Miholjski susreti sela u Opovu: Banatski slatki dan, folklor i koncert (video)

03/10/2022

Banatski slatki dan, folklor i koncert 

OPOVO 2. oktobar 2022 – Kako ističu organizatori, kvalitetom sadržaja i dobrom posetom manifestacija „Miholjski susreti sela – Banatski slatki dan“ ispunila je očekivanja. Banatski slatki dan se održava drugu godinu za redom, a ovog puta u okviru projekta „Miholjski susreti sela“ pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu. Na dvadesetak štandova raspoređenih na centralnom trgu svoje slatske poslastice i rukotvorine izložila su udruženja žena iz Opova, Pančeva, Kačareva, Glogonja, Zrenjanina, Sakula i Sefkerina, zatim Opštinska uprava Opovo, Osnovna škola „Dositej Obradović“, Predškolska ustanova „Bambi“ i Opštinska narodna biblioteka Opovo, kao i proizvođači meda, melema, vina, rakije i piva.
Izlagači su izrazili veliko zadovoljstvo velikim odzivom posetilaca, tako da su štandovi do kraja prodajnog termina ostali prazni. Jedna od atrakcija Banatskog slatkog dana je bila prodaja banatskih pogačica koje su se na licu mesta mesile i pržile, a sav prihod od prodaje namenjen je u humanitarne svrhe. Predsednica Udruženje „Aktiv žena Opovo“ Zorica Ugrinov kaže da je njihovo udruženje poznato po banatskim pogačicama koje prave na svim manifestacijama na kojima učestvuju.

Banatski slatki dan; Foto/Glas Opova

„Ove godine je mnogo više izlagača, možda i više učesnika umetničkog programa, polsužilo nas je vreme, tako da je bila zaista dobra poseta. Mi smo poznati po pogačicama, kako smo krenule od podne nismo stale i mislim da smo prodale preko 80 i sve što skupimo od prodaje pogačica ići će u humanitarne svrhe“, izjavila je Ugrinov.

Humanitarna prodaja banatskih pogačica ; Foto/Glas Opova

Prodajnu izložbu obišao je predsednik opštine Miloš Markov zajedno sa svojim saradnicima, razgovarao sa izlagačima, a nakon obilaska obratio se prisutnima i zvanično otvorio manifestaciju. Markov se zahvalio Ministarstvu za brigu o selu na podršci i istakao veliki potencijal ove manifestacije.
„Druga godina za redom manifestacija „Banatski slatki dan“ se održava u Opovu. Prošle godine je počela kao neki pilot projekat i mi smo videli da tu zaista postoji koji mi kao lokalna samouprava možemo iskoristiti. Moram ujedno da se zahvalim i Ministarstvu za brigu o selu jer su nas podržali drugu godinu za redom kroz projekat Miholjski susreti sela i na taj način nam finansijski pomogli da ovu manifestaciju podignemo na viši nivo. Ove godine imamo više izlagača, druga nam je lokacija, bogatiji kulturno – umetnički program i sve ovo radimo sa ciljem afirmacije naše lokalne samouprave ali ujedno i da privučemo, kako naše meštane, tako i građane drugih opština da dođu i posete Opštinu Opovo, da vide šta je to što imamo da ponudimo i da uživaju u banatskim specijalitetima“, poručio je Markov.

Istovremeno sa prodajnom izložbom i pored izložbe na otvorenom fotografija sa konkursa Eko kadar Opovo, na centralnom trgu odvijao se i folklorni koncert na kojem su nastupila kulturno umetnička društva iz Sakula, Opova, Glogonja i Orlovata.

Folklorni koncert; Foto/Glas Opova

Nakon folklora usledio je večernji koncert. Kao predgrupa nastupio je duet iz Opova Borko Rajn i Nina Stojanović i odlično su zagrejali publiku pred glavni nastup.

U 20:30h na binu su izašli muzičari grupe Crvena jabuka iz Sarajeva koja je privukla veliki broj posetilaca iz šire okoline. Popularni hitovi ove grupe ređali su se tokom koncerta, a sve je to pratilo horsko pevanje publike, pa je tako ovogodišnji Banatski slatki dan zavšen muzičkom poslaticom.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

https://www.dnevnik.rs/vojvodina/banatski-slatki-dan-odrzan-u-nedelu-u-opovu-04-10-2022

Održan slatki bazar u Opovu

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije