Veliki derbi u nedelju: Utakmica koja odlučuje prvaka Opštinske lige

Veliki derbi u nedelju: Utakmica koja odlučuje prvaka Opštinske lige

Utakmica koja odlučuje prvaka Opštinske lige

OPOVO, 4. maj 2023 – Narednog vikenda očekuje nas opštinski derbi između Tempa i Borca ali ova utakmica je mnogo više od derbija. Samo kako fudbal to može da režira ova utakmica će najverovatnije rešiti prvaka Opštinske lige Pančevo – Kovin – Kovačica – Opovo, a celo prvenstvo za ova dva kluba staće u tih 90 minuta.

Zbog renoviranja terena Sefkerinci su ove sezone domaćini u komšijskom Glogonju, ali to im ne smeta jer njihovi navijači redovno popunjavaju tribine i bodre svoj klub. Sefkerinci su i prethodne sezone do poslednjeg kola vodili izjednačenu bitku sa Banatskim Brestovcem i titulu nesrećno izgubili u finišu prvenstva.

Sakuljani su do prošle godine bili uspešan srpskoligaš ali povlačenjem glavnog sponzora odustali su od takmičenja u Srpskoj ligi Vojvodina i prema pravilniku FSS od ove sezone su u najnižem rangu takmičenja. Ovog puta oslonjeni na domaće fudbalere, Sakuljani traže novi put.

Oba kluba su dominantna u ovoj sezoni, imaju isti broj bodova tako da će meč u nedelju odlučiti novog člana Druge južnobanatske lige – zapad. U slučaju nerešenog ishoda prednost će imati Borac jer će zbog pobede u jesenjem delu prvenstva biti bolja ekipa u međosobnim susretima.

Oba kluba u derbi ulaze sa puno optimizma. Iz Borca kažu da neće kalkulisati i da će u meč ući otvoreno sa jednim ciljem, a to je pobeda.

„Znamo svoj cilj i od njega ne odustajemo, nemamo šta da izgubimo i idemo na pobedu. Poštujemo rivala ali mislimo da imamo kvalitet i ako budemo ispoštovali taktičke zamisli trenera i iskoristili sve naše igračke potencijale, dobar rezultat ne bi smeo da izostane“ izjavio je fudbaler Borca Dragan Kostić.

I Sefkerinci polažu velike nade u ovaj meč i veruju u svoj kvalitet.

„Ovo je velika utakmica za nas. Možda i najveća u poslednjih desetak godina. Igramo sa dobrom ekipom. Borac je dugo godina igrao Srpsku ligu i verovatno još uvek taj duh lebdi iznad Sakula. Respektujemo ih ali smo uvereni i u svoj kvalitet. Vredno i naporno smo trenirali ove zime, dobro se spremili i puni smo samopouzdanja. Očekujemo fer i korektnu igru, dobro suđenje, prepune tribine stadiona u Glogonju i naravno našu pobedu koja bi nam širom otvorila vrata višeg ranga takmičenja. Pozivamo sve prave ljubitelje fudbala u južnom Banatu da dođu na utakmicu. Mi, a verujem i fudbaleri Borca, potrudićemo se da priredimo pravi fudbalski spektakl“, poručuju iz sefkerinskog Tempa.

Nakon ove utakmice presotaće još tri kola do kraja prvenstva. Sakuljani imaju lak raspored u susretima sa Kolonijom, Slavijom i Pobedom, tako da se očekuje osvajanje sigurnih bodova. S druge strane, Tempo već u narednom kolu ima veliki ispit u Pančevu gde će odigrati meč sa ekipom Voja Gačić. Ostale dve utakmice sa Jedinstvom i Borcem iz Pločice bi trebale da budu formalnost.

 

 

Tri dana žalosti: Povodom zločina od petka na snagu stupaju ove mere

Tri dana žalosti: Povodom zločina od petka na snagu stupaju ove mere

Povodom zločina od petka na snagu stupaju ove mere

Srbija, 4. maj 2023
Povodom ovog tragičnog događaja, ministar prosvete Branko Ružić, izjavio je na konferenciji da će biti održana trodnevna žalost od petka do nedelje
Povodom stravičnog zločina, nezapamćenog na našim prostorima, koji se dogodio juče kada je maloletni učenik K.K. (14) ubio osmoro svojih drugara i pripadnika obezbeđenja, a sedmoro ranio u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru proglašena je trodnevna žalost koja će trajati od petka do nedelje zaključno sa ovim danima.

Dan žalosti kao i trodnevna žalost imaju posebno značenje, a kazne prilikom nepoštovanja mera mogu iznositi i do 200.000 dinara.

Odluku o proglašenju i trajanju dana žalosti donosi Vlada Republike Srbije, a dan žalosti traje onoliko dugo koliko se odredi odlukom o proglašenju i trajanju dana žalosti, ali ne može trajati duže od tri dana.

Ako odlukom nije drugačije određeno, dan žalosti otpočinje u 00.00 sati dana koji je određen za dan žalosti, a završava se u 24.00 sata dana koji je određen za poslednji dan dana žalosti.

Načini kojima se obeležava dan žalosti su: spuštanje zastave na pola jarbola (uz odgovarajuće osvetljenje noću), odavanje pošte minutom ćutanja i medijsko informisanje i sećanje.

Kazne koje se sprovode prilikom nepoštovanja ovih mera mogu dostići ciftu 50.000-200.000 i to ako pravno lice na dan žalosti ne istakne zastavu Republike Srbije na pola jarbola, odnosno na pola koplja, uz odgovarajuće osvetljenje noću.

Takođe, kazna u istom iznosu propisana je ako pravno lice odbija da omogući zaposlenima da minutom ćutanja odaju poštu nastradalima.

Ista novčana kazna čeka i radiodifuzne i novinarsko-izdavačke organizacije, ukoliko ne emituju odluku o proglašenju dana žalosti ili ne obaveste javnost o skupovima sećanja koje povodom dana žalosti organizuju nadležni organi Republike Srbije ili tela koja ona odrede.

Pravna lica koji se bave ugostiteljskom, turističkom i sličnom delatnošću koja za vreme dana žalosti nastavljaju emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima, dobiće kazne za prekršaj u istom rasponu, ako ne poštuju propisane mere.

Novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, državnom organu i organizaciji ili preduzetnik zbog nepoštovanje utvrđenih obaveza u pogledu obeležavanja dana žalosti na teritoriji Republike Srbije.

Izvor /Telegraf.rs/

 

Rfzo: Danas isplata aprilskih penzija samostalcima, čekovi isti kao i za mart

Rfzo: Danas isplata aprilskih penzija samostalcima, čekovi isti kao i za mart

Danas isplata aprilskih penzija samostalcima, čekovi isti kao i za mart

BEOGRAD, 4. maja (Tanjug) – Isplata aprilskih penzija za korisnike iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO). Isplata danas počinje za sve penzionere iz ove grupacije, bez obzira da li su se opredelili da primanja dobijaju putem tekućih računa, na kućne adrese ili na šalterima pošta. Iznos na čeku biće isti kao i prilikom prethodne isplate za mart. a prosečna martovska penzija prema podatku koji je objavio Fond PIO iznosi 37.809 dinara.