Veterinarska ambulanta Opovo: Bolest srčanog crva – Sve više obolelih pasa i mačaka

10/06/2021

u OGLASI

Bolest srčanog crva – Sve više obolelih pasa i mačaka

Opovo, 10. jun 2021
Kardiopulmonalna dirofilarioza ili bolest srčanog crva je parazitarno oboljenje pasa i mačaka sve raširenije u vlažnim  područjima pored reka sa visokom  brojnošću komaraca koji su prenosioci – prelazni domaćini, tako da je u Vojvodini broj zarženih životinja preko 50% i raste iz godine u godinu.

Uzročnik bolesti je parazit, nematoda, Dirofilaria immitis koja parazitira kod domaćina u plućnim arterijama, desnoj srčanoj predkomori i komori, torakalnoj duplji, bronhijama i drugim organima. Kada komarac ujede zaraženu životinju, zajedno sa krvlju unosi  larvu – mikrofilariju, koju ubodom prenosi dalje.Larva  krvotokom dospeva do srca i pluća i za 6-7 meseci dostiže formu odraslog parazita koji u domaćinu živi 3 do 5 godina.

U početku bolesti obično mesecima pa i godinama nema nikakvih simptoma da bi se kasnije, u  zavisnosti od broja i dužine trajanja bolesti pojavili kašalj,povremen ili učestao, brzo umaranje i otežano kretanje,ubrzano disanje, povećan stomak i otoci u donjim delovima tela. Najteži oblik bolesti praćen je plućnom embolijom i uginućem životinje.

Zbog  velikog broja obolelih životinja i izuzetno ozbiljnih simptoma zbog prisustva parazita u vitalnim organima, neophodno je da se vlasnici životinja obrate veterinaru zbog blagovremenog preduzimanja preventivnih mera i što ranije dijagnoze bolesti koja povećava šanse za njeno izlečenje.

U preventivne svrhe potrebno je koristiti sredstva koja su repelenti i smanjuju kontakt komaraca sa životinjama.Takođe, koriste se antiparazitici koji deluju na crevne, plućne parazite i srčanog crva.

Obavezno je jedanput godišnje izvršiti antigensko testiranje u veterinarskoj ambulanti, koje će biti ključni pokazatelj prisustva parazita.

Lečenje srčanog crva je dugotrajan proces, ali i uspešan ukoliko se bolest otkrije na vreme i zahteva udruženo delovanje odgovornog i brižnog vlasnika i stručnost veterinara.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Auto škola FAR 013: Obuka u Opovu

Auto škola FAR 013: Obuka u Opovu

Obuka u Opovu Auto škola FAR 013 vrši obuku za vozače A1, A2, A, B, C, CE i F kategoriju. Sa nama štedite vreme i novac. Teoretska obuka vrši se u Opovu, ulica Ribarska 3 (prostorije Aktiva žena Opovo, preko puta hotela). Za sve dodatne informacije možete nas...

Mesara “Bečei”: Potreban radnik/ca

Mesara “Bečei”: Potreban radnik/ca

Potreban radnik/ca Opovo, 10. maj 2023 Mesari “Bečei” potreban radnik/ca, nudimo dobre uslove za rad, solidnu platu, prijavu. Javite se da se dogovorimo. Radno vreme mesare u subotu 13. Maja je od 7 do 11 časova. Nalazimo se u ulici Borisa Kidriča br. 93 u Opovu Naš...

Brantner: U subotu prikupljanje pet ambalaže

Brantner: U subotu prikupljanje pet ambalaže

U subotu prikupljanje pet ambalaže OPOVO, 5. maj 2023; U subotu, 6. maja, sprovodi se redovno prikupljanje pet ambalaže - limenke, tetrapak, papir i karton, u sva četiri naseljena mesta Opštine Opovo. Pripremite džakove sa pet ambalažom koje će terenske ekipe...

najnovije

najčitanije