Putopis: Nenad Stojčić iz Kine s ljubavlju (1)

Putopis: Nenad Stojčić iz Kine s ljubavlju (1)

Nenad Stojčić iz Kine s ljubavlju (1)

Nakon uspešne igračke karijere tokom koje je nosio dres prvoligaških fudbalskih klubova u Srbiji i Kanadi, Nenad Stojčić – Žuća je svoju fudbalsku odiseju nastavio u trenerskim vodama. Sa trenerske klupe vodio je sve naše opštinske klubove, a posebno se istakao u radu sa mlađim kategorijama u njegovoj fudbalskoj akademiji OFK Stenli. Od 2018. godine Stojčić živi i radi u Kini gde je trener u klubu Huanglong Green Hawk F.C.

Za Glas Opova Nenad Stojčić nam piše iz Kine.

Grad Houngdžou na reci Ćiantang

Od dolaska u Kinu živim i radim u Hangdžou (Hángzhōu) gradu koji se nalazi na istoku ove velike zemlje. Hangdžou je glavni grad pokrajine Džeđang i smešten je na širokom ušću (estuaru) reke Ćiantang. Prema proceni grad ima 11 miliona stanovnika i mnogi ga smatraju najlepšim u Kini. Udaljen je 150 km od Šangaja do kojeg se brzim vozom stiže za 45 minuta i ono što je meni posebno interesantno, bukvalno se stiže tačno u minut. Ako ste u prilici da posetite Kinu, toplo preporučujem Hangdžou, ima puno toga da se vidi i nauči o njihovoj kulturi i običajima.

Kinezi su gostoljubiv narod

Ja sam oduševljen Kinom i kineskim narodom koji je neverovatno gostoljubiv. Ovde ljudi žive mirnim životom i uživaju u svakom trenutku. Prema strancima uvek iskazuju poštovanje, a uverio sam se da posebno vole i poštuju Srbe. Oduševe se kada čuju da sam Srbin, često se slikaju samnom, ako sam u restoranu priđu stolu, nazdrave i popiju piće na eks u znak poštovanja. Ima jedna zanimljivost, kada nazdravljaju, njihova časa je na polovini tvoje čase, a to je u Kini znak poštovanja prema drugoj osobi.

Ishrana je važan segment kineske kulture

Ono što je još zanimljivo kada su njihovi izlasci u pitanju, nikada ne izlaze da popiju samo piće. Svaki izlazak podrazumeva i hranu. Retko ćeš videti Kineza da je ušao u restoran i da je naručio samo piće. Ishrana je veoma važan segment njihove kulture. Obavezno doručkuju, ručaju i večeraju i gotovo svi u istim vremenskim intervalima. U šali znam da kažem da ceo grad stane kada je vreme ručka ili večere. Takođe, nikad ne dozvoljavaju da si gladan. Odmah reaguju, gotovo panično i istog trenutka ti donosu nešto da pojedeš. Odbijanje ne dolazi u obzir.

Tai vežbanje za zdravo telo i duh

Kinezi su fizički veoma aktivni i to važi za sve generacije. Posle večere, obavezno svi izlaze, šetaju, trče ili vežbaju ispred zgrada, u parkovima, pored reke.

Kineska hrana i specijaliteti

Kada je u pitanju hrana, to je posebna priča. Uživam u njihovoj hrani i specijalitetima i isključivo jedem kinesku hranu koja je veoma ukusna. Obožavam kako spremaju ribu i piletinu. Zanimljivo je da nikad na stolu nemaju jednu vrstu jela. Za svaki obrok je više jela, puno povrća i obavezno voće. Međutim, ukoliko nista ljubitelj njihove kuhinje, imate na raspolaganju sve vrste jela ovoga sveta ,tako da u Kini nikada nećete ostati gladni.

Pogled sa 45. sprata

Kineski gradovi su višemilionski, soliteri monumentalni i gotovo svaki ima preko 40 spratova. Živim na 45. spratu i imam običaj da kažem da spavam na oblaku. Pored sjajne moderne arhitekture, zadržavaju i svoju autetičnost, tako da u mnogim delovima grada možete videti i kako je izgledala Kina u prošlosti. S druge strane, grad u kome živim je pun zelenila, parkova i to je nešto što ostavlja bez daha.

Moderna i tradicionalna Kina

Ono što svaki stanovnik Kine ima je električni motor i on im omogućava da svuda stignu bez ikakvih problema. Mene je fasciniralo i to što se voze uglavnom luksuzni automobili kao što su džip, bmw, tesla, itd. Njihov metro je bukvalno savršen, svuda se stiže brzo i nemaš osećaj da si u velikom milionskom gradu.

Parkovi u Džuangou

Nastaviće se … u narednom javljanju o proizvodnji svile, uzgajanju zelenog čaja, prirodi, jezeru West Lake…

Tekst & foto: Nenad Stojčić

Javni uvid i javna rasprava: Nacrt uredbe o proglašenju i studije zaštite Predela izuzetnih odlika Potamišje

Javni uvid i javna rasprava: Nacrt uredbe o proglašenju i studije zaštite Predela izuzetnih odlika Potamišje

Nacrt uredbe o proglašenju i studije zaštite Predela izuzetnih odlika Potamišje

 

OPOVO, 17. maj 2023 – Predeo izuzetnih odlika „Potamišje” nalazi se na teritoriji opština Sečanj (KO Jaša Tomić, KO Šurjan, KO Boka, KO Sečanj, KO Sutjeska i KO Neuzina), grad Zrenjanin (KO Banatski Despotovac, KO Botoš, KO Tomaševac, KO Orlovat, KO Farkaždin, KO Čenta), opština Kovačica (KO Uzdin i KO Idvor) i opština Opovo (KO Sakule, KO Baranda i KO Opovo).

  1. JAVNI UVID O NACRTU UREDBE O PROGLAŠENjU I STUDIJI ZAŠTITE PREDELA IZUZETNIH ODLIKA „POTAMIŠJEˮ, ODRŽAĆE SE U TRAJANjU OD 20 DANA, OD 17. MAJA 2023. GODINE DO 5. JUNA 2023. GODINE.

Nacrt uredbe o proglašenju Predela izuzetnih odlika „POTAMIŠJE” i studija zaštite sa kartografskom dokumentacijom (u daljem tekstu: dokumenti o zaštiti), koje je na osnovu ovlašćenja shodno čl. 102. i 103. Zakona o zaštiti prirode izradio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Novi Sad, biće izloženi na javni uvid svakog radnog dana od 1000 do 1300 časova u prostorijama Ministarstva zaštite životne sredine, Beograd, Omladinskih brigada 1, soba 668 i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Novi Sad, Radnička 20a, kao i na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Fizička i pravna lica mogu u toku trajanja javnog uvida, zaključno sa 5. junom 2023. godine, dostaviti u pisanoj formi primedbe na dokumenta o zaštiti Ministarstvu zaštite životne sredine:

– poštom ili na pisarnicu, sa naznakom PIO „POTAMIŠJEˮ – Javni uvid o zaštiti,

– elektronskim putem na e-mail adresu lidija.stevanovic@eko.gov.rs

  1. JAVNA RASPRAVA O DOKUMENTIMA O ZAŠTITI održaće se u sledećim terminima:
  2. juna 2023. godine
  • sa početkom u 10.00 časova u prostorijama Opštine Kovačica, Velika sala, Ulica Maršala Tita 50;
  • sa početkom u 13.00 časova u prostorijama Opštine Opovo, sala Kulturnog centra, Ulica Borisa Kidriča 10;

13.juna 2023. godine

  • sa početkom u 10.00 časova u prostorijama Opštine Sečanj, Većnica, Ulica Vožda Karađorđa 57;
  • sa početkom u 13.00 časova u Zrenjaninu, u Baroknoj sali Gradske kuće, Trg Slobode 10.

U okviru javne rasprave biće razmatrane primedbe dostavljene tokom javnog uvida.

Javnu raspravu vodi Ministarstvo zaštite životne sredine.

U javnoj raspravi učestvuju fizička lica i predstavnici pravnih lica koji su podneli primedbe u pisanom obliku u toku trajanja javnog uvida, koji usmeno mogu obrazložiti podnete primedbe. O svakoj podnetoj primedbi obrađivač dokumenata o zaštiti javno iznosi svoj stav.

  1. IZVEŠTAJ O IZVRŠENOM JAVNOM UVIDU I JAVNOJ RASPRAVI biće objavljen na internet stranici Ministarstva zaštite životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.
Vučić tokom posete Južnom Banatu obilazi i poljoprivredno gazdinstvo u Barandi

Vučić tokom posete Južnom Banatu obilazi i poljoprivredno gazdinstvo u Barandi

Opovo, 17. Maj 2023
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 19. maja posetiće Južnobanatski okrug. Prema planu, Vučić će posetiti Belu Crkvu, Vršac, Alibunar, Debeljaču u Opštini Kovačica i Barandu u Opštini Opovo, a u Pančevu će se održati veliki skup podrške Vučićevoj politici mira i stabilnosti.

U Beloj Crkvi Predsednik će posetiti novu sportsku halu i razgovarati sa sportistima i građanima. Sportska hala je izgrađena po najvišem FIBA standardu i poseduje 360 mesta za sedenje. Vrednost radova iznosila je 258 miliona, a završena je oktobra 2021. godine. Tehnički prijem objekta izvršen je 1. decembra 2022. godine i obezbeđene su sve potrebne dozvole za rad objekta. Hala je u potpunosti opremljena. Investitor je bila Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. U Vršcu Predsednik će posetiti novu fabriku Intertron. To je porodična fabrika osnovana 2000. godine. Vlasnik fabrike je Nenad Batalo iz Vršca, koji je i suvlasnik fabrike “Litopapir” iz Čačka. U fabrici pored njega rade i supruga i dve ćerke. Fabrika ima 20 godina iskustva u proizvodnji raznih vrsta papirne ambalaže. Novi pogon za proizvodnju papirne ambalaže, kesa sa unutrašnjom ručkom, otvoren je u Vršcu, 2021. godine. Fabrika se prostire se na 5.2 hektara zemljišta, a proizvodni pogon i skladišta su površine 23.500 m2. Ukupna vrednost investicije u Vršcu iznosi 20 miliona evra, a deo projekta vredan 17,5 mil evra subvencionisala je Republika Srbija, preko Ministarstva privrede. Fabrika u Vršcu ima trenutno 160 zaposlenih, a do kraja godine puštanjem u rad još jednog proizvodnog pogona očekuje se zaposlenje za još novih 90 radnika i ukupan broj zaposlenih će biti oko 250 . Najveći deo proizvodnje, oko 95 odsto se izvozi na evropska tržišta. U Alibunaru, Vučić će posetiti objekat za decu i mlade sa invaliditetom “Alibunar bez barijera”. Ukupno ulaganja Ministarstva za rada i opštine Alibunar u realizaciju projekta „Alibunar bez barijera” u trogodišnjem periodu (2021/2023) iznosi 12.869.578,54 dinara. Cilj projekta „Alibunar bez barijera“, koji u partnerstvu realizuju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom, Opština Alibunar i Udruženje građana „Pravo na jednakost“ iz Banatskog Karlovca, je da se zajedničkim angažovanjem za dvadeset petoro dece i mladih sa invaliditetom u ovoj opštini omogući puno i ravnopravno učešće u životu zajednice. U cilju realizacije ovog projekta, 2021. godine, opština je dala na korišćenje bez naknade Udruženju građana „Pravo na jednakost“ iz Banatskog Karlovca. Udruženje okuplja roditelje i oko dvadeset petoro dece i mladih sa invaliditetom. Misija i cilj udruženja je pružanje pune podrške deci i mladima sa invaliditetom, kao i njihovim porodicama. Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je Udruženju građana „Pravo na jednakost“ iz Banatskog Karlovca, za podršku projektu „Alibunar bez barijera“, opredelio sredstva za rekonstrukciju i opremanje objekta za decu i mlade sa invaliditetom u iznosu od 7.739.261,50 dinara. Opština Alibunar je za realizaciju ovog projekta izdvojila sredstva u ukupnom iznosu od 5.130.317,04 dinara. U Debeljači, Predsednik Vučić posetiće Poljoprivredno gazdinstvo Đuričkov. Ovo Porodično gazdinstvo se intenzivno bavi povrtarstvom i preradom proizvoda povrtarstva za potrebe široke potrošnje već 25 godina. Poznatai su po vrsnoj i kvalitetnoj proizvodnji šargarepe, peršuna, paškanata i zelena. Planovi porodice Đuričkov ogledaju se u izgradnji ekonomskog projekta hladnjače površine 3200 kvadrata i kapaciteta 10.000 tona sa ciljem unapređenja i ubrzanja razvoja poljoprivrednog gazdinstva. Gazdinstvo čine nocilac gazdinstva, supruga i dvoje dece. Gazdinstvo trenutno broji 50 zaposlenih radnika. Preko programa Ipard poljoprivredno gazdinstvo Đuričkov je 2020. godine dobilo 65 odsto od ukupne vrednosti investicije od 22.000.000 dinara, za kupovinu samohodnog kombajna za berbu šargarepe.

U Barandi, Predsednik Vučić posetiće Poljoprivredno gazdinstvo diplomiranog inženjera poljoprivrede Branislava Cukića, koji je posle posle završenih studija odlučio je da ostane na svom posedu i da se sa roditeljima bavi poljoprivredom. Cukić obrađuje 72 ha zemlje od čega je 51 ha u njegovom posedu. Poseduje podno skladište na 600 m2 i kolsku vagu. Porodica Cukić, uz pomoć državnih subvencija i programa IPARD, značajno je obnovio i kupio novu mehanizaciju.

Na kraju posete Južnobanatskom okrugu, u Pančevu, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se narodu na velikom skupu, koji će biti odlična uvertira najvećem ujediniteljskom skupu ikada u Srbiji, ispred Narodne skupštine, 26. maja, dan uoči velikih i važnih odluka za Srbiju.

Baranda: Nasipanje i ravnanje grebanog asfalta

Baranda: Nasipanje i ravnanje grebanog asfalta

Nasipanje i ravnanje grebanog asfalta
BARANDA, 17. maj 2023 – U organizaciji lokalne samouprave i Mesne zajednice Baranda, na potezu perifernih delova ulica prema ataru, Bezimena, Banijska i Mećavina u Barandi, sprovedeni su radovi na nasipanju i ravnanju grebanog asfalta.
U pitanju su zemljani putevi kojima se iz atara kreću stočari i mehanizacija tako da se sa grebanim asfaltom saniraju posledice unošenja blata na kolovoze u naselju.
Radove su obišli pomoćnik predsednika opštine Nebojša Kovačević i opštinski većnici iz Barande Goran Divljački i Milovan Knežević. Kovačević se u ime lokalne samouprave zahvalio firmi Agros doo Opovo, koja je tokom trodnevnih radova pomogla sa svojom mehanizacijom.

Nasipanje i ravnanje grebanog asfalta: Foto/Glas Opova