, mi pokušavamo da skrenemo pažnju javnosti i svih društvenih svera koliki je značaj za dojenja kako za mamu, za bebu, kao i za društvo. Različite su akcije do 10. oktobra, malo više govorimo na načinu da se ljudi zapitaju zašto je dojenje u našoj zemlji u tako malom procentu i kako svako od nas može da pomogne, rekla je za Tanjug Jelena Vasojević, savetnica u “Halo bebi” Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Prema njenim rečima, dojenje jeste čin između mame i bebe, ali je odgovornost porodice, okoline, ali i čitavog društva.

“Ako svako od nas prestane da na čudan način gleda mamu na ulici, sledeća mama će se osećati prijatnije kada doji svoje dete napolju, na ulici, u tržnim centrima. Svaki tata može da pita majku da li joj treba nešto, kako mogu da ti pomognem, da namesti jastuk, da doda čašu vode, da mama bude odmorna, kako bi mogla da doji”, rekla je Vasojević.

Ona je navela da znanje o dojenju služi da se prevaziđu sve prepreke koje vode do odustajanja od dojenja.

“U okviru obeležavanja Nacionalne nedelje dojenja biće organizovana predavanja, tribine i izložbe na temu dojenja. Cilj aktivnosti kampanje je skretanje pažnje zdravstvene i šire javnosti na značaj dojenja kao najoptimalnijeg načina ishrane za pravilan rast i razvoj, zaštitu i unapređenje zdravlja deteta i majke, kao i ukazivanje na značaj pružanja podrške i pomoći trudnicama i majkama dojiljama da ostvare uspešno dojenje”, rekla je Vasojević.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Poziv učesnicima ratova za prijavu u udruženje

Poziv učesnicima ratova za prijavu u udruženje

OPOVO,14. jun 2024 Udruženje boraca ratova 91 – 99 „Banat“ iz Opova poziva sve učesnike ratova da podnesu zahtev za konačni status u opštini Opovo gde je od dokumentacije potrebna lična karta i vojna knjižica. Sticanjem ovog statusa dobijaju se određene beneficije,...

Poziv za učešće na Festivalu mentalnog zdravlja 2024.

Poziv za učešće na Festivalu mentalnog zdravlja 2024.

PANČEVO, 10. jun 2024 - Zavod za javno zdravlje Pančevo i Udruženje „Pneuma“ Kreativni kolektiv pozivaju zainteresovane ustanove, nevladine organizacije, udruženja i pojedince da se pridruže u kreiranju programa i organizovanju događaja u okviru Festivala mentalnog...

najnovije

najčitanije